Kapusta faszerowana
Przygotowanie: 10 min
Porcja ok. 240 kcal

Składniki na 10 porcji
- główka kapusty włoskiej
- 15 dag ryżu
- 10 dag mielonego mięsa drobiowego
- 2 cebule średniej wielkości
- 2 pomidory
- natka
- jajo
- 2 łyżki parmezanu
- łyżka tartej bułki
- sól, pieprz
Główkę kapusty włoskiej obierz z wierzchnich liści. W dużym garnku zalej ją wrzątkiem, a następnie gotuj bez przykrycia 20 min.
Kapustę odcedź, przełóż na duży talerz. Delikatnie odchyl kolejno liście, nie odrywając ich od głąba.
Środkowe liście wytnij i posiekaj.
Ryż ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie.
Do mielonego mięsa dodaj jajo, tartą bułkę i posiekane 2 cebule, sól i pieprz do smaku. Dobrze wyrób na jednolitą masę. Dodaj ugotowany i odcedzony ryż i posiekaną natkę. Wymieszaj razem.
Farsz nakładaj pomiędzy odchylone liście kapusty. Lekko dociśnij. Ułóż ją w natłuszczonym oraz posypanym tartą bułką naczyniu do zapiekania. Wierzch posyp parmezanem. Obłóż pokrojonymi na ćwiartki pomidorami.
Zapiekaj ok. 20 min w 180 stopni C.
WARTO WIEDZIEĆ:
Inny farsz do kapusty: zamiast mięsa użyj 25 dag pieczarek usmażonych z cebulą. Zarówno z jednego, jak i z drugiego farszu możesz zrobić gołąbki. Zamiast zapiekać całą główkę kapusty, obgotuj ją, podziel na liście i na każdym połóż farsz. Zwiń ciasno, ułóż w płaskim rondlu, podlej wywarem z mięsa (np. z kostki rosołowej) i duś do miękkości.
Polecane
„Przyszła teściowa kazała mi kisić młodą kapustę i siała ferment w moim związku. Nie będę wyrobnicą, to nie moja fucha”
„Na danie główne teściowa podawała schabowego z młodą kapustą, a na deser krytykę. Zgotowała mi ciężki los”
„Przyszła teściowa kazała mi kisić młodą kapustę i siała ferment w moim związku. Nie będę wyrobnicą, to nie moja fucha”
„Na danie główne teściowa podawała schabowego z młodą kapustą, a na deser krytykę. Zgotowała mi ciężki los”
„Zamiast dać wnukowi truskawki, teściowa faszeruje moje dziecko cukierkami. Ta kobieta nie nadaje się na babcię”
Jajka faszerowane całkowicie po polsku według przepisu Magdy Gessler. Takie jajka faszerowane na Wielkanoc to niebo w gębie!
Wielkanocne menu Magdy Gessler. Złote rady i przepisy na dania wielkanocne, które goszczą na stole restauratorki. Jest pysznie!
„Sąsiadka wolała spędzać święta w melinie, a nie przy stole. Bardziej smakowało jej tanie wino, niż pierogi z kapustą”
Przepisy Lucyny Ćwierczakiewiczowej z książki "365 obiadów za 5 zł". Mają ponad 160 lat! W czasach galopującej inflacji aż żal ich nie wypróbować...
Mateusz Gessler zdradza swój przepis na faszerowane pomidory w stylu francuskim
Współpraca reklamowa
Przepis na bezproblemowe święta - jak zaoszczędzić czas i ułatwić sobie życie?
Współpraca reklamowa
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa