Grzybowy quiche
Orzygotowanie: 1 godz
Pieczenie: 30 min
Porcja: 390 kcal

SKŁADNIKI NA 8 PORCJI
CIASTO:
- 25 dag mąki
- 1/2 kostki masła (125 g)
- łyżeczka soli
NADZIENIE:
- 30 dag grzybów (podgrzybków, koźlarzy, gąsek, opieiek)
- 2 cebule
- ząbek czosnku
- pęczek szczypiorku
- 100 ml bulionu z kostki
- łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki masła
- 5 jajek
- 300 ml śmietany 30%
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Ciasto: mąkę przesiać, dodać schłodzone masło i sól, posiekać nożem. Wlać 3 łyżki zimnej wody, szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię, wstawić na 30 minut do lodówki.
Nadzienie: grzyby oczyścić, umyć, pokroić na kawałki. Cebule i czosnek obrać, posiekać.
Masło stopić w rondlu, wrzucić grzyby, dusić 15 minut. Dodać cebulę i czosnek, dusić kilka minut. Szczypiorek posiekać, dodać do grzybów, wlać bulion i sos sojowy, przyprawić. Dusić kilka minut, aż sos zgęstnieje. Ostudzić.
Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim natłuszczoną tortownicę, piec 15 minut w temp. 200°C.
Jajka roztrzepać ze śmietaną, przyprawić do smaku. Na ciasto wyłożyć grzyby, zalać masą jajeczną, piec 30 minut w temperaturze 200°C.
Zupa z suszonych grzybów na Wigilię: ten przepis Magdy Gessler na zupę grzybową jest naprawdę prosty!
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa