PORCJA: 364 kcal

PRZYGOTOWANIE: 35 minut

NA 4 PORCJE:

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 2 pory (białe części)
  • 3–4 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • bagietka
  • 2 łyżki parmezanu
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić. Zalać bulionem warzywnym i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 15 minut. Pory oczyścić, opłukać, pokroić w plastry. Podsmażyć na 2 łyżkach oliwy. W trakcie smażenia dodać do porów posiekany drobno ząbek czosnku. Pory połączyć z zupą. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie (ok. 10 minut). Bagietkę pokroić w podłużne cienkie kromki. Posmarować obranymi i przekrojonymi na pół ząbkami czosnku. Skropić resztą oliwy i posypać parmezanem. Piec 5–7 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Zupę zmiksować. Dodać śmietanę. Całość mocno podgrzać i rozlać do miseczek. Oprószyć pieprzem i udekorować szczypiorkiem. Podawać z grzankami.