Dla 4 osób

500 g grzybów (borowiki, maślaki, koźlaki, gąski)
4 duże ziemniaki
mała włoszczyzna (bez kapusty)
cebula
3/4 szklanki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
1-2 listki laurowe
2 łyżki oleju
sól, pieprz
łyżka mąki (niekoniecznie)
natka

Włoszczyznę obrać, umyć. Pokroić w niezbyt małe kawałki. Zalać wodą. Dodać 1/2 łyżeczki soli i listki laurowe. Gotować 40 minut. Grzyby oczyścić (maślaki obrać), opłukać, pokroić w paseczki. Cebulę obrać, umyć. Pokroić w drobną kostkę. Olej rozgrzać. Podsmażyć na nim najpierw cebulę. Następnie dodać grzyby i dalej chwilę smażyć. Grzyby z cebulą dodać do gotujących się warzyw. Ziemniaki obrać, umyć. Pokroić w grubą kostkę. Dodać do zupy 20 minut przed końcem gotowania. Śmietanę lub jogurt wymieszać z mąką. Połączyć z zupą. Zagotować. Zupę doprawić do smaku solą i grubo mielonym pieprzem. Posypać drobno posiekaną natką. Rozlać na talerze.