Składniki na 4 porcje: 

  • 2 niepełne szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 10 dag mrożonego szpinaku
  • 30 dag twarożku
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • łyżka oleju
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Szpinak rozmrozić na sicie, osączyć. Mąkę przesiać, zrobić wgłębienie, wbić 3 jajka, wlać olej, dodać szpinak, posolić. Zagnieść elastyczne ciasto, podzielić je na 4 porcje, przykryć ściereczką. Każdy kawałek rozwałkować na cienki płat, lekko podsypując mąką, odłożyć na 10-15 minut, aby przeschło.

Twarożek wymieszać z parmezanem i jajkiem, przyprawić.

Płaty ciasta przyciąć na kształt prostokątów tej samej wielkości. Na dwóch płatach rzędami rozłożyć porcje po 1/2 łyżeczki farszu. Pozostałe płaty posmarować wodą, przykryć płaty z farszem. Kantem dłoni docisnąć przestrzenie między porcjami. Radełkiem wyciąć małe pierożki. Odłożyć do wyschnięcia na godzinę, po 30 min odwrócić.

Ravioli wkładać do osolonego wrzątku, gotować 3-4 minuty, wyjąć łyżką cedzakową. Podawać z sosem śmietanowym.