Przyprawy nadające mięsny smak
Jeżeli chcesz ograniczyć spożycie mięsa lub całkowicie wyeliminować je z diety, ale tęsknisz za jego smakiem, z pomocą przyjdą Ci odpowiednie przyprawy. Jeśli dopiero uczysz się sztuki doprawiania, wygodnym rozwiązaniem są gotowe mieszanki do konkretnych potraw, które bez problemu kupisz w każdym sklepie. Jeśli lubisz eksperymentować, a odkrywanie nowych smaków i komponowanie przepisów jest dla ciebie przyjemnością, oto kilka niezbędników, które warto mieć w swojej kuchni:
- pieprz ziołowy;
- papryka wędzona (nadaje smak wołowiny);
- sos sojowy;
- płatki drożdżowe (mają smak sera, którym można wzbogacać wegańskie zapiekanki);
- tymianek;
- kozieradka (idealna do rosołów);
- czarna sól (imituje smak jajek, jednak można użyć jej też do urozmaicenia bezmięsnych sosów, np.: curry).
Pulled pork ze skórki od banana
To jeden z tych przepisów, które wywołują najwięcej kontrowersji. Owoce, a tym bardziej ich skórki, czyli coś, co większość z nas wyrzuca, nie kojarzą się raczej z imitacją mięsa – a jednak! Autorem przepisu jest Max La Manna, który walczy z marnowaniem żywności.
- Kilka dobrze umytych skórek od banana;
- musztarda;
- sos barbecue;
- sól, pieprz, czosnek granulowany, kumin, chili, wędzona papryka;
- oliwa z oliwek.
Umyte skórki oczyszczamy z resztek miąższu banana i widelcem rozrywamy je na cienkie paseczki. Przyprawy, musztardę i oliwę mieszamy ze sobą, a następnie dodajemy do nich poszarpaną skórkę. Jeśli chcesz, możesz zostawić je w takiej marynacie na noc w lodówce, ale nie jest to konieczne. Całość podsmażamy na suchej patelni. Mniej więcej w połowie smażenia dodajemy sos barbecue i gotowe.
ZOBACZ TEŻ: 5 najlepszych przepisów na świąteczne pierniki
Seleryba
Seleryba to prawdziwy klasyk wegańskich wigilii. Warto jednak pamiętać o nim na co dzień, gdy niechcący kupimy za dużo włoszczyzny, lub gdy będziemy mieli ochotę na coś niecodziennego. Autorką przepisu jest Jadłonomia.
- 1 kg selera;
- 2 litry bulionu warzywnego;
- około 7/10 arkuszy nori;
- mleko roślinne;
- olej do smażenia;
- sos sojowy, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz.
Obrany seler kroimy w plasterki około 1 cm grubości. Następnie gotujemy, aż będzie miękki (około 20 minut) w bulionie razem z przyprawami, dwoma łyżkami sosu sojowego i 2 arkuszami nori. Ugotowany seler należy odrobinę ostudzić. W międzyczasie przygotowujemy miseczki z mlekiem i mąką oraz kroimy arkusze nori na mniejsze części, tak jednak, by owinęły seler. Kawałki naszej „ryby” zawijamy w nori i moczymy przez chwilę w mleku, aby arkusz delikatnie zmiękł i szczelniej przylgnął do selera. Następnie obtaczamy je w mące i smażymy na patelni. Świetnie pasują do kiszonej kapusty i są doskonałym pomysłem na danie wigilijne.
ZOBACZ TEŻ: Dietetyczne potrawy wigilijne. Ekspert radzi
NA KOLEJNEJ STRONIE ZNAJDZIESZ PRZEPISY NA WEGAŃSKIE MIĘSO MIELONE I PASZTET Z SOCZEWICY
Komentarze