Przyprawy nadające mięsny smak

Jeżeli chcesz ograniczyć spożycie mięsa lub całkowicie wyeliminować je z diety, ale tęsknisz za jego smakiem, z pomocą przyjdą Ci odpowiednie przyprawy. Jeśli dopiero uczysz się sztuki doprawiania, wygodnym rozwiązaniem są gotowe mieszanki do konkretnych potraw, które bez problemu kupisz w każdym sklepie. Jeśli lubisz eksperymentować, a odkrywanie nowych smaków i komponowanie przepisów jest dla ciebie przyjemnością, oto kilka niezbędników, które warto mieć w swojej kuchni:

  • pieprz ziołowy;
  • papryka wędzona (nadaje smak wołowiny);
  • sos sojowy;
  • płatki drożdżowe (mają smak sera, którym można wzbogacać wegańskie zapiekanki);
  • tymianek;
  • kozieradka (idealna do rosołów);
  • czarna sól (imituje smak jajek, jednak można użyć jej też do urozmaicenia bezmięsnych sosów, np.: curry).

 

Pulled pork ze skórki od banana

To jeden z tych przepisów, które wywołują najwięcej kontrowersji. Owoce, a tym bardziej ich skórki, czyli coś, co większość z nas wyrzuca, nie kojarzą się raczej z imitacją mięsa – a jednak! Autorem przepisu jest Max La Manna, który walczy z marnowaniem żywności.

  • Kilka dobrze umytych skórek od banana;
  • musztarda;
  • sos barbecue;
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, kumin, chili, wędzona papryka;
  • oliwa z oliwek.

Umyte skórki oczyszczamy z resztek miąższu banana i widelcem rozrywamy je na cienkie paseczki. Przyprawy, musztardę i oliwę mieszamy ze sobą, a następnie dodajemy do nich poszarpaną skórkę. Jeśli chcesz, możesz zostawić je w takiej marynacie na noc w lodówce, ale nie jest to konieczne. Całość podsmażamy na suchej patelni. Mniej więcej w połowie smażenia dodajemy sos barbecue i gotowe.

ZOBACZ TEŻ: 5 najlepszych przepisów na świąteczne pierniki

Seleryba

Seleryba to prawdziwy klasyk wegańskich wigilii. Warto jednak pamiętać o nim na co dzień, gdy niechcący kupimy za dużo włoszczyzny, lub gdy będziemy mieli ochotę na coś niecodziennego. Autorką przepisu jest Jadłonomia.

  • 1 kg selera;
  • 2 litry bulionu warzywnego;
  • około 7/10 arkuszy nori;
  • mleko roślinne;
  • olej do smażenia;
  • sos sojowy, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz.

Obrany seler kroimy w plasterki około 1 cm grubości. Następnie gotujemy, aż będzie miękki (około 20 minut) w bulionie razem z przyprawami, dwoma łyżkami sosu sojowego i 2 arkuszami nori. Ugotowany seler należy odrobinę ostudzić. W międzyczasie przygotowujemy miseczki z mlekiem i mąką oraz kroimy arkusze nori na mniejsze części, tak jednak, by owinęły seler. Kawałki naszej „ryby” zawijamy w nori i moczymy przez chwilę w mleku, aby arkusz delikatnie zmiękł i szczelniej przylgnął do selera. Następnie obtaczamy je w mące i smażymy na patelni. Świetnie pasują do kiszonej kapusty i są doskonałym pomysłem na danie wigilijne.

ZOBACZ TEŻ: Dietetyczne potrawy wigilijne. Ekspert radzi

NA KOLEJNEJ STRONIE ZNAJDZIESZ PRZEPISY NA WEGAŃSKIE MIĘSO MIELONE I PASZTET Z SOCZEWICY