1. Te aromatyczne owoce lata można podawać dziecku, które skończyło roczek i dotąd nie miało żadnych objawów alergicznych.

2. Truskawki mogą uczulać nawet dziecko, które nie jest alergikiem. Zawierają bowiem naturalną histaminę - związek chemiczny wywołujący m.in. zmiany na skórze. Jeśli więc po "truskawkowej uczcie" zauważysz na ciele dziecka np. pokrzywkę (piekące, czerwone plamki), należy na jakiś czas zrezygnować z tych owoców.

3. Truskawki są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. To skarbiec witaminy C. Dużo w nich również witamin B1, B2 i A. Są bogate w wiele makro i mikroelementów - m.in. w żelazo, wapń, potas, magnez i mangan. Dlatego świetnie wpływają na skórę, włosy i paznokcie malca. Truskawki wzmacniają także system odpornościowy i pobudzają apetyt dziecka. Są niskokaloryczne i dobrze wpływają na trawienie (to zasługa zawartych w nich kwasów i drobnych pesteczek). I co ciekawe - podane wieczorem pomogą mu spokojnie zasnąć, gdyż zawierają brom.

4. Maluchy uwielbiają zajadać się świeżymi truskawkami. I dobrze - wtedy owoce nic nie tracą ze swych wartości odżywczych. Ale NIGDY nie podawaj truskawek prosto z krzaczka. Owoce trzeba starannie umyć pod bieżącą wodą. Dobrze jest dopiero potem usunąć z nich szypułki (w przeciwnym razie truskawki bardzo nasiąkną wodą).

5.
Jeżeli chcesz przyrządzić dziecku deser z truskawek, polecamy lody. Zmiksuj owoce (możesz dodać odrobinę cukru pudru lub miodu, jeśli truskawki są naprawdę bardzo kwaśne). Wlej apetyczną papkę do kubeczków, np. po jogurcie, a w środek wetknij patyczek. Włóż je do zamrażalnika. Lody powinny być gotowe po kilku godzinach. Aby ładnie wysuwały się z opakowania, polej kubeczek ciepłą wodą.