Tradycyjna zupa grzybowa ze śmietaną - co za smak!
Aromatyczna, pożywna i jedyna w swoim rodzaju - zupa grzybowa! Sprawdzi się szczególnie jesienią i zimą, gdy grzybów w polskich lasach jest mnóstwo. Może też być wspaniałą alternatywą dla świątecznego barszczu czy zupy rybnej. Poznajcie prosty i sprawdzony przepis na zupę grzybową!
Przepis na tradycyjną zupę grzybową ze śmietaną
Składniki:
- pół kilograma świeżych grzybów (najlepiej borowików i podgrzybków) - mogą być również mrożone, ostatecznie namoczone grzyby suszone
- włoszczyzna, liść laurowy, kawałek wołowiny, przyprawy, woda - na bulion
- sól i pieprz
- spora cebula
- makaron
- natka pietruszki
- kubek gęstej śmietany
- 3 łyżki masła
Zupa grzybowa ze śmietaną: jak zrobić?
Przygotowujemy bulion - w 0,7 l wody gotujemy przez około 1h kawałek wołowiny, obraną włoszczyznę i przyprawy (sól, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy). Grzyby dokładnie oczyszczamy, myjemy, suszymy i kroimy na kawałki. Cebulę obieramy i drobniutko kroimy. W rondlu roztapiamy masło, smażymy w nim grzyby, po około 6-8 minutach dodajemy cebulę. Kiedy tylko cebula się ładnie zeszkli całość zalewamy bulionem. Gotujemy n a małym ogniu przez 10 minut, delikatnie dodajemy śmietanę, (zostawiamy po łyżeczce do ozdoby zupy), doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Podajemy z makaronem, przybrane natką i kleksem gęstej śmietanki. Palce lizać!
Zobacz także nasze inne przepisy świąteczne:
Kapusta z grzybami: podpowiadamy krok po kroku, jak przygotować kapustę wigilijną
Świąteczny pasztet drobiowy z grzybami
Przepis na tradycyjny kulebiak
Borowiki w orzechach - proste jesienne danie
1 z 2

Tradycyjna zupa grzybowa ze śmietaną
2 z 2

Tradycyjna zupa grzybowa ze śmietaną
Polecane
„Odkryłam, że zupa grzybowa teściowej to jeden wielki szwindel. Kłamczucha popamięta moją zagrywkę na długo”
„Teściowa skosztowała mojej zupy grzybowej, a potem zrugała mnie jak dziecko. Nie daruję wiedźmie takiego upokorzenia”
„Ugotowałam taką zupę grzybową, że teściowa ze wsi aż cmokała nad talerzem. Nie będzie mi pluć jadem w moje gary”
„Co niedzielę robiłam tradycyjny polski obiad. Po rozwodzie zrozumiałam, że przepisem na szczęście nie są żur i gołąbki”
„Miesiącami okłamywałem rodziców, że dostałem się na studia. Syn bez dyplomu to dla nich jak grzybowa bez borowików”
„Mąż twierdzi, że to upokarzające, że zarabiam 2 razy więcej. Nie będę przepraszać za to, że dzięki mnie ma co jeść”
„Zrobiłam mężowi eksmisję z sypialni. Powinien być wdzięczny, że za to, co zrobił, nie wyrzuciłam go za drzwi”
„Dzieci szydziły ze mnie, że dorabiam na boku, piekąc słodkie ciasteczka. Zmieniły zdanie, gdy poczuły smak pieniędzy”
„Mąż mówił, że inwestuje nasze pieniądze, a wszystko wydawał na kochankę. Jeszcze pozna smak mojej zemsty”
„To miały być wakacje solo na Sardynii. Espresso w towarzystwie nieznajomego sprawiło, że nabrałam smaku na coś więcej”
„Myślałam, że spotkałam księcia z bajki, ale po 4 randce czar prysł. Wszystko przez 1 zdjęcie i kawę z bitą śmietaną”
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Restauracja Mezalians z Kołobrzegu wśród najpiękniejszych na świecie
Współpraca reklamowa
Prosto z BBC Proms w Bristolu na Future Festival we Fromborku
Współpraca reklamowa
Co zabrać na wakacje z dzieckiem?
Współpraca reklamowa
Chmiel – zielony bohater urody, zdrowia i smaku
Współpraca reklamowa