Czy soki warzywne są zdrowe? Przybliżamy ich właściwości

Pyszne soki warzywne to prawdziwa bomba witaminowa, ale tylko w sytuacji, gdy łączy się je w rozsądny sposób. Istnieją bowiem składniki eliminujące niektóre wartości odżywcze, przez co napój staje się bardziej pustymi kaloriami niż sokiem bogatym w witaminy. Jak w prawidłowy sposób łączyć konkretne warzywa? Dobrym pomysłem jest miksowanie pomidorów bogatych w likopen neutralizujący działanie wolnych rodników z brokułami wspomagającymi usuwanie ich z organizmu. Korzystne jest także zestawianie warzyw zawierających witaminy A, D, E i K z tłuszczami, zarówno w postaci innych roślin, takich jak awokado, jak i z oliwą z oliwek lub olejem roślinnym. W ten sposób znacznie zwiększysz przyswajalność poszczególnych wartości odżywczych. Niektóre warzywa mają właściwości zasadotwórcze, dlatego warto łączyć je z tymi kwasotwórczymi w celu zneutralizowania pH. Produkty kwasotwórcze to, na przykład, zboża, a zasado twórcze - cebula, roszponka, kiełki pszenicy lub kalafior.

A jak nie łączyć warzyw? O ogórku i pomidorze słyszał już chyba każdy, ale nie wszyscy wiedzą, z czego wynika to zjawisko. Ogórek posiada bowiem dużą ilość askorbinazy, czyli enzymu utleniającego witaminę C zawartą w pomidorze. Sposobem na ograniczenie tego efektu może być dodanie soku z cytryny lub octu winnego. Kwestia ta dotyczy jednak nie tylko pomidora, lecz także wielu innych warzyw i ich fragmentów bogatych w witaminę C, takich jak natka pietruszki, brukselka, papryka, kalarepa czy brokuły.

Wartości odżywcze soków warzywnych zależą głównie od ich składników, ale w przypadku ich niewłaściwego połączenia niektóre z nich mogą się utlenić. Czy takie napoje są zdrowe? Zdecydowanie tak, jednak kluczem do uzyskania oczekiwanego efektu jest świadome wybieranie warzyw ze sprawdzonych źródeł i łączenie ich zgodnie z przedstawionymi zasadami. W innym przypadku uzyskane soki nie będą tak wartościowe, jak wynika to z osobnej charakterystyki każdego dodanego składnika.

Ile kalorii ma sok warzywny i ile soku można pić w ciągu dnia?

Kaloryczność soków warzywnych zależy przede wszystkim od ich dokładnego składu. Warzywa z natury są bardzo dietetyczne, dlatego łączna liczba kalorii w takich napojach jest znacznie mniejsza niż w przypadku wersji owocowych lub mieszanych. Istnieją składniki bardziej i mniej kaloryczne, dlatego zakres ten może się diametralnie różnić w zależności od wybranych warzyw.

Za najbardziej kaloryczne warzywa uważa się fasolę, bób, groch i kukurydzę. Składniki te nie pojawiają się często w płynnych kompozycjach ze względu na niską zawartość wody, dlatego warto skupić się na następnych w kolejności warzywach o największej liczbie kalorii. Są to kiełki sojowe, jarmuż, marchew, karczoch, burak, brukselka, cebula oraz chrzan. Wiele z wymienionych pozycji często pojawia się w przepisach na soki warzywne, dlatego dobrze jest pamiętać o ich kaloryczności w sytuacji, gdy jesteś na diecie wymagającej takiego zabiegu.

A które warzywa mają najmniej kalorii? Zdecydowanie jest to cukinia, zielony ogórek, kabaczek, pomidor, kapusta, kiełki lucerny oraz dynia. Liczba kalorii w nich zawarta jest naprawdę znikoma, a osiągnięcie swojego dziennego zapotrzebowania energetycznego za pomocą soków zawierających wyłącznie te składniki jest niemal niemożliwe. Komponując soki warzywne warto jednak skupić się na odpowiednim zbilansowaniu wartości odżywczych, a nie na samej kaloryczności.

Ile soku można pić w ciągu dnia? Kwestia ta jest dosyć sporna. Wiele osób praktykuje kilkudniowe diety sokowe nieuwzględniające żadnych innych posiłków, podczas gdy sportowcy traktują koktajl warzywny jako bomba witaminowa uzupełniająca ich standardowy sposób żywienia. Pijąc soki kilka razy dziennie należy uważać na liczbę przyjmowanych kalorii, ponieważ może zdarzyć się, że będzie ona zbyt niska, a kilogramy stracone w ten sposób wrócą do ciebie jeszcze szybciej, niż zniknęły. Zbyt duży deficyt kaloryczny prowadzi także do ogólnego rozdrażnienia i zmęczenia, dlatego podczas diety sokowej warto liczyć kalorie.

Soki warzywne z wyciskarki na oczyszczanie - przepis

Soki warzywne na oczyszczanie mogą stanowić zarówno płyn wyciśnięty z jednego warzywa, jak i znacznie bardziej złożone kompozycje. Doskonałym przykładem takiej mieszanki może być następujące połączenie:

  • kapusta,
  • seler korzeniowy
  • koperek.

Jeśli wolisz nieco słodsze połączenia, możesz dodać również jabłko.

Naszą kolejną propozycją jest takie połączenie:

  • łodyga selera naciowego,
  • natka pietruszki,
  • rukola,
  • szpinak,
  • świeży ogórek,
  • jabłka.

Całość można zmiksować blenderem i dodać wody lub po prostu wycisnąć sok, jednak ta druga opcja jest mniej ekonomiczna i wartościowa.

Dobrym pomysłem dla osób chcących oczyścić swój organizm sokami jest także zestawienie marchwi, sałaty rzymskiej oraz świeżego imbiru, który posiada dodatkowe wartości odżywcze i wzbogaca smak całej kompozycji.

Soki warzywne z wyciskarki na odchudzanie - przepis

Świeże soki warzywne pomagają także schudnąć. Istnieje wiele warzywnych kompozycji stosowanych przez osoby będące na diecie. Są one niskokaloryczne, a zawarte w nich składniki mogą dodatkowo podkręcać metabolizm. Oprócz tego, soki stanowią również bogate źródło wody, której odpowiednia ilość również wpłynie na przyspieszenie przemiany materii.

Naszą propozycją soku warzywnego z wyciskarki jest połączenie następujących składników:

  • świeży ogórek,
  • natka pietruszki,
  • marchewki,
  • łodyga selera naciowego,
  • burak.

Całość warto wzbogacić o niewielką ilość imbiru, który nieznaczny sposób może podkręcać metabolizm.

Do soków oczyszczających i przyspieszających metabolizm, oprócz imbiru, można dodać również anyż, kardamon, cynamon i goździki. Takie przyprawy połączone z jabłkami tworzą kompozycję przywodzącą na myśl święta, dlatego sprawdzają się doskonale w okresie jesiennym i zimowym, kiedy to dostęp do innych owoców i warzyw może być nieco utrudniony.

Soki warzywne z wyciskarki dla cukrzyków - przepis

Cukrzycy muszą uważać na indeks glikemiczny spożywanych pokarmów, dlatego w ich przypadku soki warzywne z wyciskarki powinny być odpowiednio skomponowane.  Jedną z wielu propozycji na taki napój jest następujące połączenie:

  • kapusta pekińska,
  • marchewki,
  • ogórek,
  • seler naciowy,
  • cebula.

Diabetycy mogą spróbować również nieco uboższej opcji z marchewką, cebulą i selerem naciowym. Jeśli chcesz, możesz wzbogacić takie zielone soki jabłkiem, które nie jest, co prawda, warzywem, ale pasuje niemal idealnie do takich mieszanek.

Kolejną propozycją soków warzywnych dla diabetyków jest takie połączenie:

  • rzeżucha,
  • pomidory,
  • natka pietruszki,
  • jabłka.

Ciekawą kompozycją może być również następujące zestawienie:

  • szpinak,
  • łodygi selera naciowego,
  • świeży ogórek,
  • zielone jabłko,
  • woda, która pozwala na rozcieńczenie napoju, dzięki czemu da się go pić przez słomkę.

Naturalny sok z warzyw i owoców idealny dla dzieci - przepis

Dzieci zazwyczaj nie przepadają za warzywami, dlatego w ich przypadku kluczem do sukcesu jest postawienie na kompozycje o nieco bardziej wyrazistych smakach. Dobrym pomysłem jest połączenie warzyw ze słodkimi owocami, które mogą przypaść do gustu małym smakoszom bardziej niż klasyczne zielone koktajle.

Naszą pierwszą propozycją na kompozycję sokową dla dzieci jest następujące połączenie:

  • gruszka,
  • marchew,
  • pietruszka,
  • sok z cytryny.

Całość można rozcieńczyć również wodą, której jest stosunkowo mało w wymienionych produktach, przez co zamiast koktajlu uzyskasz warzywno-owocową papkę.

Do soku warzywnego dla dzieci można dodać również zwykłego jogurtu naturalnego. W ten sposób powstanie kompozycja rukoli, jarmużu, brzoskwini i soku z cytryny o kremowym, typowo koktajlowym wyglądzie i smaku. Jeśli taka propozycja okaże się zbyt kwaśna, możesz dodać również innych owoców o słodkim smaku lub, chociażby, miodu.