Porcja: 315 kcal

Przygotowanie: 35 minut

Na 6–8 porcji

  • 1 kg skrzydełek kurczaka
  • 1/2 szklanki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu winnego
  • kawałek świeżego imbiru (2 cm)
  • mielone chili
  • olej do smażenia
  • 1/2 l coca-coli
  • sól
  • pieprz

Skrzydełka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Włożyć do dużej miski. Zalać sosem sojowym wymieszanym z octem i startym na drobnej tarce imbirem. Oprószyć chili, pieprzem i solą. Mięso wymieszać dokładnie z marynatą. Odstawić na 1–2 godziny. W głębokiej patelni rozgrzać olej. Smażyć na nim skrzydełka 5 minut z każdej strony. Wlać colę i zmniejszyć ogień. Przykryć i dusić ok. 40 minut (sos powinien dobrze zgęstnieć). Na koniec całość posypać chili.

Nasza rada:

Skrzydełka będą jeszcze bardziej pikantne i wyraziste w smaku, jeśli zamiast chili dodasz do marynaty posiekaną drobno małą ostrą papryczkę (razem z nasionami) i 2 ząbki posiekanego drobno czosnku.