Olej z pestek winogron: czym jest?

Na sklepowych półkach znaleźć można olej z pestek winogron nierafinowany oraz rafinowany. Ten pierwszy tłoczony jest na zimno za pomocą metod mechanicznych, co pozwala zachować wszystkie jego właściwości. Ta wersja jest droższa, ale bogatsza. Olej z pestek winogron nierafinowany przechowywać należy w lodówce. Opcja rafinowana powstaje dzięki ekstrakcji pokruszonych ziaren z udziałem wysokich temperatur i rozpuszczalników.

Olej z pestek winogron: właściwości

Olej z pestek winogronowy to przezroczysty, pozbawiony osadów płyn o jasnożółtym zabarwieniu. Jest niemal bezsmakowy i bezzapachowy. Jego kaloryczność utrzymuje się na poziomie analogicznym do innych olejów roślinnych: około 880 kcal w 100 gramach tłuszczu. Zawiera przede wszystkim kwas linolowy (nienasycony z rodziny omega-6) oraz oleinowy (nienasycony z rodziny omega-9). Ogólnie rzecz biorąc, wielonienasycone kwasy tłuszczowe stanowią około 70% wszystkich tłuszczów, jednonienasycone zaś - 19%.

Często mówi się o tym, że olej z pestek winogron to dobre źródło wspomnianych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Zasadniczo jest to prawda, wspomnieć jednak trzeba o niekorzystnych proporcjach pomiędzy kwasami omega-6 a omega-3. Współczesna dieta i tak dostarcza zbyt wiele tych pierwszych, a olej z pestek winogron tylko podkreśla tę tendencję. Nadmiar kwasów omega-6 przy jednoczesnych brakach omega-3 może skutkować:

  • upośledzeniem funkcji układu odpornościowego,
  • nasileniem procesów zapalnych,
  • zaburzeniami równowagi hormonalnej, w tym pracy tarczycy,
  • budowaniem niekorzystnego profilu lipidowego.

Olej winogronowy nie powinien więc stanowić głównego tłuszczu w diecie. Można natomiast znaleźć w nim wysoką zawartość witaminy E (około 8 mg/100 ml) o właściwościach przeciwnowotworowych, przeciwzapalnych i antyutleniających. Chroni ona komórki przed starzeniem i poprawia wygląd skóry. To także źródło flawonoidów i polifenoli, zwalczających wolne rodniki.

Olej z pestek winogron do smażenia

Olej z pestek winogron może być wykorzystywany do celów kulinarnych. Ze względu na brak własnego smaku i aromatu, dobrze podkreśla naturalne walory produktów spożywczych, którym towarzyszy. Najlepiej stosować go jednak wyłącznie na zimno, ponieważ nie tylko nie traci swoich właściwości, ale i nie szkodzi. Nie powinien to również być podstawowy tłuszcz w diecie.

Smażenie na oleju z pestek winogron nie jest wskazane. Jego temperatura dymienia wynosi 216 stopni Celsjusza. Powyżej tego progu wielonienasycone kwasy tłuszczowe utleniają się i tracą wszystkie wartości odżywcze, które zastępowane są szkodliwym glicerolem i wolnymi kwasami tłuszczowymi.

ZOBACZ TEŻ: Olejowanie włosów: jak to robić i czy faktycznie przynosi efekty? Rozwiejemy twoje wątpliwości

Olej z pestek winogron na twarz

Olej z pestek winogron w kosmetyce znajduje zastosowanie znacznie szersze niż w kuchni. Wysoka biozgodność sprawia, że sprzyja przede wszystkim cerom wrażliwym, atopowym i suchym, ale i posiadacze skóry tłustej mogą czerpać z niego korzyści.

Olej z pestek winogron kosmetyczny ma działanie nawilżające i lekko natłuszczające. Zapobiega nadmiernej utracie wody, wzmacnia błony komórkowe oraz poprawia kondycję naskórka. Nie zapycha porów, nawet przy cerze tłustej i problematycznej. Działa też antybakteryjnie. Witaminy A, E i D przyczyniają się do wzmocnienia naturalnej bariery lipidowej skóry i przyspieszenia procesów regeneracyjnych. Zawartość witaminy K z kolei przysłuży się uszczelnieniu i wzmocnieniu naczynek, co ograniczy ich pękanie i powstawanie na skórze charakterystycznych "pajączków". Jest to olej bardzo lekki, szybko wchłaniający się i nie powodujący reakcji alergicznych.

Właściwości antyutleniające interesującego nas produktu przekładają się na działanie antystarzeniowe. Olej z pestek winogron wspomaga redukcję zmarszczek. Wpływa na utrzymanie odpowiedniej ilości elastyny i kolagenu w organizmie, dzięki czemu napina i nadaje skórze jędrność. Istnieją również niezależne badania, opublikowane na łamach Free Radical Biology and Medicine, udowadniające, że nakładanie oleju z pestek winogron na rany, blizny i zmiany trądzikowe przyspiesza proces ich gojenia i zanikania. Wynika to z właściwości przeciwzapalnych oraz antybakteryjnych.

 

Olej z pestek winogron na włosy

Olej z pestek winogron wykorzystuje się również w kosmetyce naturalnej włosów, przede wszystkim do olejowania włosów wysokoporowatych. Ze względu na swoją lekkość dobrze wnika on w strukturę włosa, nie obciążając go nadmiernie. Działa łagodząco na podrażnienia i regenerująco na skórę głowy.

Olej z pestek winogron można wcierać w skórę głowy w przypadku łupieżu, łuszczycy czy nadmiernego jej przetłuszczania się. Stosowany na suche lub mokre włosy odżywia je na całej długości. Dodatkowo chroni kosmyki i zabezpiecza je przed szkodliwym wpływem chemicznych i mechanicznych czynników zewnętrznych, a także niekorzystnymi efektami zabiegów fryzjerskich czy oddziaływaniem promieniowania słonecznego. Ta warstwa ochronna tworzy otoczkę nawilżającą, dodatkowo wygładzającą i nabłyszczającą powierzchnię włosa. Z tego powodu olej z pestek winogron może być wykorzystywany podczas olejowania włosów lub zastępować odżywkę.

Warto wspomnieć również o tym, że olej z pestek winogron często pomaga nawet w trudnych przypadkach nadprodukcji sebum. Reguluje pracę gruczołów łojowych i ułatwia zachowanie naturalnego pH skóry głowy.

ZOBACZ TEŻ: Ten zapomniany olej to bomba witaminowa dla skóry i włosów! Jak go stosować?

Olej z pestek winogron: opinie

Olej z pestek winogron ma różne opinie, podobnie jak każdy inny kosmetyk. Ceniony jest za właściwości nawilżające i ogólny wpływ na poprawę kondycji skóry. W kulinariach również ma swoich wiernych zwolenników. Oto niektóre opinie znalezione na forach internetowych:

  • Olej z pestek winogron stosuję w wieczornej pielęgnacji po kremie na skórę w okolicach oczu. Intensywnie nawilża, zapobiega powstawaniu zmarszczek, jest naprawdę tani, nie zapycha. (Aniel_lka, wizaz.pl)
  • Stosuję olej z pestek winogron do zmywania makijażu. CUDO. W ogóle polecam metodę OCM, już po pierwszym użyciu skóra jest całkiem inna. Widzę poprawę. (Silverrush, vinted.pl)
  • Olej z pestek winogron dodaję do sałatek. Dzięki niemu ich smak jest bardziej wyrazisty. (Tamara, medsowa.pl)

Olej z pestek winogron: cena, gdzie kupić?

Olej z pestek winogron dostępny jest najczęściej w hipermarketach oraz dobrze zaopatrzonych supermarketach. Wersje nierafinowane kupić można także w sklepach ze zdrową żywnością, zielarniach i aptekach. Z pomocą zawsze przychodzi również internet. Ceny oleju z pestek winogron różnią się w zależności od producenta, ale także sposobu produkcji, pochodzenia oraz jakości gotowego wytworu.

Olej z pestek winogron rafinowany to najczęściej wydatek przynajmniej 15 złotych za butelkę o pojemności 500 ml, chociaż można znaleźć także warianty droższe. Olej z pestek winogron nierafinowany kupić można natomiast w przedziale od około 30 do 50 złotych za 250 ml. Zasadniczo przyjmuje się, że im lepsza jakość, tym wyższy ten koszt.

Na co powinniśmy zwracać uwagę przy zakupie? Przede wszystkim na sposób tłoczenia. Olej pozyskiwany metodami na zimno zawsze będzie droższy, a jeśli poszukujemy tłuszczu do zastosowań kulinarnych, to właściwie jedyna zdrowa opcja. Do celów kosmetycznych można z powodzeniem wykorzystywać olej rafinowany, choć jeśli chcemy dostarczyć skórze potężnej dawki wartości odżywczych, także lepiej zdecydować się na tę bogatszą - a co za tym idzie: droższą - wersję.

ZOBACZ TEŻ: Jak wyglądać dobrze bez makijażu? – 4 zasady porannej pielęgnacji