Olej z orzechów laskowych: właściwości

Olej z orzechów laskowych, które pochodzą z krzewu o nazwie leszczyna, znany jest w medycynie ludowej od lat. To mętna, żółta ciecz, którą pozyskuje się z surowych orzechów metodą tłoczenia na zimno. W przeciwieństwie do większości olejów, ten naprawdę pachnie tak, jakbyśmy się tego spodziewali: ma wspaniały, intensywny, orzechowy aromat.

Olej ten jest bardzo ceniony przez dietetyków, dzięki wysokiej zawartości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które korzystnie wpływają na „dobry” cholesterol HDL, a obniżają poziom tego „złego”, czyli HDL. Oprócz tego olej z orzechów laskowych zawiera witaminy A, C i E, a także minerały, między wapń, magnez, fosfor, żelazo, kobalt, cynk i sód, dlatego jest polecany w profilaktyce chorób układu krążenia i problemach z nadciśnieniem. Olej jest bardzo łagodny dla układu pokarmowego, wykorzystuje się go również w kuchni jako ciekawy dodatek do sałatek i owoców. Niektórzy uważają, że olej z orzechów laskowych może zniwelować chrapanie - podobno wypijanie łyżki przed snem doskonale nawilża mięśnie gardła. My skupimy się jednak na jego imponujących właściwościach pielęgnacyjnych. 

Olej z orzechów laskowych na włosy

Stosowanie olejów w pielęgnacji włosów stało się ostatnio bardzo popularne, nic dziwnego, bo to w pełni naturalna metoda na ich wzmocnienie, nawilżenie i ochronę. Jednak nie każdy olej się do tego nadaje, a raczej nie ma uniwersalnego, z którym polubią się wszystkie kosmyki. Olej z orzechów laskowych, z uwagi na zawartość głównie jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, sprawdzi się w pielęgnacji włosów średnioporowatych - to najczęściej występujący typ kosmyków. Maja tylko delikatnie odchylone łuski, dlatego najważniejsza w ich pielęgnacji jest ochrona i nie dopuszczenie do dalszych zniszczeń. Olej z orzechów laskowych wygładzi i wzmocni włosy, można stosować go na kilka sposóbów. Jednym z nich jest po prostu nałożenie niewielkiej ilości oleju na całej długości włosów i pozostawienie na noc, lub na kilka godzin przed myciem. Aby dokładnie oczyścić skalp i kosmyki z oleju należy użyć odżywki, która zemulguje tłuszcz. Olej z orzechów włoskich można stosować też jako serum na rozdwojone końcówki - zabezpieczy je przed chłodem, wysuszeniem i urazami mechanicznymi, zwłaszcza jesienią i zimą, kiedy włosy ocierają się o szalik czy płaszcz. Olej z orzechów laskowych pomaga również przedłużyć trwałość koloru w przypadku włosów farbowanych. 

Zobacz też: Pachnie jak marcepan, nawilża i nie zapycha porów. Olej z pestek śliwki to nasze jesienne beauty odkrycie!

Olej z orzechów laskowych na twarz, komedogenność

Korzyści ze stosowania olejów naturalnych odczują nie tylko nasze włosy, ale i cera. Należy jednak dobierać je bardzo ostrożnie: większość może zapychać pory! Komedogenność (czyli wskaźnik mówiący o tym, jaka jest szansa na nabawienie się tego typu problemów skórnych) oleju z orzechów laskowych wynosi 2 w pięciostopniowej skali, dlatego z jego pielęgnacyjnych właściwości skorzystają raczej posiadaczki cer suchych lub tzw. „normalnych”, pozostałe powinny być ostrożne lub nie pozostawiać produktu na skórze przez długi czas. Olej ten ma właściwości antybakteryjne i łagodzące, dlatego świetnie sprawdzi się do oczyszczania skóry, jest też bogaty w przeciwutleniacze i ma działanie pośrednio nawilżające (zapobiega utracie wody z naskórka) - może zastąpić krem krem dla skóry dojrzałej. Dzięki wspomnianym wcześniej właściwościom antybakteryjnym i ściągającym, olej z orzechów laskowych wykorzystywany jest też do łagodzenia podrażnień po depilacji. 

Zobacz też: Olej z pestek malin na twarz i włosy to hit naturalnej pielęgnacji. Zobacz dlaczego warto mieć go w kosmetyczce

Olej z orzechów laskowych: inne zastosowania

Olej z orzechów laskowych oprócz w kosmetyce i kuchni, sprawdza się też w medycynie naturalnej, a konkretnie aromaterapii. Masaż olejem z orzechów laskowych rozluźnia, uwalnia od stresu i poprawia nastrój, a dodatkowo uelastycznia i ujędrnia skórę. Nie pozostawia lepkiej warstwy, szybko się wchłania i stanowi doskonały nośnik dla olejków eterycznych i innych, pielęgnujących substancji.