Olej z krokosza barwierskiego – co to jest? 

Krokosz barwierski to roślina pochodząca z Bliskiego Wschodu i Indii. Często nazywana była również szafranem łąkowym i dzięki swojej niskiej cenie, była traktowana jako zamiennik szafranu – najdroższej przyprawy na świecie. Z kwiatów krokosza barwierskiego wytwarza się lecznicze napary, natomiast nasiona wykorzystywane są do produkcji oleju, który jest tłoczony na zimno. Dzięki temu produkt zachowuje swoje cenne właściwości kosmetyczne i lecznicze. 

Olej z krokosza można przyjmować doustnie albo nacierać nim skórę i włosy. Produkt wzmacnia naczynia krwionośne, obniża ciśnienie krwi, zapobiega powstawaniu zakrzepów żylnych, łagodzi bóle menstruacyjne i uspokaja. Krokosza barwierskiego można wykorzystywać również do przyrządzania domowych naparów. Należy wtedy łyżeczkę suszonych płatków zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 15 minut. 

Olej z krokosza – właściwości kosmetyczne i lecznicze

Olej z krokosza jest najczęściej stosowany dla swoich właściwości leczniczych. Produkt może być również świetnym naturalnym kosmetykiem, który nie zatyka porów, nawilża skórę i jest bezpieczny w stosowaniu. Olej z krokosza zawiera w swoim składzie m.in.:

  • kwas linolowy,
  • kwas linolenowy,
  • kwas oleinowy,
  • kwas palmitynowy,
  • kwas arachinowy,
  • kwas stearynowy,
  • witaminę A
  • witaminę E. 

Niezwykłe właściwości oleju z krokosza to zasługa jest składu. Witamina E to naturalny antyoksydant, który zapobiega działaniu wolnych rodników, a więc opóźnia starzenie skóry. Produkt wyróżnia się na tle innych olejów wysoką zawartością kwasu linolowego, który jest nienasyconym kwasem tłuszczowym. Niedobór NNKT powoduje przesuszenie skóry, powstawanie zmian i zaburzenie gospodarki cholesterolowej. Olej krokoszowy jest szczególnie polecany osobom z cerą tłustą i trądzikową, ponieważ pomaga w walce z tym problemem skórnym, nie zapycha porów i działa wygładzająco. Produkt dodatkowo reguluje wydzielanie sebum, działa nawilżająco, pomaga w usuwaniu blizn, działa przeciwzmarszczkowo i łagodzi podrażnienia skórne. Dzięki obecności witaminy E produkt chroni skórę przed utratą kolagenu i elastyny. Przy regularnym stosowaniu kosmetyku, ciało i cera dłużej zachowują elastyczność i jędrność. Olej z krokosza świetnie wpływa również na kondycję włosów. Produkt działa nabłyszczająco, zmiękczająco i wygładzająco. Mitem jest jednak, że olej może pomóc z różnymi typami łysienia. Niestety kosmetyk nie ma wpływu na porost włosów. 

Olej z krokosza jest również znany ze swoich właściwości leczniczych. Leczy kaszel, pomaga z krążeniem, problemami trawiennymi, łagodzi stany zapalne i reguluje objawy nadmiernej potliwości. Dzięki zawartości NNKT olej stabilizuje stosunek dobrego i złego cholesterolu. Produkt obniża także ryzyko wystąpienia miażdżycy, zawału serca czy udaru mózgu. Jak stosować olej z krokosza? Wystarczy raz-dwa razy dziennie przyjmować doustnie 15 ml produktu. 

Olej krokoszowy na odchudzanie – czy działa? 

Olej krokoszowy, zwany też szafranowym, to cenne źródło wielu niezbędnych witamin i kwasów. Produkt wyróżnia się na tle innych olejów tym, że posiada bardzo wysoką zawartość kwasu linolowego, który należy do grupy NNKT (nienasyconych egzogennych kwasów tłuszczowych). Składnik pomaga z szybszą redukcją wagi i spalaniem tkanki tłuszczowej. Regularnie stosowany pomaga również zmniejszyć poziom „złego” cholesterolu, obniża poziom glukozy we krwi i pomaga w walce z cellulitem

Olej może być stosowany doustnie. Wtedy wystarczy jedna łyżka dziennie. Produkt może być też stosowany w kuchni. Oleju z krokosza można używać podczas smażenia i pieczenia, ale także można go dodawać do ulubionych dań, ciast i deserów. Produkt może też zastąpić drogą oliwę z oliwek. Najlepiej sprawdzi się jako sos do sałatek. Należy pamiętać, że olej musi być spożywany regularnie. Tylko w połączeniu z odpowiedną dietą i ćwiczeniami może przynieść upragnione efekty. 

Olej z krokosza a depilacja – warto spróbować 

Depilacja z użyciem oleju z krokosza stała się modna już kilka lat temu. Kobiety, które spróbowały tej metody twierdzą, że skóra jest niezwykle nawilżona i odżywiona. Depilacja olejem krokosza polega na intensywnym wcieraniu kosmetyku w miejsca, w których się goliliśmy. Należy pamiętać, że musi być to jednak epilacja, która polega na wyrywaniu włosków wraz z cebulką. Do tego zabiegu służy np. depilator lub wosk. Wcieranie olejku w skórę ma zahamować wzrost włosów i osłabić je. Niestety jest to kolejny urodowy mit. Żadne badania nie potwierdziły, aby olej z krokosza miał jakikolwiek wpływ na porost włosów.

Nie oznacza to jednak, że należy zrezygnować z używania oleju z krokosza po goleniu. Kosmetyk nawilża skórę, uelastycznia ją, regeneruje i zapewnia odpowiednie odżywienie po zabiegu. Produkt pomaga też z problemem wrastających włosków i zapobiega podrażnieniom. Olej nie wchłania się jednak bardzo szybko, dlatego może zostawiać film na skórze i brudzić ubrania. Po zastosowaniu produktu wystarczy poczekać kilka minut i zetrzeć nadmiar chusteczką. 

Olej krokoszowy na włosy – zastosowanie i efekty 

Olej krokoszowy to nie tylko świetny kosmetyk do twarzy i ciała. Produkt może być stosowany również na włosach. Chociaż nie pobudzi ich wzrostu, może je nawilżyć i odżywić. Kosmetyk przede wszystkim wygładza i zmiękcza włosy. Olej krokoszowy to cenne źródło kwasu linolowego, który należy do grupy kwasów omega-6. Z tego powodu jest głównie polecany kobietom z włosami wysokoporowatymi i zniszczonymi.  

Produkt może być stosowany w zabiegu olejowania. Polega on na nałożeniu wybranego oleju na suche i nieświeże włosy. Następnie należy je przeczesać grzebieniem i spiąć w kok. Na końcu wystarczy zawinąć włosy w specjalny turban i umyć je po godzinie. Taki zabieg może być wykonywany dwa razy w tygodniu. Olej krokoszowy może być też dodatkiem domowej maski DIY. Do jej przygotowania będziesz potrzebować:

  • 3 łyżek miodu,
  • 2 żółtek,
  • łyżki jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżek oleju krokoszowego,
  • pół banana. 

Na początku rozgnieć banana widelcem. Następnie w oddzielnej misce roztrzep jajka z olejem. Teraz połącz ze sobą wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj. Taką maskę nałóż na wilgotne włosy i pozostaw ją na ok. 30 minut. Oliwa z oliwek również świetnie sprawdzi się w tym przepisie.

Olej krokoszowy na twarz – zastosowanie i efekty 

Olej krokoszowy może być używany jako kosmetyk do twarzy. Produkt zawiera witaminę E, która zapobiega działaniom wolnych rodników i opóźnia proces starzenia skóry. Kwas linolowy przyczynia się natomiast do znacznej poprawy stanu skóry. Olej krokoszowy może być używany przez osoby z cerą tłustą, ponieważ nie zatyka porów. Kosmetyk eliminuje nadmiar sebum i może być stosowany punktowo na zmiany skórne, np. pryszcze. Olej pomaga też w likwidacji blizn potrądzikowych i przebarwień, a także działa przeciwzmarszczkowo. Produkt najlepiej sprawdzi się w domowych zabiegach na twarz. Żeby przygotować naturalną maskę będziesz potrzebować:

  • 1 pomarańczy,
  • 2 łyżek miodu,
  • 2 łyżek oleju krokoszowego.

Najpierw wyciśnij sok z pomarańczy. Następnie dodaj do niego dwie łyżki miodu i dwie łyżki oleju krokoszowego. Teraz wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki i gotowe! Sok z pomarańczy działa rozjaśniająco, pomaga w walce z przebarwieniami, odświeża i tonizuje skórę. Miód działa bakteriobójczo, odżywia i wygładza cerę. Olej konopny lub olej jojoba również sprawdzą się w tym przepisie. 

Krokosz barwierski a uczulenie

Olej z krokosza, chociaż bardzo delikatny, nie może być stosowany przez każdego. Z produktu nie mogą korzystać kobiety w ciąży, ponieważ substancja wzmaga skurcze macicy i może działać poronnie. Z krokosza barwierskiego powinny zrezygnować też kobiety karmiące piersią i starające się o dziecko. Na produkt powinny także uważać osoby z wrażliwą skórą, podatną na uczulenia. Przez zastosowaniem oleju warto skonsultować to z dermatologiem. 

Krokosz barwierski – cena, gdzie kupić?

Olej z krokosza można znaleźć w sklepach internetowych, aptekach i sklepach ze zdrową żywnością. Chociaż uważa się, że krokosz barwierski może być zamiennikiem drogiego szafranu, olej z tej rośliny wcale nie należy do najtańszych. W sklepach internetowych produkt może kosztować nawet 30 zł za pół litra. Można jednak znaleźć taką samą ilość już za 20 zł. Wszystko zależy od sklepu, z którego będziecie zamawiać.