Margarita drink – składniki

Jeśli chcemy przyrządzić klasyczną Margaritę, potrzebujemy zaledwie trzech składników: limonkę, dowolny wytrawny likier pomarańczowy (triple sec) oraz tequilę, przy czym najlepiej jeśli jest to tequila srebrna (tequila blanco, silver tequila), ponieważ takiej używa się do przyrządzania drinków i koktajli. Jeśli oczywiście mamy w barku złotą tequilę, nie ma sensu kupować srebrnej, jednak kiedy nabywamy wódkę głównie po to, żeby sporządzać drinki z jej dodatkiem, warto zdecydować się na tequila blanco. Do sporządzenia Margarity przyda się też kawałek cytryny (można zastąpić go kawałkiem limonki) oraz sól, do ozdobienia brzegu kieliszka.

Margarita drink – przepis

Najbardziej klasyczna Margarita, drink na bazie tequili oraz dowolnego likieru triple sec z sokiem z limonki nie posiada żadnych dodatkowych składników. Do przygotowania jednej porcji potrzebne są następujące składniki:

  • 40 ml tequili
  • 20 ml likieru triple sec ( np. Cointreau)
  • 60 ml soku z limonki
  • kawałek cytryny
  • sól

Przed przystąpieniem do zmieszania składników, trzeba przygotować kieliszek. Do Margarity stosuje się najczęściej specjalnie przeznaczone do tego drinka szkło. Kieliszek ma formę przypominającą odwrócony kapelusz, a jego czasza jest bardzo szeroka. Przed podaniem, kieliszek schładza się (np. wsypując kilka kostek lodu, który się po chwili usuwa). Jego krawędzie obowiązkowo należy pokryć słoną crustą. W tym celu brzeg kieliszka trzeba zwilżyć kawałkiem cytryny, a następnie zanurzyć w spodeczku z solą. Teraz można przejść do samego drinka.

Żeby przyrządzić Margaritę, do shakera należy włożyć kilka kostek lodu, dodać tequilę, likier oraz sok z limonki. Wszystkie składniki miesza się przez około 30 sekund, mocno potrząsając. Kolejno Margaritę wlewa się do przygotowanego wcześniej kieliszka, odcedzając lód. Drink gotowy.

Margarita truskawkowa

Do najczęściej spotykanych modyfikacji podstawowej wersji drinka należy Margarita truskawkowa. W stosunku do klasycznego, przepis różni się proporcjami bazowych składników, dodatkiem truskawek oraz crustą, która tym razem jest słodka. Składniki na jedną porcję Margarity truskawkowej to:

  • mus z około 125 g zmiksowanych, świeżych truskawek 40 ml tequili 40 ml likieru triple sec 40 ml soku z limonki 2 łyżki stołowe cukru trzcinowego kilka kostek lodu kawałek cytryny do crusty biały cukier do crusty
  • mus z około 125 g zmiksowanych, świeżych truskawek
  • 40 ml tequili
  • 40 ml likieru triple sec
  • 40 ml soku z limonki
  • 2 łyżki stołowe cukru trzcinowego
  • kilka kostek lodu
  • kawałek cytryny do crusty
  • biały cukier do crusty

Kieliszek do Margarity należy ochłodzić, a na brzegu wykonać crustę z białego cukru. Do blendera trzeba wrzucić wszystkie składniki włącznie z lodem i zmiksować na jednolitą masę. Teraz wystarczy przelać truskawkową Margaritę do kieliszka i można od razu serwować smaczny napój.