Korzenne tiramisu - przepis
Porcja: 410 kcal
Przygotowanie: 30 minut
Składniki (6 porcji):
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zaparzonej w 190 ml gorącej wody
- 60 ml likieru kawowego
- 300–400 g podłużnych biszkoptów
- 4 duże żółtka
- 2 białka
- 3 łyżki cukru pudru
- 500 g mascarpone
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- łyżeczka cynamonu
- 2 i 1/2 łyżki kakao
Przygotowanie:
Kawę wymieszać z likierem kawowym i 2 łyżeczkami przyprawy do piernika. Mieszaniną nasączyć połowę biszkoptów. Wyłożyć nimi dno foremki (wym. 15 x 28 cm). Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mascarpone, łyżeczkę przyprawy do piernika i łyżeczkę cynamonu; ubijać do otrzymania kremu o konsystencji musu.
Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z mascarpone. Połowę masy wyłożyć na przygotowane biszkopty, wierzch wyrównać. Czynność powtórzyć. Wierzch deseru posypać kakao. Formę przykryć przezroczystą folią spożywczą. Wstawić na noc do lodówki. Deser udekorować według uznania owocami.
Zobacz też:
Zobacz także:
Przepisy Matteo Brunetti: Drożdżowe kulki smażone na słodko lub wytrawnie