Korzenne tiramisu - przepis

Porcja: 410 kcal

Przygotowanie: 30 minut

Składniki (6 porcji):

  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zaparzonej w 190 ml gorącej wody
  • 60 ml likieru kawowego
  • 300–400 g podłużnych biszkoptów
  • 4 duże żółtka
  • 2 białka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 500 g mascarpone
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 i 1/2 łyżki kakao

Przygotowanie:

Kawę wymieszać z likierem kawowym i 2 łyżeczkami przyprawy do piernika. Mieszaniną nasączyć połowę biszkoptów. Wyłożyć nimi dno foremki (wym. 15 x 28 cm). Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mascarpone, łyżeczkę przyprawy do piernika i łyżeczkę cynamonu; ubijać do otrzymania kremu o konsystencji musu.

Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z mascarpone. Połowę masy wyłożyć na przygotowane biszkopty, wierzch wyrównać. Czynność powtórzyć. Wierzch deseru posypać kakao. Formę przykryć przezroczystą folią spożywczą. Wstawić na noc do lodówki. Deser udekorować według uznania owocami.

Zobacz też:

Przepisy Matteo Brunetti: Drożdżowe kulki smażone na słodko lub wytrawnie

Tajemnica chrupiących naleśników Magdy Gessler

Przepis na szwedzkie cynamonowe bułeczki