SKŁADNIKI NA 8 PORCJI

  • 1 kg ziemniaków
  • 25 dag mąki
  • 1-2 jajka
  • 1/2 kg pieczarek
  • 100 ml śmietany
  • cebula
  • łyżka masła
  • łyżka posiekanej natki
  • sól, pieprz

Pieczarki obrać, pokroić na plasterki. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na maśle. Dodać pieczarki, dusić 15 minut.
Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić, zemleć w maszynce.
Do ziemniaków dodać przesianą mąkę, wbić jajka, oprószyć solą i szybko wyrobić ciasto.
Podzielić na części. Z każdej uformować wałek, spłaszczyć, pokroić na kawałki dł. 4 cm.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Kopytka wkładać partiami na wrzątek, zamieszać, przykryć. Po zagotowaniu wyjąć łyżką cedzakową.
Do pieczarek wlać śmietanę, wymieszać, zagotować. Przyprawić solą i pieprzem. Kopytka polać sosem, posypać natką.