Domowa kostka rosołowa – prosty przepis na zdrowy bulion. Jak ją przygotować, do czego dodawać i jak przechowywać?
Istnieją produkty i przyprawy, bez których trudno obyć się w kuchni. Jednym z nich jest aromatyczny bulion, stanowiący podstawę wielu doskonałych potraw rodem z najlepszych restauracji. Sklepowe półki uginają się pod gotowymi propozycjami, jednak ich skład często pozostawia wiele do życzenia. Przedstawiamy przepis na aleternatywę - domową kostkę rosołową. Z czego powinna się składać domowa kostka rosołowa?

Dlaczego warto zrobić domową kostkę rosołową?
Nie da się ukryć, że trudno byłoby nam obyć się w kuchni bez kostki rosołowej. Jest ona wzmacniaczem smaku, który wydobywa z dań najlepsze aromaty i sprawia, że staje się bardziej wyrazista. Niestety, pomimo pozytywnego wpływu na potrawy, jej działanie na nasze zdrowie może być bardzo szkodliwe.
Stawiamy na zdrowe odżywianie, dbamy o dobór składników odżywczych i witamin, by przygotować zdrowe i lekkie śniadanie, obiad i kolacje, nie zdając sobie sprawy, jak wiele sztucznych substancji nieświadomie przemycamy do jedzenia. Kostki rosołowe, które za niewielką cenę można kupić w każdym supermarkecie bardzo często są wątpliwej jakości. Zwykle nie są one niczym innym, jak mieszanką utwardzonych tłuszczów i soli, których nadmiar, jak wiadomo, może prowadzić do nadciśnienia, zaburzenia poziomu cholesterolu, a także chorób wieńcowych.
Gotową kostkę najlepiej zastąpić większą ilością świeżej włoszczyzny, mieszanką suszonych warzyw i ziół lub przygotowaną samodzielnie domową kostką rosołową. To dobry i zdrowy sposób na osiągnięcie maksimum smaku przy jednoczesnym ograniczeniu szkodliwych dla organizmu składników i związków chemicznych.
Domowa kostka rosołowa – składniki
Bardzo często samodzielnie przygotowane produkty nie są nie tylko zdrowsze i bogate w wartości odżywcze, ale również znacznie smaczniejsze od sklepowych odpowiedników! Doskonałym tego przykładem są domowa nutella lub masło orzechowe - są pyszne, a dodatkowo mają mniejszą zawartość tłuszczu, więc nie musimy ich sobie odmawiać, martwiąc się dietą.
Przepis na kostkę rosołową jest bardzo łatwy, a większość składników z pewnością znajdziemy w swojej lodówce. Do przygotowania domowego bulionu będą potrzebne:
Warzywa:
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 suszone grzyby
- 1 por
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 duża marchewka
- 1 duża pietruszka
- 1 niewielki seler
Świeże zioła:
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka koperku
- pół szklanki listków bazylii lub szpinaku
Przyprawy:
- 100 g soli morskiej
- 2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- 1 listek laurowy
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
Dodatkowo:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki oliwy extra vergine
- 2 szklanki wody (można wymieszać ją z białym winem)
- 1/2 szklanki tartego parmezanu (w wersji wegańskiej można zastąpić płatkami drożdżowymi)
Domowa kostka rosołowa – przepis
Jeśli masz już wszystkie niezbędne składniki, czas dowiedzieć się jak zrobić kostkę rosołową. Pozornie może wydawać się to nie lada wyzwaniem, jednak w rzeczywistości przepis jest bardzo łatwy i poradzi sobie z nim nawet kulinarny laik.
Cebulę wraz z czosnkiem, liściem laurowym, zielem angielskim i grzybami podsmaż na patelni skroplonej oliwą. Następnie dodaj pokrojonego na plasterki pora oraz seler naciowy, a także startą na dużych oczkach włoszczyznę. Całość podsmażaj przez około 10 minut, a następnie do warzyw dorzuć sos sojowy, koncentrat pomidorowy, sól i resztę przypraw. Wszystko dokładnie wymieszaj i zalej wodą. Wywar gotuj bez przykrycia przez około 10 minut. Po tym czasie wyłącz ogień i przypraw bulion świeżymi ziołami i tartym parmezanem.
Gotową mieszankę przełóż do kielicha blendera i rozdrobnij na mniejsze kawałki. Możesz przełożyć pastę do pojemnika i włożyć do lodówki (jednak nie na dłużej niż miesiąc!) lub zamrozić kostki w foremkach do lodu.

Domowa kostka rosołowa / zdj. ilustacyjne iStock
Domowa kostka rosołowa – jak ją wykorzystać i przechowywać?
Zaproponowany przez nas bulion jest warzywny, jednak doskonale wzbogaci on smak nie tylko wegetariańskich zup, ale również tych przygotowywanych na mięsie. Jedna kostka (lub łyżka pasty, jeśli decydujemy się nie mrozić kostek) dodana do mięsnego wywaru może podbić smak włoszczyzny, a nawet całkowicie ją zastąpić. Jeśli jednak chcesz przygotować klasyczny bulion warzywny, dodaj domową kostkę pod koniec gotowania.
Smaczny bulion jest kluczem do przygotowania wielu potraw, a jeśli nie poświęcimy mu wystarczająco dużo uwagi, całe danie może okazać się klapą. Dzięki niemu nawet szybki i lekki obiad może stać się wykwintnym posiłkiem, jednak trzeba zadbać o to, by podczas gotowania nie utracił swoich intensywnych aromatów.
Domowa kostka bulionowa może przemycić do potrawy najlepsze nuty smakowe, a przy okazji pozwoli zaoszczędzić mnóstwo czasu. Koniecznie jednak musisz się nauczyć, jak właściwie przechowywać samodzielnie przygotowaną przyprawę. Przygotowaną samodzielnie pastę możesz zamknąć w szczelnym plastikowym pojemniczku lub słoiku i przechowywać w lodówce. Jeśli jednak chcesz korzystać z niej przez dłuższy czas, najlepszym wyjściem jest przełożenie jej do foremki do lodu i zamrożenie. Nie tylko wydłuży to jej przydatność, ale też zmieni kształt bulionowej pasty w prawdziwe kostki.

Domowa kostka rosołowa - tak możesz ją przechowywać / zdj. ilustacyjne iStock
TO MOŻE CIĘ ZAINTERESOWAĆ:
Jak sklarować mętny rosół? To pytanie zadaje sobie niejedna z nas. Porady, które uratują ulubioną zupę Polaków
Kto nie wie, czym jest rosół? Tę tradycyjną polską zupę powinien znać każdy Polak, nawet ten, który mieszka poza granicami naszego kraju. Danie to chwalą nie tylko Polacy, lecz także turyści, którzy chętnie podróżują do Polski, żeby spróbować pierogów, schabowego oraz rosołu. Jednak czasami zdarzyć się może, że rosół podczas gotowania staje się mętny, przez co może być nieapetyczny. Jak poprawić jego wygląd? Jak sklarować rosół?
Polecane
6 pomysłów na śniadanie z jajkiem w roli głównej. Jak zrobić idealne jajko w koszulce, szakszukę, czy huevos rancheros? Te przepisy to złoto!
Przepisy na domowe drinki. Jak zrobić dobre i tanie drinki, nie tylko z wódką? Cosmopolitan, Martini, Mojito i nie tylko!
„Teściowa wpadała do nas codziennie jak do spożywczaka. Myślała, że domowymi obiadami i troską kupi sobie moją sympatię”
„Poszłam do lasu na grzyby i znalazłam prawdziwy okaz męskości. Koleżanki się śmiały, a ja czerwieniłam się jak muchomor”
„Teściowa po rozwodzie zachowuje się jak małolata. Ludzie plotkują, a ja nie wiem, czy śmiać się, czy płakać”
„Ja haruję jak wół, a mój mąż leży na kanapie i gra w gry. Skoro nie dokłada się do rachunków, inaczej to załatwię”
„Kochanek był jak świeże jagody z lasu, a mąż jak zeszłoroczny kompot. Wybór był prosty, ale poszłam trzecią drogą”
„Syn i synowa traktowali mnie jak darmową niańkę. Niech nazywają mnie złą babcią, ale ja też mam prawo do swojego życia”
„Córka chodzi do szkoły wymalowana jak na bal karnawałowy. Ja zaczęłam się malować dopiero na studiach”
„Nie mogę patrzeć na brudne ubrania i paznokcie wnuczka. Synowa ma mnie za wredną jędzę, a ja się po prostu martwię”
„Nastoletnia córka nie złożyła mi życzeń w urodziny, ale woła kasę na nowe ciuchy. Jak ja ją wychowałam?”
„Córka traktowała nas jak darmową pomoc domową. Mieliśmy dość niańczenia wnuków i wycięliśmy niezły numer”
„Żona traktuje mnie jak portfel, dlatego zdradzam ją na prawo i lewo. Kochanki przynajmniej udają, że mnie lubią”
„Na polu porzeczek mówił takie rzeczy, że do dziś lico mi płonie. Nie tylko ja wpadłam jak śliwka w kompot”
6 pomysłów na śniadanie z jajkiem w roli głównej. Jak zrobić idealne jajko w koszulce, szakszukę, czy huevos rancheros? Te przepisy to złoto!
Przepisy na domowe drinki. Jak zrobić dobre i tanie drinki, nie tylko z wódką? Cosmopolitan, Martini, Mojito i nie tylko!
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Restauracja Mezalians z Kołobrzegu wśród najpiękniejszych na świecie
Współpraca reklamowa
Prosto z BBC Proms w Bristolu na Future Festival we Fromborku
Współpraca reklamowa
Co zabrać na wakacje z dzieckiem?
Współpraca reklamowa