Suszone grzyby należy namoczyć przed dodaniem do sosu czy zupy. Jak to zrobić profesjonalnie? Podpowiadamy.

Jak namoczyć grzyby?

  • Garść grzybów moczymy w niewielkiej ilości chłodnej (ale niezupełnie zimnej) wody. Wody nie może być za dużo, w przeciwnym razie cały aromat się wypłucze.
  • Podgrzybki i prawdziwki zrobią się miękkie po około 2 godzinach. Inne gatunki mogą potrzebować mniej lub więcej czasu. Niektórzy specjaliści zalecają moczenie grzybów przez całą noc.
  • Co jakiś czas mieszaj delikatnie grzyby, tak by były równomiernie zanurzone w płynie.
  • Po namoczeniu odciśnij delikatnie płyn z grzybów do naczynia.
  • Możesz użyć płynu z naczynia na przykład do przygotowania sosu, albo zupy grzybowej. Uważaj tylko by nie dodać do potraw piasku, który mógł zebrać się na dnie naczynia.
  • Staropolska receptura radzi moczenie grzybów w mleku. Podobno wtedy smakują wyjątkowo świeżo!

Do czego wykorzystać suszone grzyby?

Suszone grzyby są nieodłącznym składnikiem wigilijnych potraw. Dodajemy je do farszu na pierogi z kapustą, robimy z nich uszka do wigilijnego barszczu, suszone grzyby są obok wędzonych śliwek składnikiem kapusty wigilijnej. W wielu domach namoczone suszone grzyby po wysuszeniu smaży się w panierce takiej jak smażoną rybkę, czyli w jajku i tartej bułce. Takie grzybowe "kotleciki" zachwycają smakiem przy wigilijnym stole.

Te z nas, które co roku własnoręcznie przygotowują potrawy wigilijne doskonale wiedzą, że bez suszonych grzybów nie da się przygotować świąt. Dlatego albo kupujemy suszone grzyby przed świętami albo już jesienią chodzimy na grzybobranie i same suszymy grzyby w piekarniku lub specjalnej suszarce.

Suszone grzyby dają cudowny aromat i zapach, więc nie wyobrażamy sobie tradycyjnych potraw bez tego składnika. 

A Wy jakie jeszcze potrawy z suszonymi grzybami w roli głównej przygotowujecie na święta?