Zadaniem diety lekkostrawnej jest przede wszystkim odciążenie układu pokarmowego. Przy okazji ogranicza się wydatkowanie energii na procesy trawienne. Ważne jest prawidłowe zbilansowanie tego sposobu odżywiania. Pokrycie dziennego zapotrzebowania organizmu na poszczególne mikro- i makroskładniki ma ogromne znaczenie nie tylko w obliczu rekonwalescencji. Wartość energetyczną poszczególnych posiłków oraz dokładny bilans składników odżywczych ustala się indywidualnie.

Dieta lekkostrawna, czyli co można jeść, będąc na tej diecie?

Dania lekkostrawne nie muszą być wcale być nudne i pozbawione smaku. Wykorzystywanie dopuszczalnych sposobów przygotowywania żywności w połączeniu z doprawianiem składników ziołami, przyprawami i marynatami może dać zaskakujące efekty.

Dieta lekkostrawna: co jeść? - to najczęściej zadawane w gabinetach lekarskich i dietetycznych pytanie pojawiające się zaraz po uzyskaniu informacji o konieczności przejścia na nowy styl żywienia. Na szczęście możliwości są tu naprawdę rozbudowane.

Dania lekkostrawne przygotowywane są przede wszystkim z następujących produktów:

  • chudego mięsa - tutaj pod uwagę wziąć należy mięso drobiowe (kurczaka i indyka), mięso królika oraz wołowinę i cielęcinę. Godne polecenia są także ryby,
  • chudych wędlin,
  • różnych rodzajów kaszy (jaglanej, jęczmiennej, krakowskiej i manny),
  • ryżu, przede wszystkim białego, basmati i jaśminowego,
  • płatków owsianych i jaglanych,
  • białego pieczywa,
  • nabiału: chudego twarogu, jogurtów, kefirów oraz maślanki, mleka, także w wersji zsiadłej,
  • jajek gotowanych na miękko,
  • różnego rodzaju warzyw pieczonych, gotowanych na parze oraz w sposób tradycyjny. Szczególnie poleca się marchewkę, ziemniaki, pietruszkę, seler, buraki, dynię, cukinię, szpinak,
  • warzyw surowych: sałaty, cykorii, startej marchewki oraz pomidora pozbawionego skórki i pestek,
  • miękkich owoców pozbawionych skórek i pestek oraz musów owocowych i kisieli. Szczególnie godne polecenia są brzoskwinie, morele, jabłka, pomarańcze i banany,
  • soków owocowych oraz warzywnych bez dodatku cukru,
  • zdrowych tłuszczów: oleju lnianego, oleju kukurydzianego, oliwy oraz masła, także klarowanego,
  • ziół: szczególnie natki pietruszki oraz koperku.

W tym miejscu zaznaczyć trzeba, że dieta lekkostrawna może - i w razie konieczności powinna! - uwzględniać także indywidualne nietolerancje pokarmowe. Zdarza się, że na etapie tworzenia jadłospisu trzeba wykluczyć mleko i jego pochodne, nie jest to jednak ogólną regułą.

Dieta lekkostrawna jadłospis ma skomponowany w taki sposób, aby ograniczyć spożycie produktów nietolerowanych i obciążających układ pokarmowy. Po niektóre z nich można sięgać w małych ilościach. Ograniczeniu podlega zwłaszcza błonnik, ponieważ dzienne spożycie tego składnika nie powinno przekraczać 24 gram (jest to wartość orientacyjna).

W ograniczonej ilości spożywać można:

  • sery żółte,
  • jajka gotowane na twardo,
  • owoce takie jak: truskawki, maliny, porzeczki oraz przetwory z nich przygotowane
  • ogórki kiszone,
  • chrzan,
  • słodycze.

Wykluczeniu z diety podlegają natomiast:

  • wszystkie tłuste mięsa, a w szczególności: wieprzowina, baranina, kaczka i gęś,
  • tłuste ryby, między innymi węgorz i halibut,
  • przetwory mięsne: kiełbasy, pasztety, produkty wędzone (także z ryb) oraz konserwy,
  • pieczywo żytnie i pełnoziarniste,
  • grube kasze, takie jak pęczak i kasza gryczana oraz grube makarony,
  • jajka smażone,
  • sery topione i pleśniowe,
  • utwardzane margaryny, smalec, słonina i boczek,
  • niektóre warzywa, przede wszystkim kapusta, papryka, por, cebula oraz nasiona roślin strączkowych,
  • suszone owoce oraz orzechy,
  • tłuste słodycze, także te z orzechami,
  • ostre przyprawy i ocet.

Dieta lekkostrawna - przykładowy jadłospis na jeden dzień

Dieta lekkostrawna jadłospis powinna mieć ułożony z wykorzystaniem wymienionych wyżej produktów. Z reguły nie jest to zadanie skomplikowane, a część posiłków można przygotować wcześniej.

Jak wygląda przykładowy jadłospis na jeden dzień?

Śniadanie: morelowa jaglanka na diecie lekkostrawnej

Do przygotowania morelowej jaglanki potrzebne będzie:

0,5 szklanki (10 dag) kaszy jaglanej, 1,5 szklanki mleka (może być krowie lub roślinne), 1 banan, 4 świeże morele, 1/2 łyżeczki zmielonej wanilii lub ziarenek wyskrobanych z laski, 2 łyżeczki nasion chia

W pierwszej kolejności kaszę trzeba opłukać pod gorącą wodą. Następnie przekłada się ją do gotującego mleka. Dodajemy wanilię i pokrojonego w plastry banan, przykrywamy i gotujemy całość 15 minut. Następnie przekładamy jaglankę do miseczki, dekorujemy pokrojonymi morelami oraz nasionami chia.

Drugie śniadanie: mus dyniowy na diecie lekkostrawnej

Aby przygotować mus, potrzebujemy tylko dyni. Najlepsze odmiany to dynia Hokkaido oraz dynia piżmowa. Powstaje z nich gęsty i wyrazisty w smaku mus, a na dodatek odmiany Hokkaido nie trzeba obierać, co odejmuje pracy. Dynię kroimy w kliny i pieczemy na blasze wyłożonej papierem w piekarniku rozgrzanym do 180 - 190 stopni. Najczęściej trwa to od 30 minut do godziny w zależności od odmiany i wielkości kawałków.

Upieczoną dynię trzeba wystudzić oraz zblendować. Gotowy mus można doprawić ulubionymi przyprawami. Jeśli mamy więcej dyni, warto przygotować więcej masy, a nadmiar przełożyć do woreczków i zamrozić lub zapasteryzować. W lodówce przechowywać go można 2-3 dni.

Obiad: pierś indycza z ryżem i marchewką na diecie lekkostrawnej

Do przygotowania tego obiadu niezbędne będą:

20 dag piersi indyka, 1/2 szklanki ryżu basmati, 2 marchewki

Pierś z indyka natrzeć oliwą i ulubionymi przyprawami lub ziołami. Następnie zawinąć mięso w folię i upiec. W tym czasie można już ugotować ryż w sposób tradycyjny, a marchewkę na parze.

Podwieczorek: twarożek z jogurtem naturalnym i miodem na diecie lekkostrawnej

Aby zrobić twarożek na podwieczorek, należy przygotować:

1/2 kostki chudego twarogu, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżkę płynnego miodu

Składniki wystarczy wymieszać.

Kolacja: zupa-krem jarzynowy na diecie lekkostrawnej

Do przygotowania tej zupy potrzebne będą:

1 litr przygotowanego wcześniej lekkiego rosołu, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1 łodyga selera naciowego, kawałek pora, natka pietruszki, 2 łyżki masła klarowanego, sól oraz pieprz

Marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić w kostkę lub paseczki. Pora i seler pokroić w półplasterki, a pietruszkę posiekać jak najdrobniej. Na rozgrzanym maśle podsmażamy por przez 2-3 minuty. Następnie dodajemy pozostałe warzywa i podsmażamy kolejne 3 minuty. Całość zalać rosołem i gotować 15 minut, aż nabierze smaku. Doprawić i posypać natką pietruszki.

Bulion warto przygotować wcześniej w większych ilościach i zamrozić w pojemnikach albo zawekować. Będzie stanowił wygodną bazę do zup oraz innych potraw.

Co jeść w diecie lekkostrawnej?

Dieta lekkostrawna przepisy ma naprawdę różnorodne i po zorientowaniu się w liście dozwolonych składników i rekomendowanych sposobów przygotowywania żywności można zyskać dużą różnorodność w kuchni.

Dania lekkostrawne bazować powinny na:

  • gotowanym, duszonym i pieczonym mięsie oraz warzywach, w tym także potrawkach i pulpetach,
  • gotowanych na sypko kaszach,
  • ziemniakach gotowanych, podawanych również w postaci puree,
  • lekkich zupach jarzynowych, również przygotowywanych na nietłustych wywarach mięsnych, krupnikach, zupach mlecznych i owocowych,
  • pierogach leniwych i lanych kluskach,
  • jajkach na miękko, jajecznicy i jajku sadzonym na parze, jajkach w koszulkach,
  • sosach o łagodnym smaku na bazie śmietany, masła lub żółtek, podprawianych zawiesiną mączno-mleczną,
  • budyniach, galaretkach, kisielach i kompotach z dodatkiem dozwolonych owoców, musach owocowych, kremach mecznych,
  • cieście drożdżowym oraz biszkoptach.

Dieta lekkostrawna - ile można schudnąć, stosując ją?

Dieta lekkostrawna nie jest dietą redukcyjną, sama w sobie nie powoduje więc utraty zbędnych kilogramów. Jeśli nie ma dodatkowych wskazań, bilansuje się ją w taki sposób, by zaspokajać standardowe zapotrzebowanie energetyczne. Pamiętać należy także, że nawet najzdrowsza potrawa skomponowana z przewidzianych dla diety lekkostrawnej składników, nie będzie korzystna, jeśli wzbogacimy ją zawiesistym sosem czy alkoholem.

Nic nie stoi natomiast na przeszkodzie, aby - komponując jadłospis - zaplanować także deficyt kaloryczny. Zważywszy, że z menu dodatkowo usuwane są produkty słodkie, tłuste i wysoko przetworzone utrata zbędnych kilogramów jest wysoce prawdopodobna. Ile można schudnąć? To zależy od bilansu kalorycznego oraz aktywności fizycznej.

Jakie dania są lekkostrawne? 

Podsumowując wszystkie powyższe informacje, podkreślić należy, że dieta lekkostrawna bazować powinna na daniach gotowanych, duszonych oraz pieczonych. Te trzy sposoby są dobre na przygotowywanie potraw mięsnych oraz warzywnych. Sprawdzają się wszelkiego rodzaju jednogarnkowce, gulasze, potrawki. Bardzo dobrym pomysłem są zupy oraz pulpety gotowane w wywarach oraz lekkich sosach. Na śniadanie oraz kolacje można przygotowywać jajka na różne sposoby (za wyjątkiem smażenia ich), twarożki z warzywami oraz zapiekanki w różnej formie.