Dieta dr Budwig - na czym polega?

Dieta Budwig to plan żywieniowy opracowany przez niemiecką chemik i farmaceutkę Johannę Budwig. W założeniu miała być dietą antynowotworową i leczącą różne schorzenia, jednak szybko zauważono jej korzystny wpływ na zdrowie w niemal każdym aspekcie. 

Nie jest to dieta w rozumieniu planu żywieniowego prowadzącego do konkretnego celu. W tym przypadku nie liczy się ściśle kalorii, a zwraca uwagę na to, jakiej jakości produkty lądują na talerzu. 

Podstawą jest żywność nieprzetworzona (najlepiej ekologiczna) oraz olej lniany. Dodatkowo powinna być bogata w błonnik, węglowodany proste oraz przeciwutleniacze. 

Dieta Budwig bazuje na dostarczaniu przede wszystkim:

  • tłuszczów omega-3
  • przeciwutleniaczy
  • węglowodanów prostych
  • błonnika. 

Podstawą diety jest olej lniany, spożywany w dużych ilościach. Osoby zdrowe, w ramach profilaktyki powinny spożywać 1-2 łyżki dziennie (samodzielnie lub jako dodatek do dań). 

W przypadku różnych schorzeń o średnim stopniu zaawansowania, dzienną porcję można zwiększyć do nawet 5 łyżek. Ciężkie schorzenia i choroby nowotworowe to stany, w których dr Budwig zalecała spożywanie nawet 8 łyżek oleju dziennie. 

Ważne jest to, by był to olej wysokiej jakości: tłoczony na zimno i nieoczyszczony. 

Co jeszcze zakłada dieta Budwig? Jadłospis każdego dnia powinien wykluczać:

  • oleje rafinowane
  • tłuszcze zwierzęce
  • masło i margarynę
  • żywność przetworzoną i wszelkie sztuczne konserwanty. 

Zwracała również uwagę na to, że istotne jest przyjmowanie dużej ilości płynów, najlepiej wody - nawet 2,5 litra dziennie. Rekomendowane są również herbaty ziołowe.

Pożądane jest także spożywanie świeżych soków (nie słodzonych sztucznie), tłustych ryb, warzyw (surowych lub gotowanych) i owoców, a także przetworów fermentacji mlekowej (z tym, że odtłuszczonych). 

Dr Budwig zwracała także uwagę na to, że najbardziej wartościowe posiłki to te spożywane zaraz po przygotowaniu. Wychodziła z założenia, że odgrzewanie ich zabija cenne składniki i właściwości. 

Dieta dr Budwig a odchudzanie - czy to działa? 

Dziś dieta Budwig stosowana jest nie tylko w stanach chorobowych, ale także profilaktycznie, by oczyścić i wzmocnić organizm. 

Bardzo pozytywnym "skutkiem ubocznym" jest redukcja wagi. Wynika przede wszystkim z:

  • oczyszczania organizmu
  • obecności błonnika i siemienia lnianego
  • sycących posiłków. 

Poprawie ulega metabolizm, przewód pokarmowy i jelita oczyszczają się ze złogów, a Ty masz więcej energii do działania. Bardzo prawdopodobne jest więc to, że połączysz ten sposób żywienia z treningami - a to już najłatwiejsza droga do szczupłej i mocnej sylwetki.

Jeśli więc zastanowić się: dieta Budwig a odchudzanie, śmiało można przyjąć założenia diety za te sprzyjające dążeniu do szczupłej sylwetki. 

Dieta dr Budwig - komu jest polecana?

Dieta Budwig zdaje się więc być dość uniwersalnym sposobem żywienia, który:

  • oczyszcza i wzmacnia organizm 
  • ułatwia redukcję wagi 
  • znacząco wspomaga organizm w walce z różnymi schorzeniami, w tym nawet o wysokim stopniu zaawansowania (także  nowotwory). 

Z diety może więc korzystać praktycznie każdy - profilaktycznie i leczniczo. 

Sprawdzi się zaś przede wszystkim u osób:

  • z nadwagą
  • żyjącym w dużych miastach o wysokim stopniu zanieczyszczenia powietrza
  • odżywiających się niezdrowo - dużo przetworzonej żywności, dań typu fast-food
  • palących tytoń i stosujących inne niezdrowe używki 
  • zmagających się z przewlekłymi schorzeniami 
  • chorujących na choroby nowotworowe. 

Dieta Budwig oczyszcza i wzmacnia organizm, uodparniając go i chroniąc przed zapadnięciem na choroby. 

Dieta dr Budwig - kto powinien jej unikać?

Choć dieta Budwig wydaje się mieć same zalety, warto wspomnieć, że nie jest to idealny sposób żywienia dla każdego. 

Trzeba pamiętać o tym, że dieta Budwig zakłada eliminację całkiem sporej grupy produktów spożywczych. Wiąże się to z ryzykiem niedoborów, najbardziej witaminy B12 i żelaza. 

Trzeba mieć to na uwadze przede wszystkim w sytuacji stwierdzenia niedoborów, np. po przewlekłej chorobie i w okresie rekonwalescencji, kiedy potrzebne jest uzupełnienie niedoborów. 

Jeśli chcesz wypróbować dietę Budwig, jadłospis powinien zostać wzbogacony o rośliny strączkowe bogate w żelazo. Warto rozważyć również suplementację witaminy B12. 

Dieta dr Budwig - jadłospis

W odróżnieniu od wielu diet ukierunkowanych na konkretne cel (np. utrata kilogramów), dieta Budwig nie zakłada ściśle określonego jadłospisu czy dziennego spożycia kalorii. 

Najważniejsza jest zmiana nawyków żywieniowych i wyeliminowanie z codziennego menu szkodliwych produktów, a także zastąpienie ich:

  • kaszami (jaglana, gryczana)
  • siemieniem lnianym 
  • świeżymi sokami (ananasowy, papaja, marchew)
  • płatkami owsianymi 
  • orzechami i bakaliami
  • warzywami.

W diecie polecane jest także wytrawne wino i szampan, jednak z rozsądnych ilościach. Poprawią krążenie krwi oraz ułatwią trawienie. 

Dieta dr Budwig - przepisy

Każda kombinacja dań, składająca się z dozwolonych i zalecanych produktów, będzie dobra - pod warunkiem, że będzie smakować Tobie i będziesz czuć się syta po posiłku. 

Znanym i lubianym składnikiem diety jest pasta dr Budwig. To przysmak bardzo prosty do przygotowania, a przy tym bardzo cenny. 

Pastę przygotowuje się z chudego twarogu i oleju lnianego. Wystarczy zmieszać ze sobą obydwa składniki tak, aby powstała gładka masa. Połączenie cysteiny zawartej w serze z kwasami omega-3 przyspiesza i usprawnia wchłanianie cennych składników z diety.

Dieta dr Budwig - opinie

Jak skuteczna i przyjazna jest dieta Budwig? Opinie internautów, jakie można znaleźć w wielu miejscach w sieci, wskazują na pozytywne skutki i chęć kontynuowania tego sposobu żywienia w przyszłości. 

Wśród pozytywnych komentarzy przeważają te wskazujące na:

  • lepsze samopoczucie
  • przypływ sił
  • odzyskanie energii i radości z życia 
  • utratę kilogramów
  • poprawę wyglądu skóry, włosów i paznokci
  • zmniejszenie problemów trawiennych i dyskomfortu po posiłkach. 

Pamiętaj jednak, że stosowanie każdej diety lub sposobu żywienia, który zakłada eliminację jakiegoś składnika czy grupy produktów, zawsze wymaga wcześniejszej konsultacji z lekarzem, w celu ustalenia ewentualnych przeciwwskazań.