Reklama

● 30 dag żeberek cielęcych
● włoszczyzna
● cebula
● liść laurowy
● ziele angielskie
● pieprz czarny
● duży pęczek koperku
● 100 ml śmietany 12%
KLUSKI LANE:
● 2 jajka
● łyżka wody
● szczypta soli
● 4–5 łyżek mąki
Żeberka umyj, zalej 2 l zimnej wody, zagotuj, zszumuj. Dodaj oczyszczona włoszczyznę, cebule, przyprawy. Gotuj ok. 20 min. Przecedź, uzupełnij płyn. Połowę posiekanego koperku podsmaż 1–2 min na rozgrzanej patelni, wrzuć do zupy. Zestaw z ognia, wymieszaj ze śmietaną (jeśli lubisz gęstą, rozmieszaj śmietanę z łyżką mąki). Powoli zagotuj. Kluski lane: roztrzep jajka z wodą i solą i powoli dosypuj mąkę, aż ciasto zrobi się gładkie i gęste. Lej je na wrzącą zupę (na małym ogniu). Wsyp resztę koperku.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama