Reklama

80 dag miąższu dyni bez skóry
ząbek czosnku
łyżka masła
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
sól
pieprz
2 łyżki posiekanej natki
[adsense]
Miąższ dyni pokrój w małą kostkę, włóż do garnka. Podlej 2–3 łyżkami wody, gotuj pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Kiedy dynia będzie zupełnie miękka, odparuj nadmiar wody. Lekko ostudź i zmiksuj lub ugnieć widelcem z drobniutko posiekanym ząbkiem czosnku i masłem. Przypraw do smaku świeżo startą gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem, dokładnie wymieszaj. Danie podawaj posypane natką, do mięs lub ryb. RADA: Można także pokroić całą dynię na ćwiartki lub ósemki i upiec w 200˚C (ok. 1 godz.). Ostudź dynię, zeskrob miąższ ze skóry. Przełóż go na sito i odcedź. Takie purée, bez przypraw, możesz wykorzystać jako półprodukt do szybkiego przygotowania zupy, ciasta albo deseru.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama