Pieczeń z łopatki wieprzowej
Przepis na pieczeń z łopatki wieprzowej. Przygotowanie: 1h, kaloryczność 360 kcal, dla 4 osób
- Naj
● ok. 1 kg łopatki wieprzowej
● kilka ząbków czosnku
● olej
● sól
● pieprz
● majeranek
● garść suszonych śliwek bez pestek
SOS:
● łyżka masła
● łyżka mąki
● szklanka bulionu mięsnego z kostki
● sól
● pieprz
● cukier
● sok z cytryny
● 100 ml gęstej śmietany
Mięso umyj i dokładnie osusz, ponacinaj gęsto i głęboko ostrym nożem. W każde nacięcie włóż ząbek czosnku, całość skrop olejem, natrzyj solą, pieprzem i majerankiem. Przykryj w garnku i odstaw na noc. Obwiąż sznurkiem kuchennym, włóż do rękawa piekarniczego (razem z sokiem, który wytworzył się przez noc i śliwkami), piecz ok. 1,5 godz. w temp. 200°C. Sos: z masła i mąki zrób zasmażkę, rozprowadź ją bulionem. Przypraw solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny, wymieszaj ze śmietaną. Podawaj mięso z sosem, ziemniakami z wody i sałatka z buraczków.