Kulebiak
Przepis na kulebiaka. Przygotowanie: 35 min, kaloryczność 160 kcal, dla 2 osób

● szklanka mąki
● 2 jajka
● sól
● 3/4 kg grzybów
● cebula
● 2 ząbki czosnku
● 3 łyżki masła
● 1/2 pęczka natki
● 2 łyżki tartej bułki
● pieprz
● gałka muszkatołowa
● tłuszcz do formy
● żółtko
Mąkę wysyp na blat, zrób wgłębienie, wbij jedno jajko, wlej szklankę przegotowanej chłodnej wody, dodaj szczyptę soli, zagnieć ciasto. Uformuj z niego kule, odłóż na 30 min. Grzyby oczyść, umyj, osącz, pokrój. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na maśle, dodaj grzyby, podsmaż, mieszając. Przykryj i duś na małym ogniu ok. 15 min. Przestudź, dodaj natkę, jajko, tartą bulkę, przypraw do smaku solą, pieprzem i gałką. Ciasto rozwałkuj. Płatem ciasta wylep natłuszczoną formę (tak, aby wystawało poza jej brzegi), wyłóż farsz. Brzegi ciasta zawiń, formując pierścień. Niepotrzebne resztki ciasta odetnij, zagnieć, rozwałkuj, nożem wytnij listki. Połóż je na farszu, posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Piecz 40 min w temp. 200°C. Podawaj na gorąco, z czystym czerwonym barszczem.
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa