● 15 dag suszonej żurawiny ● 6 ząbków czosnku ● sól ● pieprz ● 1 kg ugotowanego mięsa wołowego (np. z rosołu) ● 200 dag masła ● 50 dag mrożonych wiśni ● 10 dag cukru ● 5 dag żelatyny [adsense] Cebule obierz, posiekaj, podsmaż na łyżce masła. Żurawinę zalej w filiżance wrzątkiem, aby lekko ja przykrył, odcedź. Zmiksuj: cebulę, wodę z moczenia żurawiny, posiekany czosnek, sól i pieprz do smaku. Dodaj mięso, płynne masło, miksuj jeszcze ok. 2 min. Kremową masę wyłóż do miski, dodaj odcedzoną żurawinę, wymieszaj, rozłóż do glinianych lub fajansowych naczyń, (takich, w których pasztet będzie się ładnie prezentował), wstaw do lodówki, aby masa dobrze zastygła. Wiśnie (mrożone bez pestek) włóż do rondelka, wlej szklankę wody, gotuj 15 min, przetrzyj przez sito. Do masy wsyp cukier, zagotuj. Dodaj żelatynę i mieszaj, aż się całkowicie rozpuści, następnie przestudź. Schłodzoną i tężejącą galaretkę wiśniową wyłóż na wierzch każdego pasztetu. Wstaw jeszcze na 1 godz. do lodówki.
"}}]],"promo":null,"userRatings":{"total":0,"isHalfStar":false,"commentCount":0},"isSaveable":false,"sponsor":null,"relatedItems":null,"plantOverview":null,"openWebSettings":null,"globalOpenWebSettings":null,"openWebRatingEnabled":false,"breadcrumbs":[{"label":"Strona główna","url":"https://www.kobieta.pl:443"},{"label":"Styl życia","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/"},{"label":"Kuchnia","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/"},{"label":"Kremowy pasztet z galaretką"}],"seoMetadata":{"title":"Kremowy pasztet z galaretką","description":"Przepis na kremowy pasztet z galaretką. Kolejna prozycja na Wilekanocny stół. Smacznego!","metaTitle":"Kremowy pasztet z galaretką","metaDescription":"Przepis na kremowy pasztet z galaretką. Kolejna prozycja na Wilekanocny stół. Smacznego!","image":{"aspectRatio":0.6661290322580645,"height":366,"width":500,"alt":"pasztet_01","sourceName":"Pasztet kremowyu, fot. J. Madejski","title":"pasztet_01","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-690b039.jpeg"},"type":"article","robots":"","canonicalUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/kremowy-pasztet-z-galaretka/"},"speedCurveLux":{"label":"article","data":{"layout-variant":"headline"}},"pageUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/kremowy-pasztet-z-galaretka/","canonicalUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/kremowy-pasztet-z-galaretka/","permutiveModel":{"category":["kuchnia","tak-zyjemy"],"subcategory":["article"],"channel":"tak-zyjemy","title":"Kremowy pasztet z galaretką","article":{"id":"54684","description":"Przepis na kremowy pasztet z galaretką. Kolejna prozycja na Wilekanocny stół. Smacznego!","type":"article","author":"redakcjakl","tags":["galaretki","gotowanie","pasztet","przepisy","Wielkanoc"]}},"socialShare":{"platforms":["facebook","twitter","pinterest","email"],"emailSubject":"","emailBody":"","twitterHandle":"","fbAuthorizeCode":"","title":"Kremowy%20pasztet%20z%20galaretk%C4%85","tweet":"Kremowy%20pasztet%20z%20galaretk%C4%85","disabled":false,"imageUrl":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-690b039.jpeg","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/kremowy-pasztet-z-galaretka/"},"schema":{"@context":"https://schema.org","@id":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/kremowy-pasztet-z-galaretka/#Article","@type":"Article","description":"Przepis na kremowy pasztet z galaretką. Kolejna prozycja na Wilekanocny stół. Smacznego!","image":[{"@type":"ImageObject","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-690b039.jpeg?resize=500,366","width":500,"height":366}],"mainEntityOfPage":{"@type":"WebPage","@id":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/kremowy-pasztet-z-galaretka/"},"name":"Kremowy pasztet z galaretką","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/kremowy-pasztet-z-galaretka/","dateModified":"2024-09-17T21:18:30+02:00","datePublished":"2010-03-29T12:00:00+02:00","headline":"Kremowy pasztet z galaretką","keywords":"galaretki, gotowanie, pasztet, przepisy, Wielkanoc","publisher":{"@type":"Organization","name":"Kobieta.pl","url":"https://www.kobieta.pl","logo":{"@type":"ImageObject","height":42,"url":"https://media.immediate.co.uk/volatile/sites/58/2024/04/kobieta-logo-primary2-fa242e6.svg?resize=228,42","width":228}},"speakable":{"@type":"SpeakableSpecification","xpath":["/html/head/title","/html/head/meta[@name=\"description\"]/@content"]}},"targeting":{"gtm":{"cat":["kuchnia","tak-zyjemy"],"channel":"tak-zyjemy","format":"standard","pageid":"54684","primary_cat":"kuchnia","subcat":"article","author":"redakcjakl","publish_date":"2010-03-29T10:00:00+00:00","template":"article","taxonomies":{"posttag":["galaretki","gotowanie","pasztet","przepisy","wielkanoc"]}},"dfp":{"configuration":"UAT","cat":["kuchnia","tak-zyjemy"],"channel":"tak-zyjemy","format":"standard","pageid":"54684","primary_cat":"kuchnia","subcat":"article","posttag":["galaretki","gotowanie","pasztet","przepisy","wielkanoc"]},"piano":[{"key":"premiumContent","value":false},{"key":"primaryCategory","value":"kuchnia"},{"key":"postType","value":"article"},{"key":"categories","value":["kuchnia","tak-zyjemy"]},{"key":"tags","value":["galaretki","gotowanie","pasztet","przepisy","wielkanoc"]}]},"postPreview":null,"affiliateMessage":null,"image":{"aspectRatio":0.6661290322580645,"height":366,"width":500,"alt":"pasztet_01","sourceName":"Pasztet kremowyu, fot. J. Madejski","title":"pasztet_01","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-690b039.jpeg"},"ediplayer":null,"onnetworkplayer":null,"greenVideo":null,"hideComments":false,"suppression":{"disableAboveFooter":false,"disableAdsOnPictures":false,"disableAllAds":false,"disableBelowHeader":false,"disableBurdaffiInText":false,"disableBurdaffiWidgets":false,"disableEdiplayerAds":false,"disableEdiplayerAutoplay":false,"disableEdiplayerInjection":false,"disableEdiplayerPlaylist":false,"disableInTextAds":false,"disableRtbAds":false,"hidePromoLogoInHeader":false},"layout":"headline","taxonomies":[{"display":"Kategorie","terms":[{"slug":"kuchnia","display":"Kuchnia","parent":{"slug":"tak-zyjemy","display":"Styl życia"},"taxonomy":"category"},{"slug":"tak-zyjemy","display":"Styl życia","taxonomy":"category"}]},{"display":"Tagi","terms":[{"slug":"galaretki","display":"galaretki","taxonomy":"post_tag"},{"slug":"gotowanie","display":"gotowanie","taxonomy":"post_tag"},{"slug":"pasztet","display":"pasztet","taxonomy":"post_tag"},{"slug":"przepisy","display":"przepisy","taxonomy":"post_tag"},{"slug":"wielkanoc","display":"Wielkanoc","taxonomy":"post_tag"}]}],"table":null,"postFormat":"standard","showHeroImageOverlayIcon":false,"gemius":{"id":".XdAfWdwB_6mYT5KSlnGr4XBroGFNhsKUVnuscDogkb.X7","url":"pro.hit.gemius.pl/gemius.js","parameters":{"content_identifier":"967621","content_title":"Kremowy pasztet z galaretką","content_type":"article","publication_date":"2010-03-29T10:00:00+00:00","player":1}},"c2cVars":{"contentId":54684,"contentName":"Kremowy pasztet z galaretką","contentType":"ContentArticle","contentUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/kremowy-pasztet-z-galaretka/","pageType":"Content","siteCategory":"Kobieta.pl/Tak-zyjemy/Kuchnia","siteCategoryId":null,"siteCategoryName":"Kuchnia","website":"kobieta-pl"},"relatedEdiPlayer":{"postType":"article","playerType":"related","breadcrumbs":["Styl życia","Kuchnia"],"keywords":["galaretki","gotowanie","pasztet","przepisy","Wielkanoc"],"disablePlaylist":false,"disableAds":false,"disableAutoplay":false,"isAdult":false},"sponsorTracking":null,"postMeta":{"client":"kobieta","schemaId":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/kremowy-pasztet-z-galaretka/#Article","entity":"post","source":"search-api","clientId":"54684"},"recommendedCards":null,"adSettings":{"unitName":"/22760503335/Kobieta.pl/","headerBidder":"none","headerBidderUrl":null,"headerBidderTimeout":1500,"adRefresh":{"enabled":true,"excludedOrderIds":[0],"durationInView":20,"percentageInView":50},"targets":{"configuration":["UAT"]},"lazyLoading":{"enabled":false,"renderMarginPercent":1000,"mobileScaling":0},"stitcher":{"disableAllAdvertising":false},"enableAdvertBeforeBodyOfContent":{"article":true,"recipe":false},"nativeAdvertiser":"none","promoPlacementId":".cDmQmMy0l5bPEAnX08d9Hi6Pi9okLrTr8joB_glidz.E7","permutiveConfig":{"permutiveProjectId":"","permutiveApiKey":"","permutiveDomain":""}},"currentPage":1,"pockets":{"aboveFooter":[],"articleContentBottom":[],"articleHeader":[],"articleMeta":[],"articleActions":[{"componentId":"savePostButton","props":{}}],"articleBelowContent":[{"componentId":"tagCloud","props":{"data":{"taxonomies":["post_tag"]},"widgetArea":"articleBelowContent"}},{"componentId":"burdaffi_legal_notice_id","props":{"data":null,"widgetArea":"articleBelowContent"}}],"articleFooter":[{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"dd523670968d53be9e30dab7521d5397","wrapperCssClass":"ecomm-boxd"},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"dynamicRelatedContent","props":{"data":{"title":"Polecane","limit":4,"showCardLabels":true,"layout":"horizontal","hideOnMobile":false,"smallCardTitles":false,"categories":["historie"],"type":[],"contentType":[],"aspectRatioOverride":"square","hidePublishDateOnCards":false,"hideAuthorNameOnCards":true,"displayCarousel":false},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"text","props":{"data":{"title":"","text":"","filter":true,"visual":true},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"dynamicRelatedContent","props":{"data":{"title":"","limit":16,"showCardLabels":true,"layout":"horizontal","hideOnMobile":false,"smallCardTitles":false,"categories":[],"type":[],"contentType":[],"aspectRatioOverride":"square","hidePublishDateOnCards":false,"hideAuthorNameOnCards":true,"displayCarousel":false},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"im_carousel_card_widget","props":{"data":{"title":"Promocja","categoryLabels":"hide","categories":["wspolpraca-reklamowa"],"tags":[],"tagsOperators":"","articlesType":"","contentType":"","aspectRatioOverride":"landscape","buttonText":"","buttonLink":"","showDescriptions":false,"showAdvertisingCooperationLabel":true,"showSponsorLabel":false,"showDotsNavigation":false,"numberOfCardsToInclude":8,"numberOfCardsToShowInViewport":4,"pinnedContent":[]},"widgetArea":"articleFooter"}}],"articleSidebar":[{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"944195871a8e622d8c045656b6cdb3bb","wrapperCssClass":"ecomm-narrow"},"widgetArea":"articleSidebar"}}],"pageBottom":[{"componentId":"text","props":{"data":{"title":"Legal notice","text":"
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
\r\n
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.\r\n
● 3 cebule ● 15 dag suszonej żurawiny ● 6 ząbków czosnku ● sól ● pieprz ● 1 kg ugotowanego mięsa wołowego (np. z rosołu) ● 200 dag masła ● 50 dag mrożonych wiśni ● 10 dag cukru ● 5 dag żelatyny [adsense] Cebule obierz, posiekaj, podsmaż na łyżce masła. Żurawinę zalej w filiżance wrzątkiem, aby lekko ja przykrył, odcedź. Zmiksuj: cebulę, wodę z moczenia żurawiny, posiekany czosnek, sól i pieprz do smaku. Dodaj mięso, płynne masło, miksuj jeszcze ok. 2 min. Kremową masę wyłóż do miski, dodaj odcedzoną żurawinę, wymieszaj, rozłóż do glinianych lub fajansowych naczyń, (takich, w których pasztet będzie się ładnie prezentował), wstaw do lodówki, aby masa dobrze zastygła. Wiśnie (mrożone bez pestek) włóż do rondelka, wlej szklankę wody, gotuj 15 min, przetrzyj przez sito. Do masy wsyp cukier, zagotuj. Dodaj żelatynę i mieszaj, aż się całkowicie rozpuści, następnie przestudź. Schłodzoną i tężejącą galaretkę wiśniową wyłóż na wierzch każdego pasztetu. Wstaw jeszcze na 1 godz. do lodówki.
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.