Jak przechowywać jedzenie w lodówce
Temperatura w lodówce nie w każdym miejscu jest taka sama. Na górnej półce, gdzie jest najcieplej, przechowuj pieczywo (wolniej czerstwieje), soki, a także jogurty i kefiry. Obecne w nich bakterie kwaszące w niższej temperaturze (czyli na dolnych półkach) giną i do akcji wkraczają bakterie gnilne, więc produkty psują się szybciej.

- Naj
Opublikowano: 10.09.2011, 07:00
Reklama
Środkowe półki to miejsce na wszystkie rzeczy, które „po otwarciu należy przechowywać w lodówce”. Można tam też umieścić jedzenie, które zostało nam na następny dzień, masło oraz jajka.
Najzimniej jest na dolnych półkach i tam powinny leżeć produkty, które psują się najszybciej: mięso, wędliny i ryby.
Na dole i w szufladach trzymaj jarzyny i owoce. Nie myj ich, jeśli mają poleżeć, bo szybciej się zepsują.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama