Zobacz kulinarne propozycje Doroty Wellman, Monici Belluci, Beaty Tyszkiewicz i Nigelli Lawson. W najnowszym numerze Claudii znajdziesz wiele innych przepisów znanych osób!
","aspectRatio":0.732,"sourceName":"fot.: D. i B. Biały/ BSS Studio"},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/c5b165ebac097ad929609050df00594af02643de-41dc1f1.jpeg","width":320,"height":480,"title":"Dorota Wellman Sałatka testosteron","description":"
Dorota Wellman „Sałatka dla mężczyzn, którzy mają uraz do szpinaku. Pałaszują ją z rozkoszą. Żelazo zawarte w szpinaku wzmacnia ich męskość, a my się cieszymy. ” SAŁATKA TESTOSTERONPorcja: 541 kcal Przygotowanie: 15 minut Na 2 porcje: ● świeże liście szpinaku (bebe: młody, słodki, nietrawiasty) ● 150 g wędzonego boczku ● pomidorki koktajlowe ● parmezan w kawałku ● orzeszki piniowe ● sos winegret (ocet balsamiczny, oliwa, czosnek, odrobina musztardy) Liście umyć i rozłożyć na ozdobnym talerzu. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół i rozrzucić na szpinaku. Boczek wysmażyć na patelni i razem z tłuszczem przełożyć do szpinaku. Posypać prażonymi na suchej patelni orzeszkami. Parmezan pociąć w długie cienkie wiórki. Sałatkę polać winegretem i ozdobić parmezanem. I zjeść – w męskim towarzystwie.
","aspectRatio":1.5,"sourceName":"fot.: D. i B. Biały/ BSS Studio, ons.pl"},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/6071bedfa08f9639d2f1bba84b22c7d03e108566-c3c5e6c.jpeg","width":320,"height":480,"title":"Monica Bellucci Tiramisu Moniki","description":"
Monica Bellucci „Przyznam, że za gotowaniem nie przepadam. Ale ten deser uwielbiam: i jeść, i przygotowywać. Dla przyjaciół. ” TIRAMISU MONIKI Porcja: 370 kcal Przygotowanie: 40 minut Na 6 porcji: ● 6 żółtek ● 50 g drobnego cukru ● łyżka esencji waniliowej ● 250 g serka mascarpone ● 350 ml mocnej kawy ● 6 łyżeczek likieru amaretto (lub brandy) ● 24 podłużne biszkopty ● 3 łyżki kakao Żółtka utrzeć z cukrem i esencją waniliową na puszystą masę. Dodać mascarpone i delikatnie wymieszać. Biszkopty maczać w zimnej kawie połączonej z alkoholem i układać jeden obok drugiego na dnie foremki do pieczenia. Przykryć je kremem z mascarpone, wyrównać. Na to położyć następną warstwę biszkoptów i znów krem. Deser posypać (przez sitko) dobrym kakao. Tiramisu wstawić do lodówki minimum na 2 godz., a najlepiej na całą noc.
","aspectRatio":1.5,"sourceName":"fot.: D. i B. Biały/ BSS Studio, ons.pl"},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/553f60a77c488b9945b1054308105d98095537fd-632fd95.jpeg","width":320,"height":480,"title":"Beata Tyszkiewicz Tort Fedora","description":"
Beata Tyszkiewicz „Jak na urodziny »Claudii«, to tylko tort. Wiele najczulszych życzeń i smacznego!” TORT FEDORAPorcja: 644 kcal Przygotowanie: 40 minut Na 12 porcji: ● opłatek na dno tortownicy ● 1/2 szklanki mleka ● 550 g cukru drobnego kryształu ● 400 g masła ● 4 żółtka ● 6 dużych łyżek gorzkiego kakao ● 350 g migdałów lub płatków migdałowych ● 4 łyżki kwaśnej śmietany Najpierw przygotować masę czekoladową: pół szklanki mleka zagotować z 300 g cukru. Zdjąć z ognia i rozpuścić w tej gorącej masie 400 g masła (najlepiej wyjąć je wcześniej z lodówki, żeby było w temperaturze pokojowej). Dodać 4 żółtka surowe i 6 dużych łyżek gorzkiego kakao najlepszego gatunku. Mikserem rozbić masę, by była gładka. Następnie przygotować masę migdałową: zagotować 250 g cukru z odrobiną wody, dodać posiekane migdały lub płatki migdałowe i zagotować raz jeszcze. Dodać do tego 4 łyżki kwaśnej śmietany. Wymieszać i wlać gorącą masę do tortownicy. Poczekać, aż ostygnie, a następnie na masę migdałową wlać masę czekoladową. Ozdobić płatkami migdałów i wstawić do lodówki. Ten naprawdę pyszny urodzinowy tort znany jest z czasów okupacji. Co nie znaczy, że ja te czasy pamiętam. Znam ten przepis od mojej ciotki, która nie tylko je pamiętała, ale też wspominała, że zamiast migdałów używano w trudnych czasach fasoli z esencją migdałową.
","aspectRatio":1.5,"sourceName":"fot.: D. i B. Biały/ BSS Studio, ons.pl"}]}}]],"promo":null,"userRatings":{"total":0,"isHalfStar":false,"commentCount":0},"isSaveable":false,"sponsor":null,"relatedItems":null,"plantOverview":null,"openWebSettings":null,"globalOpenWebSettings":null,"breadcrumbs":[{"label":"Strona główna","url":"https://www.kobieta.pl:443"},{"label":"Styl życia","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/"},{"label":"Kuchnia","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/"},{"label":"Gwiazdy gotują dla \"Claudii\""}],"seoMetadata":{"title":"Gwiazdy gotują dla \"Claudii\"","description":"Z okazji naszych 18. urodzin wydajemy huczne przyjęcie, na które zapraszamy Was z wielką przyjemnością. W menu same pyszności przygotowane przez gwiazdy. I to według ich własnych, sprawdzonych przepisów.","metaTitle":"Gwiazdy gotują dla \"Claudii\"","metaDescription":"Z okazji naszych 18. urodzin wydajemy huczne przyjęcie, na które zapraszamy Was z wielką przyjemnością. W menu same pyszności przygotowane przez gwiazdy. I to według ich własnych, sprawdzonych przepisów.","image":{"aspectRatio":0.6661290322580645,"height":366,"width":500,"alt":"danie-glowne","sourceName":"fot.: D. i B. Biały/ BSS Studio","title":"danie-glowne","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-f8bde8f-1.jpeg"},"type":"article","robots":"","canonicalUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/gwiazdy-gotuja-dla-claudii/"},"speedCurveLux":{"label":"article","data":{"layout-variant":"headline"}},"pageUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/gwiazdy-gotuja-dla-claudii/","canonicalUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/gwiazdy-gotuja-dla-claudii/","permutiveModel":{"category":["kuchnia","tak-zyjemy"],"subcategory":["article"],"channel":"tak-zyjemy","title":"Gwiazdy gotują dla \"Claudii\"","article":{"id":"80628","description":"Z okazji naszych 18. urodzin wydajemy huczne przyjęcie, na które zapraszamy Was z wielką przyjemnością. W menu same pyszności przygotowane przez gwiazdy. I to według ich własnych, sprawdzonych przepisów.","type":"article","author":"redakcjakl","tags":["Beata Tyszkiewicz","Dorota Wellman","Monica Bellucci","Nigella Lawson","przepisy","sałatki","tort"]}},"socialShare":{"platforms":["facebook","twitter","pinterest","email"],"emailSubject":"","emailBody":"","twitterHandle":"","fbAuthorizeCode":"","title":"Gwiazdy%20gotuj%C4%85%20dla%20%22Claudii%22","tweet":"Gwiazdy%20gotuj%C4%85%20dla%20%22Claudii%22","disabled":false,"imageUrl":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-f8bde8f-1.jpeg","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/gwiazdy-gotuja-dla-claudii/"},"schema":{"@context":"https://schema.org","@id":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/gwiazdy-gotuja-dla-claudii/#Article","@type":"Article","description":"Z okazji naszych 18. urodzin wydajemy huczne przyjęcie, na które zapraszamy Was z wielką przyjemnością. W menu same pyszności przygotowane przez gwiazdy. I to według ich własnych, sprawdzonych przepisów.","image":[{"@type":"ImageObject","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-f8bde8f-1.jpeg?resize=500,366","width":500,"height":366}],"mainEntityOfPage":{"@type":"WebPage","@id":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/gwiazdy-gotuja-dla-claudii/"},"name":"Gwiazdy gotują dla \"Claudii\"","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/gwiazdy-gotuja-dla-claudii/","author":[{"@type":"Person","name":"Claudia"}],"dateModified":"2024-09-18T00:08:07+02:00","datePublished":"2011-10-25T11:00:00+02:00","headline":"Gwiazdy gotują dla \"Claudii\"","keywords":"Beata Tyszkiewicz, Dorota Wellman, Monica Bellucci, Nigella Lawson, przepisy, sałatki, tort","publisher":{"@type":"Organization","name":"Kobieta.pl","url":"https://www.kobieta.pl","logo":{"@type":"ImageObject","height":42,"url":"https://media.immediate.co.uk/volatile/sites/58/2024/04/kobieta-logo-primary2-fa242e6.svg?resize=228,42","width":228}},"speakable":{"@type":"SpeakableSpecification","xpath":["/html/head/title","/html/head/meta[@name=\"description\"]/@content"]}},"targeting":{"gtm":{"cat":["kuchnia","tak-zyjemy"],"channel":"tak-zyjemy","format":"gallery","pageid":"80628","primary_cat":"kuchnia","subcat":"article","author":"redakcjakl","publish_date":"2011-10-25T09:00:00+00:00","template":"article","taxonomies":{"posttag":["beata-tyszkiewicz","dorota-wellman","monica-bellucci","nigella-lawson","przepisy","salatki","tort"]}},"dfp":{"configuration":"UAT","cat":["kuchnia","tak-zyjemy"],"channel":"tak-zyjemy","format":"gallery","pageid":"80628","primary_cat":"kuchnia","subcat":"article","posttag":["beata-tyszkiewicz","dorota-wellman","monica-bellucci","nigella-lawson","przepisy","salatki","tort"]},"piano":[{"key":"premiumContent","value":false},{"key":"primaryCategory","value":"kuchnia"},{"key":"postType","value":"article"},{"key":"categories","value":["kuchnia","tak-zyjemy"]},{"key":"tags","value":["beata-tyszkiewicz","dorota-wellman","monica-bellucci","nigella-lawson","przepisy","salatki","tort"]}]},"postPreview":null,"affiliateMessage":null,"image":{"aspectRatio":0.6661290322580645,"height":366,"width":500,"alt":"danie-glowne","sourceName":"fot.: D. i B. Biały/ BSS Studio","title":"danie-glowne","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-f8bde8f-1.jpeg"},"ediplayer":null,"onnetworkplayer":null,"greenVideo":null,"hideComments":false,"suppression":{"disableAboveFooter":false,"disableAdsOnPictures":false,"disableAllAds":false,"disableBelowHeader":false,"disableBurdaffiInText":false,"disableBurdaffiWidgets":false,"disableEdiplayerAds":false,"disableEdiplayerAutoplay":false,"disableEdiplayerInjection":false,"disableEdiplayerPlaylist":false,"disableInTextAds":false,"disableRtbAds":false,"hidePromoLogoInHeader":false},"layout":"headline","taxonomies":[{"display":"Kategorie","terms":[{"slug":"kuchnia","display":"Kuchnia","parent":{"slug":"tak-zyjemy","display":"Styl życia"},"taxonomy":"category"},{"slug":"tak-zyjemy","display":"Styl życia","taxonomy":"category"}]},{"display":"Tagi","terms":[{"slug":"beata-tyszkiewicz","display":"Beata Tyszkiewicz","taxonomy":"post_tag"},{"slug":"dorota-wellman","display":"Dorota Wellman","taxonomy":"post_tag"},{"slug":"monica-bellucci","display":"Monica Bellucci","taxonomy":"post_tag"},{"slug":"nigella-lawson","display":"Nigella Lawson","taxonomy":"post_tag"},{"slug":"przepisy","display":"przepisy","taxonomy":"post_tag"},{"slug":"salatki","display":"sałatki","taxonomy":"post_tag"},{"slug":"tort","display":"tort","taxonomy":"post_tag"}]},{"display":"Formaty","terms":[{"slug":"post-format-gallery","display":"Galeria","taxonomy":"post_format"}]}],"table":null,"postFormat":"gallery","showHeroImageOverlayIcon":false,"gemius":{"id":".XdAfWdwB_6mYT5KSlnGr4XBroGFNhsKUVnuscDogkb.X7","url":"pro.hit.gemius.pl/gemius.js","parameters":{"content_identifier":"971614","content_title":"Gwiazdy gotują dla \"Claudii\"","content_type":"article","publication_date":"2011-10-25T09:00:00+00:00","player":1}},"c2cVars":{"contentId":80628,"contentName":"Gwiazdy gotują dla \"Claudii\"","contentType":"ContentGallery","contentUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/gwiazdy-gotuja-dla-claudii/","pageType":"Content","siteCategory":"Kobieta.pl/Tak-zyjemy/Kuchnia","siteCategoryId":null,"siteCategoryName":"Kuchnia","website":"kobieta-pl"},"relatedEdiPlayer":{"postType":"article","playerType":"related","breadcrumbs":["Styl życia","Kuchnia"],"keywords":["Beata Tyszkiewicz","Dorota Wellman","Monica Bellucci","Nigella Lawson","przepisy","sałatki","tort"],"disablePlaylist":false,"disableAds":false,"disableAutoplay":false,"isAdult":false},"sponsorTracking":null,"postMeta":{"client":"kobieta","schemaId":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/gwiazdy-gotuja-dla-claudii/#Article","entity":"post","source":"search-api","clientId":"80628"},"recommendedCards":null,"adSettings":{"unitName":"/22760503335/Kobieta.pl/","headerBidder":"none","headerBidderUrl":null,"headerBidderTimeout":1500,"adRefresh":{"enabled":true,"excludedOrderIds":[0],"durationInView":20,"percentageInView":50},"targets":{"configuration":["UAT"]},"lazyLoading":{"enabled":false,"renderMarginPercent":1000,"mobileScaling":0},"stitcher":{"disableAllAdvertising":false},"enableAdvertBeforeBodyOfContent":{"article":true,"recipe":false},"nativeAdvertiser":"none","promoPlacementId":".cDmQmMy0l5bPEAnX08d9Hi6Pi9okLrTr8joB_glidz.E7","permutiveConfig":{"permutiveProjectId":"","permutiveApiKey":"","permutiveDomain":""}},"currentPage":1,"pockets":{"aboveFooter":[],"articleContentBottom":[],"articleHeader":[],"articleMeta":[],"articleActions":[{"componentId":"savePostButton","props":{}}],"articleBelowContent":[{"componentId":"tagCloud","props":{"data":{"taxonomies":["post_tag"]},"widgetArea":"articleBelowContent"}},{"componentId":"burdaffi_legal_notice_id","props":{"data":null,"widgetArea":"articleBelowContent"}}],"articleFooter":[{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"dd523670968d53be9e30dab7521d5397","wrapperCssClass":"ecomm-boxd"},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"dynamicRelatedContent","props":{"data":{"title":"Polecane","limit":16,"showCardLabels":true,"layout":"horizontal","hideOnMobile":false,"smallCardTitles":false,"categories":[],"type":[],"contentType":[],"aspectRatioOverride":"square","hidePublishDateOnCards":false,"hideAuthorNameOnCards":true,"displayCarousel":false},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"im_carousel_card_widget","props":{"data":{"title":"Promocja","categoryLabels":"hide","categories":["wspolpraca-reklamowa"],"tags":[],"tagsOperators":"","articlesType":"","contentType":"","aspectRatioOverride":"landscape","buttonText":"","buttonLink":"","showDescriptions":false,"showAdvertisingCooperationLabel":true,"showSponsorLabel":false,"showDotsNavigation":false,"numberOfCardsToInclude":8,"numberOfCardsToShowInViewport":4,"pinnedContent":[]},"widgetArea":"articleFooter"}}],"articleSidebar":[{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"944195871a8e622d8c045656b6cdb3bb","wrapperCssClass":"ecomm-narrow"},"widgetArea":"articleSidebar"}}],"pageBottom":[{"componentId":"text","props":{"data":{"title":"Legal notice","text":"
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
\r\n
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.\r\n
Z okazji naszych 18. urodzin wydajemy huczne przyjęcie, na które zapraszamy Was z wielką przyjemnością. W menu same pyszności przygotowane przez gwiazdy. I to według ich własnych, sprawdzonych przepisów.
Z okazji naszych 18. urodzin wydajemy huczne przyjęcie, na które zapraszamy Was z wielką przyjemnością. W menu same pyszności przygotowane przez gwiazdy. I to według ich własnych, sprawdzonych przepisów. Zobacz kulinarne propozycje Doroty Wellman, Monici Belluci, Beaty Tyszkiewicz i Nigelli Lawson. W najnowszym numerze Claudii znajdziesz wiele innych przepisów znanych osób!
2 z 4
fot.: D. i B. Biały/ BSS Studio, ons.pl
Dorota Wellman Sałatka testosteron
Dorota Wellman „Sałatka dla mężczyzn, którzy mają uraz do szpinaku. Pałaszują ją z rozkoszą. Żelazo zawarte w szpinaku wzmacnia ich męskość, a my się cieszymy. ” SAŁATKA TESTOSTERONPorcja: 541 kcal Przygotowanie: 15 minut Na 2 porcje: ● świeże liście szpinaku (bebe: młody, słodki, nietrawiasty) ● 150 g wędzonego boczku ● pomidorki koktajlowe ● parmezan w kawałku ● orzeszki piniowe ● sos winegret (ocet balsamiczny, oliwa, czosnek, odrobina musztardy) Liście umyć i rozłożyć na ozdobnym talerzu. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół i rozrzucić na szpinaku. Boczek wysmażyć na patelni i razem z tłuszczem przełożyć do szpinaku. Posypać prażonymi na suchej patelni orzeszkami. Parmezan pociąć w długie cienkie wiórki. Sałatkę polać winegretem i ozdobić parmezanem. I zjeść – w męskim towarzystwie.
3 z 4
fot.: D. i B. Biały/ BSS Studio, ons.pl
Monica Bellucci Tiramisu Moniki
Monica Bellucci „Przyznam, że za gotowaniem nie przepadam. Ale ten deser uwielbiam: i jeść, i przygotowywać. Dla przyjaciół. ” TIRAMISU MONIKI Porcja: 370 kcal Przygotowanie: 40 minut Na 6 porcji: ● 6 żółtek ● 50 g drobnego cukru ● łyżka esencji waniliowej ● 250 g serka mascarpone ● 350 ml mocnej kawy ● 6 łyżeczek likieru amaretto (lub brandy) ● 24 podłużne biszkopty ● 3 łyżki kakao Żółtka utrzeć z cukrem i esencją waniliową na puszystą masę. Dodać mascarpone i delikatnie wymieszać. Biszkopty maczać w zimnej kawie połączonej z alkoholem i układać jeden obok drugiego na dnie foremki do pieczenia. Przykryć je kremem z mascarpone, wyrównać. Na to położyć następną warstwę biszkoptów i znów krem. Deser posypać (przez sitko) dobrym kakao. Tiramisu wstawić do lodówki minimum na 2 godz., a najlepiej na całą noc.
4 z 4
fot.: D. i B. Biały/ BSS Studio, ons.pl
Beata Tyszkiewicz Tort Fedora
Beata Tyszkiewicz „Jak na urodziny »Claudii«, to tylko tort. Wiele najczulszych życzeń i smacznego!” TORT FEDORAPorcja: 644 kcal Przygotowanie: 40 minut Na 12 porcji: ● opłatek na dno tortownicy ● 1/2 szklanki mleka ● 550 g cukru drobnego kryształu ● 400 g masła ● 4 żółtka ● 6 dużych łyżek gorzkiego kakao ● 350 g migdałów lub płatków migdałowych ● 4 łyżki kwaśnej śmietany Najpierw przygotować masę czekoladową: pół szklanki mleka zagotować z 300 g cukru. Zdjąć z ognia i rozpuścić w tej gorącej masie 400 g masła (najlepiej wyjąć je wcześniej z lodówki, żeby było w temperaturze pokojowej). Dodać 4 żółtka surowe i 6 dużych łyżek gorzkiego kakao najlepszego gatunku. Mikserem rozbić masę, by była gładka. Następnie przygotować masę migdałową: zagotować 250 g cukru z odrobiną wody, dodać posiekane migdały lub płatki migdałowe i zagotować raz jeszcze. Dodać do tego 4 łyżki kwaśnej śmietany. Wymieszać i wlać gorącą masę do tortownicy. Poczekać, aż ostygnie, a następnie na masę migdałową wlać masę czekoladową. Ozdobić płatkami migdałów i wstawić do lodówki. Ten naprawdę pyszny urodzinowy tort znany jest z czasów okupacji. Co nie znaczy, że ja te czasy pamiętam. Znam ten przepis od mojej ciotki, która nie tylko je pamiętała, ale też wspominała, że zamiast migdałów używano w trudnych czasach fasoli z esencją migdałową.
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.