Galaretka śliwkowa z migdałami
Przygotowanie: 30 minut
Gotowanie: ok. 50 minut
Odcedzanie: 2-3 godziny

Składniki na 4 słoiki po 0,33 l
- 1 kg dojrzałych czerwonych śliwek (np. santa rosa)
- 3/4 kg cukru
- sok z 1 cytryny
- 4 łyżki śliwowicy
- 2-3 łyżki obranych migdałów
Śliwki umyć, przekroić, usunąć pestki, skropić sokiem z cytryny, zalać wodą nieco ponad poziom owoców. Gotować na małym ogniu pod przykryciem 30 min, aż śliwki się rozgotują.
Przecedzić przez sito wyłożone gazą, nie odciskając miazgi (dzięki temu galaretka pozostanie klarowna). Odstawić na 2-3 godz. Migdały przepołowić i uprażyć na suchej patelni.
Odmierzyć 1/2 l soku (jeżeli jest go więcej, odparować do 1/2 l objętości) i ostudzić.
Sok śliwkowy wymieszać z cukrem, doprowadzić do wrzenia. Mieszając gotować około 5 minut. Zebrać szumowiny. Pod koniec gotowania wlać śliwowicę.
Gorącą galaretką napełnić wyparzone słoiki, dodać migdały, szczelnie zamknąć. Galaretkę podawać na deser, dodawać do sosów z dziczyzny i wieprzowiny.
Polecane
„Przez galaretkę z truskawkami straciłam wnuczkę. Synowa zrobiła mi taką awanturę, że kładłam po sobie uszy”
„Brałam ślub z miłości, a drań mnie okradł z pieniędzy. Teraz jem ryż z promocji i oglądam jego zdjęcia z Dubaju”
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa