Fasola z cykorią i papryką

- Naj
Opublikowano: 02.03.2007, 17:52
Reklama
- 3/4 szklanki fasoli jaś
- 1/2 szklanki drobnej białej fasoli
- czerwona paryka
- 2 kolby cykorii
- por
- 10 dag chudego bekonu
- 4 łyżki oliwy
- ząbek czosnku
- łyżeczka musztardy
- łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól, pieprz
- natka
Reklama
Fasolę namocz poprzedniego dnia (każdą osobno). Oddzielnie ugotuj, pod koniec gotowania posól (powinna być miękka, ale nie rozgotowana). Ostudź, osącz. Paprykę oczyść i pokrój na paseczki, por (białą część) obierz i posiekaj na krążki. Bekon pokrój w słupki. Cykorię pozbaw gorzkiej części (odkrój ok. 1/3 kolby od końca), umyj i pokrój. Fasolę włóż do salaterki, dodaj por, paprykę, cykorię i pokrojony bekon. Delikatnie połącz wszystkie składniki. Przygotuj sos: czosnek przeciśnij przez praskę, utrzyj z oliwą. Dodaj musztardę, pieprz, cukier i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj. Sosem polej sałatkę. Schłodź w lodówce. Posyp natką.
Reklama
Reklama
Reklama