Ciasto drożdżowe dla leniwych
Przygotowanie: 20 minut
Oczekiwanie: 12 godz
Pieczenie: ok. 50 min
Porcja: 230 kcal

SKŁADNIKI NA 10 PORCJI
- 2 jajka
- szklanka cukru
- 1/2 kostki margaryny
- 1/2 szklanki mleka
- 5 dag drożdży
- 3 łyżki rodzynek
- 2 szklanki mąki
- łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 5 suszonych moreli
- cukier waniliowy
- łyżeczka startej skórki cytrynowej
- tłuszcz i bułka tarta do formy
- łyżka soku z cytryny
- 1/3 szklanki cukru pudru
Margarynę stopić, przestudzić, wymieszać z mlekiem. Jajka wbić do miski, wsypać cukier, wlać margarynę z mlekiem, wkruszyć drożdże. Wymieszać z grubsza łyżką, miskę przykryć ściereczką i odstawić na 12 godzin.
Morele pokroić, rodzynki sparzyć. Do miski wsypać mąkę, dodać cukier waniliowy, skórkę cytrynową i bakalie. Mieszać, aż składniki się połączą (nie wyrabiać).
Ciasto nałożyć do przygotowanej formy. Piec około 50 minut w temperaturze 180 st C. Z cukru pudru i soku z cytryny utrzeć lukier. Polać nim gorące ciasto.
Polecane
„Ciasto z czereśniami to pestka dla mojej mamy. Na zaręczyny to ja miałam je upiec, ale wyszła z tego niezła awantura”
„Poszłam na wesele dla wyżerki. Chciałam zwinąć ciasto na wynos, a wróciłam z facetem jak z reklamy proszku do prania”
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa