Reklama

SKŁADNIKI:
● 3/4 kg truskawek
● opakowanie podłużnych biszkoptów
● 1/2 szklanki mocnej miętowej herbaty
● sok z 1 cytryny
● 15 dag cukru pudru
● łyżka żelatyny
● 500 ml śmietany kremówki
● 5 dag cukru pudru
● cukier waniliowy
Truskawki umyj, osusz, oderwij szypułki. Biszkopty maczaj w herbacie, wyłóż nimi dno i boki okrągłej formy. Wstaw na 3 godz. do lodówki. 3/4 truskawek zmiksuj z sokiem z cytryny na mus. Przetrzyj przez sito, dodaj cukier puder. Podgrzewaj na małym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Dodaj żelatynę rozpuszczoną w małej ilości ciepłej wody. Mieszaj, aż się rozpuści. Schłodź lekko. Mocno schłodzoną śmietanę ubij, pod koniec dodając cukier puder i waniliowy. Bitą śmietanę wymieszaj z ostudzonym purée. Masą napełnij formę wyłożoną biszkoptami. Wstaw ją ponownie do stężenia do lodówki. Wierzch charlotte udekoruj truskawkami.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama