Bulion mięsny
Przygotowanie: 30 minut
Gotowanie: ok. 2 godz.

SKŁADNIKI NA 2 LITRY
1/2 kg giczy cielęcej
1/2 kg pręgi wołowej
2 łyżki oleju
5 marchewek
2 małe pory
1/2 selera
ew. 3 łodygi selera naciowego
1/2 pęczka natki pietruszki
ew. 4 ząbki czosnku
2 cebule
5 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu
8 jagód jałowca
kilka ziaren kolendry
3 listki laurowe
Kości i mięso opłukać. Warzywa oczyścić, obrać, pokroić. Natkę opłukać. Cebulę i czosnek obrać.
Olej rozgrzać w dużym garnku, włożyć kości i obsmażyć na ostrym ogniu. Dołożyć gicz i pręgę, wlać 2 i 1/2 l zimnej wody, zagotować, zmniejszyć ogień. Gotować, zdejmując szumowiny.
Dołożyć warzywa, natkę, cebulę i czosnek oraz przyprawy. Gotować na małym ogniu ok. 2 godzin.
Wyjąć kości i mięso, bulion przecedzić. Ostudzić, schłodzić, usunąć tłuszcz, który zakrzepł na powierzchni płynu.
WARTO WIEDZIEĆ
Jeśli gotowy, przecedzony bulion mięsny będziemy gotować jeszcze około 1 godziny z dodatkiem warzyw i mięsa, a potem przecedzimy i po schłodzeniu odtłuścimy, powstanie consomm - skoncentrowany, bardzo aromatyczny rosół. Podajemy go zwykle jako przystawkę, z dodatkiem żółtka, uszek lub drobnych kluseczek.
Polecane
„Teściowa myśli, że kolagenowy bulion zrobi z niej modelkę. Ma 60 lat na karku, a w głowie nadal siano”
„W moim domu grasował mięsny złodziej. Gdy odkryłem, kto podwędził mi kolację, zbierałem szczękę z podłogi”
Domowa kostka rosołowa – prosty przepis na zdrowy bulion. Jak ją przygotować, do czego dodawać i jak przechowywać?
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa