Bułeczki morelowe
Przygotowanie: 40 minut
Oczekiwanie: 1 godzina
Pieczenie: 30 minut
Sztuka: 290 kcal

SKŁADNIKI NA 12 SZTUK
- szklanka mleka
- 2-3 łyżeczki marmolady lub konfitury pomarańczowej
- 1/2 kg mąki + mąka do posypania
- 5 dag drożdży
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1/2 kostki masła
- 20 dag suszonych moreli
- 2-3 łyżki posiekanych orzeszków pistacjowych
Mleko podgrzać, wymieszać z marmoladą lub konfiturą. Masło stopić. Mąkę wsypać do dużej miski, na środku zrobić dołek, wkruszyć drożdże. Dodać cukier i sól, wlać trochę mleka i wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
Rozczyn wymieszać z mąką, wlać resztę ciepłego mleka. Dodać masło, zagnieść ciasto. Wyrabiać ręcznie przynajmniej 10-15 minut. Uformować kulę, posypać mąką, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na 15 minut.
Morele drobno posiekać i zagnieść z ciastem. Z ciasta uformować wałek długości 30 cm, podzielić na 12 kawałków, uformować bułeczki (okrągłe lub podłużne).
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować wodą, posypać pistacjami. Odłożyć na 30 min. Piec 30 minut w temp. 180 st C.
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa