Anna Lewandowska zdradza sposób na poprawę odporności. Jaki? Odpowiedź jest oczywista
Anna Lewandowska podpowiada, jak w sezonie jesienno-zimowym zadbać o nasze zdrowie. Kluczem jest niezwykle cenna witamina. Jeśli jeszcze nie wprowadziliście jej do swojej diety, to już najwyższa pora.

Anna Lewandowska radzi, jak poprawić odporność
Na Blogu Anny Lewandowskiej znajdziemy mnóstwo cennych porad dotyczących nie tylko żywienia, ale również poprawy naszego zdrowia. W jednym z ostatnich wpisów trenerka zwraca uwagę na to, jak ważna jest teraz suplementacja witaminy D. "Jak wskazują badania naukowe, jej rola w zachowaniu zdrowia jest ogromna, co wynika z zaskakująco szerokiego spektrum jej działania" - zaznacza Lewandowska. Od razu pojawia nam się pytanie, czy można zatem dostarczać witaminę D tylko z jedzenia?
Dane szacunkowe pokazują, że wraz z dietą dostarczamy sobie od 100 do 200 IU witaminy D3 na dobę, co stanowi zaledwie 10-20% naszego dziennego zapotrzebowania! - tłumaczy trenerka.
Przeczytaj także: Olejek...złodziei? Ten średniowieczny sposób na odporność powinnaś znać zwłaszcza jesienią
Anna Lewandowska o witaminie D - dlaczego jest ważna?
Witamina D jest niezwykle cenna i korzystna dla naszego zdrowia i odporności, co podkreśla na swoim blogu Anna Lewandowska. "Witamina D jest niezbędna m.in. do wchłaniania wapnia z przewodu pokarmowego i prawidłowej mineralizacji kości. To szczególnie istotne z punktu widzenia profilaktyki osteoporozy i krzywicy u dzieci. Okazuje się, że działa też antynowotworowo, hamując rozwój zmienionych chorobowo komórek. Dotychczas udowodniono, że witamina D redukuje ryzyko występowania m.in.: raka pęcherza moczowego, piersi, okrężnicy, przełyku, żołądka, jajników, prostaty, odbytu, nerek oraz macicy."
W sezonie jesienno-zimowym witamina D poprawia pracę naszego układu immunologicznego, co przekłada się na poprawę naszej odporności.
Pozostaje ona kluczowym regulatorem odpowiedzi układu odpornościowego, wpływając tym samym na prawidłowe działanie mechanizmów obronnych organizmu. Zatem, jeśli chcecie zadbać o swoją odporność, pamiętajcie o codziennym dostarczaniu odpowiedniej dawki tej witaminy, szczególnie w okresie jesienno-zimowym.
"Najlepszym źródłem pokarmowym witaminy D są tłuste ryby morskie i oleje z nich pozyskiwane. Mniejsze ilości znajdziecie także w mięsie, podrobach, jajach, czy wspomnianych wcześniej grzybach. W naszym kraju istnieje także obowiązek wzbogacania witaminą D tłuszczów do smarowania (tzw. margaryn miękkich)" - podpowiada Anna Lewandowska.
Mamy nadzieję, że w waszej jesiennej apteczce już pojawiła się witamina D i spożywanie jej weszło wam w krew.
To cię również zainteresuje: Nigdy nie zaczynaj dnia od tego napoju! Eksperci wyjaśniają co pić zaraz po przebudzeniu
Polecane
Czarny czosnek: zdziwisz się, jakie właściwości i zastosowanie ma ten naturalny superfood
„W moim życiu nie było miejsca na babranie się w pampersach. Los zdecydował za mnie, w najmniej oczywisty sposób”
Horoskop na jutro 7 grudnia 2024 dla Barana. Wróżka Miranda przewiduje poprawę nastroju
„Czułam, że ukochany mnie zdradza, ale nie wiedziałam z kim. Sam podsunął mi dowód na to, kto jest farbowanym lisem”
Niebanalny sposób na zdjęcie klątwy ma błyskawiczne działanie. Uwaga, jest 1 haczyk
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa