Ryżowa płukanka na włosy była pilnie strzeżonym sekretem japońskiej pielęgnacji. Jej przygotowanie zajmuje ok. 15 minut, a cena tej superskutecznej terapii mieści się w okolicach... 2 zł. A jednak bardzo często nie korzystamy z jej potencjału i wylewamy ją do zlewu. Cudowne właściwości wody ryżowej na włosy są nieocenione, dlatego warto wykorzystać taki rodzaj płukanki w naszej domowej pielęgnacji. 

Zobacz też:

WODA RÓŻANA - właściwości i zastosowanie na twarz, ciało i włosy

Ta fryzura na wiosnę podbija Instagram! Jak zrobić RÓŻYCZKĘ?

Angled bob - modna fryzura, która niesamowicie odmładza twarz!

Woda ryżowa na włosy: sekret Azjatek

Zbawienne dla naszych włosów właściwości wody ryżowej to zdecydowanie nie mit, których masa rozsiana jest w sieci. Na wiarygodność jej sławy pracował sztab naukowców badających japońską tradycję. Badając historię tej techniki pielęgnacji natrafili oni na informację na temat kobiety dworu z okresu Heian, które słyneły z pięknych, długich, sięgających aż do podłogi (suberakashi) włosów. Jak się okazało za ich wyjątkową urodą stały płukanki za pomocą Yu-Su-Ru, czyli właśnie wody pozostałej z gotowania ryżu, najważniejszego składnika japońskiej diety. Ryż był używany z resztą nie tylko w pielęgnacji włosów, ale też ciała i twarzy, ze względu na niezwykłe i delikatne właściwości. Dziś w sieci znajdziesz masę dziewczyn, które pokazują efekty stosowania ryżowej kuracji na włosach oraz wyzywają się na #ricewaterchallenge - wyniki są naprawdę zadziwiające!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Here's a quick video to show you how I use the boil method to create rice water. You can alter the amount of rice and water you use depending on amount and potency preferred for your hair. ⁣⁣⁣ ⁣⁣⁣ I use white rice (usually Jasmine). And I don't waste the rice - I eat it! Last time, I made fried rice! Verna @themestizamuse has a multi-part blog post with a ton of helpful information about RWR, including the different ways you can prepare it, what rice to use, benefits and more (link in her bio) At the beginning of this video, I'm showing a before and after. These are back to back wash days (per my post yesterday) using the same exact products and techniques, but with rice water/deep conditioner added the second time. You can really see the difference this rinse makes on my hair! This stuff is some kinda magic!⁣⁣⁣ ⁣ Part 2 coming up next! I'll show you how I use the rinse . . . . . . . . #curlyhaircommunity #ricewaterrinse #curlygirl #curlyhair #curlygirlmovement #curlygirlmethod #curlicuelu #naturalycurly #naturallywavyhair

Post udostępniony przez Lulu (she/her) (@curlicue_lu) Sie 19, 2019 o 9:26 PDT

Przeczytaj też:

5 codziennych nawyków, przez które niszczysz swoje włosy

Metoda modlących dłoni na lśniące i zdrowe włosy

Woda ryżowa: co to jest?

Woda ryżowa to po prostu woda, jaka zostaje po ugotowaniu ryżu. To może być zwyczajny biały ryż, ale najlepsze efekty przynosi woda ryżowa uzyskiwana z z ryżu jaśminowego i brązowego. Co jednak najważniejsze! Woda, w której gotujesz ryż nie może być posolona. Z gotowania ryżu powstaje mleczna, lekko mleczna woda. I właśnie tej wody, po odcedzeniu ugotowanych ziarenek, już w dawnych czasach używały Japonki. Dawniej używano do płukania włosów przede wszystkim wody sfermentowanej, która miała mieć lepsze właściwości. My też z resztą polecamy taką kilkudniową wodę z ryżu, która posiada właściwości odkwaszające. Podczas procesu fermentacji ryżowa płukanka przyjmuje pH bardzo podobne do naturalnego pH włosa i wspomaga jego regenerację. Żeby uzyskać fermentowaną wodę ryżową, zalej pół szklanki ryżu dwiema szklankami wody, a następnie pozostaw na 15 minut. Potem odcedź ziarenka, a wodę przelej do naczynia. Tak przygotowaną esencję, która później będzie wymagać rozcieńczenia, powinna być przechowywana w temperaturze pokojowej przez ok. 2 dni.

Cudowne właściwości wody ryżowej na włosy

Woda ryżowa to bogactwo składników odżywczych, które zbawiennie wpływają na skórę i włosy. Cynk, żelazo, witamina A, witaminy z grupy B, magnez, potas oraz inozytol - substancja poprawiająca elastyczność włosów. To składniki, które znajdziesz w ryżowej płukance. Odbudowują one zniszczoną strukturę włosa i budują swoistą naturalną tarczę ochronną przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Proteiny ryżowe uzupełniają ubytki we włosach, nadają im pożądany blask i objętość. Dodatkowo naturalny humektant - skrobia ryżowa (która nie bez powodu znajduje się w składzie ryżowych pudrów do twarzy) działa wygładzająco i nawilżająco.

Zobacz też:

Ta fryzura na wiosnę podbija Instagram! Jak zrobić RÓŻYCZKĘ? 1

Ta fryzura na wiosnę podbija Instagram! Jak zrobić RÓŻYCZKĘ? 2

Jak zrobić wodę ryżową?

Do garnka wlej ok. trzy razy więcej, najlepiej destylowanej lub filtrowanej, wody niż zwykle. Gdybyś gotowała ryż normalnie, większość wody się wygotuje - ty potrzebujesz jej do płukanki. Dalej gotuj ryż tak jak zwykle, w zależności od rodzaju ryżu - od 15 do 30 min. Powstała po wylaniu ziaren ryżu woda to twój koncentrat. Poczekaj, aż wystygnie i rozcieńcz w proporcji: kilka łyżek koncentratu ryżowego na szklankę wody. Takim ryżowym koktajlem płucz umyte włosy. Co ważne - taka ryżowa płukanka nie powinna być przechowywana dłużej niż 2 dni.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ta fryzura na wiosnę podbija Instagram! Jak zrobić RÓŻYCZKĘ? 4

Post udostępniony przez (@lacurlsx) Sty 1, 2020 o 8:25 PST

Nasza rada: Jeśli nie masz czasu, zalej pół szklanki surowego ryżu dwiema szklankami gorącej wody i pozostaw tak miksturę na 15 minut. Takiej mieszanki nie trzeba rozcieńczać. 

Przeczytaj też:

Ta fryzura na wiosnę podbija Instagram! Jak zrobić RÓŻYCZKĘ? 5

Ta fryzura na wiosnę podbija Instagram! Jak zrobić RÓŻYCZKĘ? 6

Ta fryzura na wiosnę podbija Instagram! Jak zrobić RÓŻYCZKĘ? 7