Na 4-6 porcji

  • 1 kg wieprzowiny, np. golonki lub łopatki
  • torebka Marynaty ziołowej do mięs KNORR
  • duża cebula
  • 1/2 selera
  • 2 marchewki
  • listek laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • żelatyna (zgodnie z przepisem na opakowaniu na 1 l wody)
  • sól, pieprz

Mięso umyć, włożyć do miski. Marynatę przygotować według przepisu na opakowaniu, zalać mięso. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Mięso dokładnie osączyć z marynaty, opłukać.
Cebulę, seler oraz marchewkę obrać, pokroić w kawałki.
Do garnka wlać 1 i 1/2 l zimnej wody, włożyć mięso, warzywa, listek laurowy i ziele angielskie, gotować na małym ogniu 2 godz.
Mięso i warzywa wyjąć. Mięso pokroić w dość dużą kostkę i włożyć do kamionkowego naczynia.
Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, by spęczniała.
Wywar przecedzić, dodać żelatynę, wymieszać i zalać nim mięso. Odstawić w chłodne miejsce do stężenia na około 3 godzin.

Supermarynata
Już po 2 godz. nadaje mięsu kruchość, piękny aromat i ciekawy smak. Do kupienia również marynata w wersji pikantnej.