Sztuka pieczenia chleba
Nie ma nic lepszego od kromki świeżo upieczonego chleba z pachnącą skórką. A co dopiero mówić, gdy taki chleb przyrządzimy samodzielnie! Zostań zatem domowym piekarzem i sprawiaj taką przyjemność swojej rodzinie jak najczęściej.

Podstawą każdego chleba jest mąka. Jej wybór zależy od tego, jaki chleb chcesz upiec – biały czy ciemny, czyli z mąki razowej (tylko raz mielonej). Mąkę pszenną kupisz w każdym sklepie. Żytniej i innych mniej popularnych gatunków (jęczmiennej, orkiszowej, ryżowej) szukaj w punktach ze zdrową żywnością. Możesz też posłużyć się gotowymi mieszankami. Dostępne są one w supermarketach spożywczych (np. Lidl), a nawet w dziale spożywczym Ikei.
Rośnie jak na…
Kolejna sprawa: czy chleb ma wyrastać z pomocą drożdży, czy zakwasu? Pieczenie na drożdżach (mogą być świeże lub suszone) jest łatwiejsze, a przede wszystkim szybsze. W ten sposób jednak przyrządzisz tylko chleb pszenny. Jeśli pieczesz chleb z mąki żytniej (lub z jej przewagą), musisz postarać się o zakwas; tzw. zakwaszenie ciasta za pomocą przefermentowanego rozczynu z mąki i wody (podobnego jak na żurek) powoduje wyrastanie chleba i poprawia jego strukturę. Dodatek zakwasu (może on być też z mąki pszennej) podobnie wpływa na wygląd i smak chleba pszennego oraz przedłuża jego świeżość. Zakwas łatwo zrobić samemu, wymaga to jedynie czasu i cierpliwości (patrz. s. 163). Można również poprosić o niego kogoś, kto często piecze chleb. Cierpliwość jest też konieczna przy przygotowaniu ciasta. Robimy to w kilku etapach, odstawiając naczynie z ciastem do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto na drożdżach powinno podwoić objętość, na zakwasie powiększyć się o 2/3. W roli „pieca” świetnie sprawdzi się zwykły piekarnik. Zanim trafią do niego uformowane bochenki, powinien być dobrze nagrzany. Chleb pieczemy 45–60 minut na niezbyt wysoko ustawionym ruszcie (ciasto podrośnie!) w ok. 200°C. Pod koniec sprawdzamy patyczkiem; suchy oznacza, że chleb jest dobrze upieczony.
Tradycyjny z białej mąki
Porcja: 217 kcal Przygotowanie: ok. 3,5 godziny
● 800 g mąki pszennej
● ok. 2 szklanek wody lub mleka
● 14 g suchych drożdży (lub 50 g świeżych)
● 1/2 –3/4 łyżki soli
● mąka do posypania ● olej do blachy
1. Przygotować składniki. Mąkę przesiać przez sito do miski. Szklankę wody podgrzać. Jeśli używamy drożdży świeżych, zasypać je łyżką cukru i mieszać, aż się rozpuszczą.
2. Drożdże zalać ciepłą wodą, wymieszać i na chwilę odstawić. Wraz z resztą wody i solą połączyć z mąką. Naczynie przykryć i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
3. Ciasto zagniatać, dopóki nie zacznie odchodzić od brzegów naczynia. Odstawić na ok. 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (co 30 minut ugniatać je lekko, by opadło).
4. Gdy ciasto podwoi objętość, przełożyć je z miski na podsypaną mąką stolnicę. Chwilę zagniatać tak, by brzegi ciasta zachodziły na siebie. Odstawić jeszcze na godzinę.
6. Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Bochenki ułożyć na blachach wysmarowanych olejem. Każdy naciąć na krzyż i lekko spryskać wodą. Piec ok. 35 minut.
Polecane
„Brakowało mi na chleb za 4.75. Przez to, co zrobiłam, babcia pewnie przewraca się w grobie, ale byłam pod ścianą”
„Mąż kupował sobie drogie gadżety, a dzieci karmił pasztetem z promocji. Mamy jeść stary chleb kosztem jego zachcianek”
Chlebek dietetyczny - zdrowsza alternatywa dla tradycyjnego chleba. 3 proste przepisy, z którymi każdy sobie poradzi
„Brakowało mi na chleb za 4.75. Przez to, co zrobiłam, babcia pewnie przewraca się w grobie, ale byłam pod ścianą”
„Mąż kupował sobie drogie gadżety, a dzieci karmił pasztetem z promocji. Mamy jeść stary chleb kosztem jego zachcianek”
„Mogłam posłuchać kobiety, która z niejednego pieca chleb jadła. Ale ja uważałam, że jestem mądrzejsza”
„Liczyłem, że bogaci rodzice ułatwią mi start. Szybko się przekonałem, że dorosłe życie to sztuka przetrwania”
„Wychowałam córkę najlepiej, jak umiałam. Dziś ma 35 lat i nadal nie potrafi sama kupić chleba”
„Syn traktował mnie jak bankomat, a ja ledwo wiążę koniec z końcem. Zamiast na chleb, pensję wydaję na alimenty”
„Jestem na emeryturze, a 30 lat młodszy czaruś i tak zawrócił mi w głowie. Byłam naiwna, ale serce nie sługa”
„Wyjechałam zrywać truskawki w Niemczech, by rodzina miała na chleb z masłem. Mąż w tym czasie zadbał o ogródek sąsiadki”
Stary góral ostrzega: nie dziel się chlebem po zachodzie słońca. Inaczej stracisz cały dobytek
„Jadłem chleb z masłem, by zaoszczędzić na emeryturę i móc wreszcie poszaleć. Ale z planów wyszło nic”
„Zbierałam szczękę z podłogi, gdy odkryłam, jak córka zarabia na chleb. A taka byłam z niej dumna”
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Chmiel – zielony bohater urody, zdrowia i smaku
Współpraca reklamowa
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa