Rosół wegetariański, kotlety schabowe czy gołąbki w wersji wege? Oszalejesz na punkcie tych przepisów
Nie wyobrażasz sobie tradycyjnych potraw w wersji wege? Nic bardziej mylnego. Poznaj nasze przepisy na twoje ulubione dania ale w formie wegetariańskiej. Rosół, kotlety schabowe czy mielone od dzisiaj mogą mieć inny smak.
![Rosół wegetariański, kotlety schabowe, kotlety mielone w wersji wege. Jak zrobić? [PRZEPISY] Rosół wegetariański, kotlety schabowe, kotlety mielone w wersji wege. Jak zrobić? [PRZEPISY]](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-42cd654.jpeg?quality=90&resize=980,654)
W tym artykule:
- Rosół, schabowy i mielony: tradycyjne potrawy w wersji wege
- Przepis na rosół wegetariański czyli bulion warzywny
- Kotlety schabowe w wersji wege
- Kotlety z selera
- Kotlety kartoflane
- Gołąbki wegetariańskie
Rosół, schabowy i mielony: tradycyjne potrawy w wersji wege
Kto z nas jest w stanie wyobrazić sobie obiad bez tradycyjnych polskich potraw. Rosół, kotlet schabowy, mielony jak u babci czy gulasz. Kuchnia praktykowana przez nasze babki, mamy, często gości na naszych stołach, zwłaszcza w niedzielę. Przez lata przyzwyczajeni do tych dań, przekazujemy je z pokolenia na pokolenie i często trudno nam sobie wyobrazić, że nasza kuchnia może być inna. Nie chcemy zmieniać waszych nawyków, ale jeśli czasami nachodzi was myśl, czym można zastąpić te potrawy w wersji wegetariańskiej, to spieszymy z pomocą.
Poniżej znajdziecie przepisy na tradycyjne polskie potrawy, ale w wersji wege. W związku ze Światowym Dniem Wegetarianizmu, który wypada 11 stycznia, zachęcamy was do otworzenia się na nowe smaki. Rosół warzywny, kotlet schabowy czy mielony wegetariański. Czemu nie?
My poeksperymentowałyśmy w naszej kuchni i was również do tego zachęcamy.
Przepis na rosół wegetariański czyli bulion warzywny
Z przygotowaniem rosołu wegetariańskiego będziecie mieć najmniej problemu, zwłaszcza jeśli na waszych stołach gościł tradycyjny rosół.
W tym przypadku przygotowujemy wywar warzywny jak w klasycznym rosole, tylko bez dodatku mięsa. Bulion warzywny będzie tym bardziej esencjonalny, jeśli dodamy dużo różnorodnych warzyw. Nie bójmy się dorzucić liści kapusty czy gałązek selera naciowego.
Składniki:
- 1,5 litra wody
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- ćwiartka korzenia selera
- 1 por
- liście kapusty
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łodygi selera naciowego
- 3 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
- 3 gałązki natki pietruszki
- ok. 2/3 łyżeczki soli morskiej + świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Marchewkę, pietruszkę i seler umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka i zalać gorącą wodą. Dodać por i liście kapusty.
Umyć cebulę i dorzucić nieobraną. Jeśli macie w domu kuchenkę gazową, warto delikatnie "przypalić" łupiny cebuli. Da nam to piękny aromat bulionu. Następnie dodajemy seler naciowy, czosnek i pozostałe przyprawy.
Gotować pod przykryciem około 40 minut na wolnym ogniu, aż warzywa staną się miękkie. Przed podaniem odcedzamy z warzyw i dodajemy łyżkę oliwy.
Ważne: Jeśli jesteście zwolennikami zostawiania warzyw w bulionie, żeby "naszedł", pamiętajcie wyjąć cebulę, żeby rosół nie skwaśniał.
Przeczytaj także:
Pułapki weganizmu, czyli najczęstsze błędy żywieniowe, jakie popełniają początkujący weganie [DIETETYK RADZI]
Decydując się na przejście na wegetarianizm, często zapominamy o podstawowych zasadach. Nasz ekspert, dietetyczka i biotechnolog medyczna Jagoda Dąbrowska podpowiada, jakie są najczęstsze błędy żywieniowe i daje przyszłym weganom cenne wskazówki.![Pułapki weganizmu, czyli najczęstsze błędy żywieniowe, jakie popełniają początkujący weganie [DIETETYK RADZI] Pułapki weganizmu, czyli najczęstsze błędy żywieniowe, jakie popełniają początkujący weganie [DIETETYK RADZI]](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/b49d3f5bf9b0c2e7758430a1f312ddefb377fd3f-6a3e59b.jpeg?quality=90&resize=300,273)
Kotlety schabowe w wersji wege
Schabowy w wersji wege? Tak to możliwe. Odpowiednikiem takich kotletów są kotlety z boczniaków. Wegetarianie zachwycają się nimi, dlatego warto chociaż raz ich posmakować. Jak je przygotować? Poniżej zdradzamy przepis krok po kroku.
Składniki:
- 6 boczniaków
- 2 jaja
- 5 łyżek mąki
- bułka tarta
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
Przygotowanie:
Boczniaki dokładnie myjemy i odcinamy kapelusze. Suszymy je na ręczniku papierowym. Kiedy wyschną, obtaczamy w mące, następnie w jajku z solą i pieprzem, a na końcu w bułce tartej. Smażymy po obu stronach na rozgrzanym oleju. Kiedy uzyskają złocisty kolor, odsączamy na ręczniku papierowym. Gotowe kotlety możemy podać z kartoflami i surówką.
Kotlety z selera
Kiedy myślimy o propozycjach na kotlety w wersji wegetariańskiej, wystarczy uruchomić wyobraźnię. My przedstawiamy propozycje na kotlety z selera.
Składniki:
- 1 seler
- 1 cebula
- włoszczyzna
- ziele angielskie
- pieprz czarny
- liść laurowy
- 2 jaja
- mielone migdały – 6-8 łyżek
- mielona papryka wędzona – 2 łyżeczki
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
Przygotowanie:
Do gotującej wody dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Następnie dorzucamy pokrojoną cebulę i włoszczyznę. Dodajemy seler, najlepiej pokrojony w plastry o grubości ok. 1 cm. Gotujemy go około 15-20 minut, aż zmięknie. Wyjmujemy seler i osuszamy na ręczniku papierowym. Do roztrzepanych jajek dodajemy sól, pieprz i paprykę wędzoną. Obtaczamy seler w jajku, a następnie w zmielonych migdałach. Smażymy na oleju do uzyskania złotego koloru.
To cię może zainteresować:
Wegetarianie, weganie, flexitarianie, pescowegetarianie - co jedzą i czym się różnią? Wszystko, co powinniście wiedzieć o dietach wykluczających lub ograniczających jedzenie mięsa
Diet opartych w znacznej mierze (lub w całości) na produktach roślinnych jest nawet... kilkadziesiąt! Jesteście ciekawi, co jedzą osoby, które deklarują się jako wegetarianie, weganie, czy flexitarianie? Zajrzyjcie do naszego wege-słownika!
Kotlety kartoflane
Kotlety kartoflane to wyśmienita potrawa nie tylko dla wegetarian. Podane z sosem pomidorowym zachwycą każdego. Zdziwisz się, jak łatwo przygotować kotlety kartoflane. To również świetny pomysł na awaryjny obiad, kiedy w domu masz niewiele składników.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- jajko
- mąka ziemniaczana - 3 łyżki
- mąka pszenna - 3 łyżki
- sól morska jodowana drobnoziarnista
- pieprz czarny mielony
- bułka tarta
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy, aż będą miękkie. Kiedy ostygną, mielimy na maszynce do mielenia lub ubijamy tłuczkiem na gładką masę. Ścieramy cebulę, dodajemy mąkę i jajko. Mieszamy na jednolitą masę i doprawiamy do smaku. Formujemy kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na złocisty kolor.
Kotlety kartoflane wyśmienicie smakują polane sosem pomidorowym. Wystarczy zeszklić cebulkę i dodać do sosu pomidorowego. Całość zagotować i doprawić do smaku ulubionymi przyprawami. My zdecydowanie polecamy wyciśnięty czosnek, bazylię, sól i pieprz. Polewamy kotlety i dekorujemy świeżą bazylią.
Sprawdź również:
Dieta wege szkodzi zdrowiu, a okno żywieniowe nie ma sensu? Dietetyczka obala najpopularniejsze mity związane ze zdrowym odżywianiem
Internet pełen jest "złotych" porad dotyczących tego, jak się powinniśmy się odżywiać. Niestety, wiele z nich niewiele ma wspólnego z prawdą. Postanowiłyśmy więc raz na zawsze rozprawić się z powielanymi mitami i wyjaśnić wam, jak w praktyce powinna wyglądać zdrowa dieta. A to wszystko z pomocą dietetyczki, Karoliny Madej.
Gołąbki wegetariańskie
Gołąbki na polskich stołach to klasyk. Czy można je przygotować w wersji bezmięsnej? Oczywiście i to na wiele sposobów. Poniżej przepis na gołąbki wege z soczewicą i pieczarkami w roli głównej. Pamiętaj, że soczewicę równie dobrze możesz zastąpić kaszą jaglaną czy ryżem. Nie bój się eksperymentować.
Składniki:
- kapusta włoska średnia 1 główka
- soczewica czerwona 180 g
- pieczarki 350 g
- cebula 1 szt.
- czosnek 4 ząbki
- olej
- cukinia mała
- feta 150 g
- natka 1-2 łyżki posiekanej
- pieprz
- przecier pomidorowy 500 ml
- oregano 1 łyżeczka
- woda 500-600 ml
Składniki:
Zacznij od przygotowania farszu. Opłucz soczewicę i wrzuć ją do gotującej wody na 10 minut. Następnie odcedź i poczekaj aż wystygnie. W tym czasie umyj pieczarki i pokrój na drobne kawałki. Cebulę i czosnek posiekaj i zeszklij na łyżce oleju. Dorzuć na patelnię pieczarki i smaż z cebulą około 4 minuty. Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jeśli puściła za dużo soku, odcedź. Wszystkie składniki wymieszaj (soczewica, pieczarki z cebulą, cukinia, rozdrobniona feta, natka pietruszki). Dopraw do smaku. Farsz zawijaj w liście kapusty. Jeśli wolisz, możesz wcześniej sparzyć liście kapusty, żeby były miękkie.
Gołąbki umieść w garnku. Wlej przecier pomidorowy. Dodaj oregano i czosnek. W razie potrzeby dolej wodę, żeby gołąbki nie przywarły. Gotuj pod częściowym przykryciem przez ok. 25 – 30 minut.
SMACZNEGO!
Polecane
„Chciałam zorganizować córce wystawne wesele bez rosołu i kotleta. Zamiast na poziomie, bawiliśmy się jak prostaki”
„Miałam faceta, a rodzina zapraszała mnie samą na chrzciny. Żałowali mu rosołu i kotleta, bo raz wygarnął im prawdę”
„Chciałam zorganizować córce wystawne wesele bez rosołu i kotleta. Zamiast na poziomie, bawiliśmy się jak prostaki”
Wege grill, czyli wegańskie i wegetariańskie potrawy na grilla. 6 przepisów, które podbiją serca nawet zatwardziałych mięsożerców
„Miałam faceta, a rodzina zapraszała mnie samą na chrzciny. Żałowali mu rosołu i kotleta, bo raz wygarnął im prawdę”
„Co tydzień gotuję rosół dla całej rodziny, ale nikt nie przychodzi. Czekam, bo co innego mi zostało na emeryturze?”
„Co niedzielę robiłam tradycyjny polski obiad. Po rozwodzie zrozumiałam, że przepisem na szczęście nie są żur i gołąbki”
„Do mojego męża kochanki ustawiały się w kolejkach. W domu miał ciepły rosół, ale na deserek wolał zapukać do sąsiadki”
„Nasze wesele okazało się klapą, a ja się ośmieszyłem. Wyszło na to, że rodzina kocha rosół, bigos i disco polo”
„Na ich weselu podawałam gorący rosół i pikantne tajemnice. Pan młody na noc poślubną zaprosił nie tylko żonę”
„Matka załamała ręce, bo zjadłem schabowego w Wielki Piątek. Nie zamierzam pościć i co niedzielę biegać do kościoła”
„Według teściowej na weselu powinny być schabowe, a suknia ma wyglądać jak beza. Zrobiła cyrk z mojego ślubu”
Punkty zwrotne w numerologii - czym są i o czym informują? Odkryj ważne momenty swojego życia
„Na feriach w Białymstoku poczęstowali mnie smalcem. Nie sądziłam, że w tych czasach ktoś jeszcze je takie rzeczy”
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa