Jak skutecznie odzyskać formę po zimie?

Chociaż przyszła długo wyczekiwana wiosna, to nasz organizm tak szybko nie odzyska formy po miesiącach braku aktywności i sposobie odżywiania, który u wielu z nas nie zasługuje na pochwałę. Dlatego warto wykorzystać teraz ten czas, żeby zadbać o siebie i wzmocnić swój organizm. Chcąc podejść do tematu holistycznie powinniśmy skupić się zarówno na poprawie sposobu żywienia, jak i na wprowadzeniu do swojego planu dnia aktywności, która będzie sprawiała nam przyjemność. Nie zmuszajmy się do biegania, jeśli ten sport nas nie przekonuje. Wybierzmy to, w czym czujemy się komfortowo i co sprawia nam satysfakcję. Przecież zależy nam, żeby prócz korzyści zdrowotnych, czerpać też przyjemność z tego, co robimy. Nordic walking, spacery, ćwiczenia na świeżym powietrzu, a za jakiś czas możliwość pójścia na basen czy do klubu fitness - wachlarz możliwości jest duży i korzystajmy z niego.

Sezon wiosenny to przede wszystkim bogactwo cennych warzyw, których z tygodnia na tydzień przybywa na naszych bazarkach i sklepowych półkach. Teraz nie mamy już wymówki i zdecydowanie powinniśmy wprowadzić je do naszego codziennego jadłospisu. 

Sałata, rzodkiewka, pomidory, ogórki, marchew, szczypiorek - puśćmy wodze fantazji i zabawmy się w mistrza sałatek. To kopalnia witamin i mikroelementów, które dobroczynnie wpłyną na nasze samopoczucie i pomogą wrócić do formy po zimie.

Podpowiadamy przepisy na wiosenne sałatki, które wykonuje się ekspresowo, zwłaszcza jeśli w kuchni posiadamy odpowiedni sprzęt do pomocy.

Wiosenne sałatki, które poprawią naszą formę po zimie

Sałatki to nieodłączny element naszego wiosennego menu. Są szybkie, proste i można je przygotować praktycznie ze wszystkiego. Jeśli i wy stawiacie wiosną na sałatki, to z pewnością przypadną wam do gustu nasze propozycje. 

Wiosenna sałatka "łąka rozkoszy"

Do wykonania tej sałatki będzie potrzebna: sałata, rzodkiewka, marchew, dowolne kiełki, na przykład rzodkiewki czy soczewicy pomidorki koktajlowe, oliwa z oliwek, miód i sok z cytryny.

Zobacz także:

Sałatę należy porwać na mniejsze kawałki i ułożyć na szerokim półmisku. Na wierzch ścieramy marchewkę na grubych oczkach, rzodkiewkę i ogórki ze skórką. Całość przyozdabiamy pomidorkami koktajlowymi, kiełkami i szczypiorkiem. Polewamy oliwą z oliwek wymieszaną z sokiem z cytryny i z pół łyżeczki miodu.

Gotowa sałatka przypomina wiosenną łąkę. Trudno nie skusić się na jej spróbowanie.

Wiosenna sałatka mistrza

Do przygotowania tej sałatki potrzebna będzie młoda kapusta, marchew, jabłko, cebulka oraz ogórek kiszony. Kapustę należy drobno pokroić lub poszatkować. Świetnie do tego sprawdzi się wielofunkcyjna maszynka do mielenia Bosch CompactPower z opcjami mielenia mięsa i warzyw, tarcia, szatkowania, wyciskania i przecierania. Dzięki szatkownicy z różnymi bębnami, szybko i łatwo pokroisz warzywa w drobne i grube wiórki lub plastry, a także w kilka sekund poszatkujesz kapustę na sałatę. Ogromnym atutem maszynki jest to, że sita i nożyk wykonane ze stali nierdzewnej, zapewniają naturalny smak przygotowanej potrawy oraz są łatwe do czyszczenia. 

Fot. materiały prasowe

 

Kiedy kapusta jest już przygotowana, kroimy cebulę w drobną kosteczkę, a pozostałe warzywa ścieramy na maszynce na bębnie o grubych oczkach. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru i polewamy oliwą z oliwek.

Po zjedzeniu sałatki mistrza poczujemy przypływ energii i chęć do działania.

"Zielone łódeczki z cykorii"

Aby urozmaicić sobie wiosenne sałatki, proponujemy wiosenne łódeczki z cykorii. 

Bazą do przygotowania nadzienia będzie sałata, cukinia lub zielony ogórej, rzodkiewka i szczypiorek. Do tego potrzebujemy cykorii, której liście posłużą nam za łódeczki oraz jajka ugotowane na twardo. Do przygotowania sosu wykorzystamy olej słonecznikowy, pół łyżki musztardy miodowej i sok z cytryny.

Na początku przygotuj warzywne nadzienie: porwij sałatę na drobniejsze kawałki, rzodkiewkę pokrój w cienkie plasterki, z ogórka (lub cukinii) usuń miąższ, a następnie pokrój w cienkie "półksiężyce". Na koniec dodaj szczypiorek. Całość wymieszaj i powkładaj do łódeczek z cykorii. Na wierzch ułóż ugotowane jajka pokrojone w ćwiartki, posyp pokrojonym drobno szczypiorkiem i polej delikatnie sosem.

Aby uzyskać cienko pokrojone w plasterki cukinii (ogórka), warto skorzystać ze specjalnego bębna do krojenia warzyw. Cienko pokrojone ogórki, cukinia i rzodkiewki będą wyglądały w sałatce niezwykle efektownie.

Fot. materiały prasowe

Maszynka do mielenia Bosch CompactPower to nasze must have w kuchni, a robienie wiosennych sałatek to wspaniały początek na rozpoczęcie kulinarnej przygody z tym urządzeniem.