porcja: 491 kcal  
przygotowanie: ok. 3 godzin   
na 12 porcji

l po 500 g cielęciny i wieprzowiny
l po 300 g podgardla i wędzonego boczku  
l 20 g suszonych grzybów
l listek laurowy
l kilka ziaren ziela angielskiego
l 400 g wątróbki drobiowej  
l 2 cebule
l 2 bułki kajzerki
l 4 jajka
l suszony tymianek
l gałka muszkatołowa
l 1–2 łyżki oleju
l sól l pieprz (mielony i w ziarnach)

Grzyby opłukać. Zalać wodą. Odstawić na 30 minut. Potem lekko posolić i ugotować. Cielęcinę i wieprzowinę opłukać, razem z podgardlem i boczkiem pokroić na kawałki. Wszystko razem podsmażyć. Przełożyć do garnka. Podlać gorącą wodą. Dodać listek laurowy, ziele angielskie, kilka ziaren pieprzu i łyżeczkę soli. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 2 godzin. Wątróbkę opłukać, pokroić. Cebule obrać, posiekać. Razem z wątróbką podsmażyć na tłuszczu ze smażenia mięsa. Dodać do mięsa (ok. 30 minut przed końcem duszenia). Grzyby osączyć, pokroić w paseczki. W wywarze grzybowym namoczyć bułki. Mięso odcedzić. Razem z odciśniętą bułką zemleć w maszynce. Dodać grzyby, jajka i przyprawy do smaku. Wyrobić. Masę pasztetową przełożyć do wysmarowanych olejem blaszek. Piec 45 minut w 180°C.