Właściwości oleju z pestek arbuza

Olej ten bogaty jest w kwasy tłuszczowe typu omega 3, 6 czy 9 oraz substancje aktywne takie jak prowitamina A, witaminy z grupy B, C, PP oraz witaminę E. Znajdziemy w nim również magnez, wapń, żelazo, a do tego wykazuje on silne działanie przeciwpasożytnicze. 

Olej z pestek arbuza tłoczony na zimno jest także doskonałym kosmetykiem, który ma działanie anti-aging, gdyż zawiera on antyoksydanty, czyli naturalne przeciwutleniacze. Niewielkie dawki skutecznie powstrzymują proces powstawania wolnych rodników, do tego ma właściwości odżywiające skórę oraz jest emolientem. Jest to doskonały mix na wygładzenie drobnych, płytkich zmarszczek naturalną metodą i zapobieganie powstawaniu nowych.

Pokocha go również skóra tłusta czy trądzikowa, olej z pestek arbuza wyjątkowo szybko się wchłania, nie pozostawiając tłustego filmu na skórze. Dzięki tej właściwości nie zapycha on porów i nie prowadzi do powstawania zaskórników! Trądzik też nie jest mu obojętny, dzięki właściwościom antybakteryjnym i przeciwzapalnym zdecydowanie pomoże w walce z czerwonymi nieprzyjaciółmi.  Znany jest również ze swojej zaskakującej wytrzymałości – nie jełczeje, dzięki czemu możesz korzystać z niego długo bez obaw!

ZOBACZ TEŻ: CBD w pielęgnacji skóry. Czy to działa?

Olej z pestek arbuza na twarz i włosy 

Olej z pestek arbuza znakomicie nawilża skórę nie zatykając porów, dzięki swojej lekkiej konsystencji, za co szczególnie pokocha go cera tłusta czy problematyczna.

Jak stosować olej z pestek arbuza? Zastosowań tego oleju jest wiele, jest to produkt bardzo uniwersalny. Idealnie sprawdzi się do prostych kosmetyków DIY np. w mieszance z glinką kosmetyczną jako 10-minutowa maseczka. Ma on również zastosowanie w pielęgnacji włosów – dodając niewielką ilość do porcji ulubionej maski, sprawimy, że włosy po wysuszeniu nabiorą blasku i sprężystości. 

Olej z pestek arbuza możemy również wykorzystać do olejowania włosów. W tym celu należy nałożyć około 2 ml oleju na dłonie i rozłożyć na długości włosów pół godziny przed myciem. Później należy umyć włosy tak jak zawsze, koniecznie z użyciem odżywki.

Efekt po zastosowaniu kropli oleju jako serum do twarzy zauważysz bardzo szybko – możesz spodziewać się dużego nawilżenia, promiennej skóry oraz utrzymania jej elastyczności. Równie rewelacyjne efekty zaobserwujesz po dodaniu odrobiny oleju do porcji kremu na noc – zadziała jak booster i wzmocni jego działanie. 

ZOBACZ TEŻ: Peeling kawowy – czy na pewno wiesz, jak go stosować? Większość z nas robi to źle!

Opinie o oleju z pestek arbuza

Fanki naturalnej pielęgnacji zdecydowanie zakochały się w tym kosmetyku, opinie mówią same za siebie:

Olej z pestek arbuza sprawdza się w zastosowaniu na ciało, twarz czy jako dodatek do peelingu. Włosy po jego użyciu są miękkie i gładkie, jego działanie zachwyciło mnie. Olej ten świetnie wpływa na  moje końcówki włosów. Szybko się wchłania , mogę go zdecydowanie polecić. – dooolary12, wizaz

Szukałam oleju, który nawilża i jednocześnie nie zapycha porów. Ten olej Szybko wchłania się w skórę i jest praktycznie bezzapachowy. Bardzo dobrze się sprawdził, ale jeśli ktoś potrzebuje naprawdę bardzo silnego nawilżenia cery, może okazać się za słaby. Zastępuje nim krem nawilżający na noc, bezpośrednio nakładając go na twarz. – Aleksandra, ecospa

Olej ten nie pozostawia na skórze tłustego filmu i bardzo szybko się wchłania. Świetnie nawilżył moją skórę i pomógł odblokować zatkane pory, a po jego dłuższym używaniu zauważyłam, że mam mniej zaskórników. Stosowałam go jako dodatek do maseczek, na włosy i jako wcierka do paznokci i rzęs. – natalaymm, esent

ZOBACZ TEŻ: Olej z orzechów laskowych to słodki sposób na jędrną skórę i mocne włosy. Co jeszcze potrafi?

Jak zrobić olej z pestek arbuza?

Olej z pestek arbuza pozyskiwany jest, jak sama nazwa wskazuje, z pestek. Pestki arbuza zawierają wiele witamin i cennych substancji a przede wszystkim aż w połowie składają się z tłuszczu – to umożliwia uzyskiwanie z nich oleju. 

W tradycyjnej metodzie pozyskiwania tego surowca pestki są łuskane a później suszone na słońcu, następnie tłoczone na zimno. Wywodzi się ona z Afryki, gdzie olej z pestek arbuza znany jest pod nazwą olej ootanga.

Foto: Getty Images

Olej może być rafinowany lub nierafinowany, a czym tak naprawdę się różnią? Rafinacja polega na maksymalnym oczyszczeniu oleju. Odbywa się to za pomocą metod fizycznych lub chemicznych. Podczas takiego oczyszczania, gdzie olej jest podgrzewany, wytraca się wiele cennych właściwości, a do tego traci swoją barwę oraz zapach. Niewątpliwą zaletą oleju rafinowanego jest zmniejszona szansa na uczulenie, ale musimy wówczas liczyć się z nieco uboższym działaniem

Oleje nierafinowane zwykle zachowują swoją charakterystyczną barwę i zapach. W przypadku oleju z pestek arbuza odcień jest bardzo delikatny, różowawo-pomarańczowy, a zapach słabo wyczuwalny. Wybierając olej nierafinowany, zaobserwujesz szybszy i bardziej wyrazisty efekt. Ma to duże znaczenie w przypadku stosowania na twarz, ale jest mniej istotne w przypadku włosów.

ZOBACZ TEŻ: Pielęgnacja w lockdownie. Co się dzieje z twoją skórą, gdy prawie nie wychodzisz z domu? [OKIEM KOSMETOLOGA]

Gdzie kupić olej z pestek arbuza? Ile kosztuje?

Olej z pestek arbuza rzadko dostępny jest w aptekach stacjonarnych, trochę częściej możemy spotkać go w internetowych. Przeważnie możemy kupić go w drogeriach lub sklepach z organiczną żywnością.

W miejscach, gdzie jest on sprzedawany jako olej kuchenny, częściej spotkamy się z wersją nierafinowaną. Rafinowany olej z pestek arbuza najłatwiej będzie kupić w drogerii – internetowej lub rzadziej w stacjonarnej, Jego cena zwykle będzie niższa, niż w przypadku jego nierafinowanego odpowiednika. Olej z pestek arbuza nierafinowany kupisz najczęściej jako przeznaczony do stosowania w kuchni.

Foto: Getty Images

Dostępny jest on w różnych pojemnościach, spotkasz się głównie z opakowaniami 30 ml w przypadku oleju na użytek kosmetyczny i 50 ml lub 100 ml w przypadku olejów kuchennych. Cena oleju rafinowanego zaczyna się od 15zł/100ml, a nierafinowany możesz kupić za około 20zł/100ml. Ceny są jednak mocno zróżnicowane, chociażby ze względu na jakość samego surowca czy sposób produkcji. 

Pamiętaj, aby zawsze przed zakupem przeczytać na etykiecie, jaki jest to olej, informacja o rafinacji zawsze będzie tam umieszczona. Warto również sprawdzić skład, by dowiedzieć się, że oglądany przez nas produkt jest czystym olejem z pestek arbuza, a nie olejkiem opartym na chemicznych substancjach z małą jego domieszką.

ZOBACZ TEŻ: Serum do włosów na noc. 4 produkty, dzięki którym obudzisz się ze zdrowszymi i mocniejszymi włosami