Lody z bananów dostarczają sporo cennych wartości odżywczych. Mają, niestety, dość wysoki indeks glikemiczny, a zatem nie będą wskazane w diecie osób z cukrzycą i insulinoopornością. Najlepsze do przygotowywania lodów będą banany dojrzałe z brązowymi plamkami na skórce, jest to zatem świetny sposób, by wykorzystać zapasy.

Lody bananowe: składniki

Domowe lody z banana można przygotować na wiele sposobów i z różnymi dodatkami. Bardzo łatwe i smaczne są te zrobione wyłącznie z bananów. W innych wersjach jako uzupełnienie sprawdza się mleko krowie lub roślinne, śmietanka albo jogurt, a w roli dodatków: kawa, kakao, kawałki czekolady, orzechy, ulubione bakalie, skórka cytrynowa, pokruszone ciasteczka... Ogranicza nas właściwie tylko wyobraźnia i indywidualny smak.

Ciekawy efekt uzyskamy, sięgając po przyprawy i zioła. Do bananów szczególnie dobrze pasuje cynamon, goździki, mięta, melisa, a nawet pieprz. Całość serwować można z owsianą kruszonką, granolą lub - w wariancie zdecydowanie mniej dietetycznym - bitą śmietaną.

Lody bananowe: domowy przepis

Jak zrobić lody bananowe z samych bananów? Nic prostszego. Potrzebne są tylko banany i blender. Najlepsze w tym przypadku będą owoce lekko przejrzałe, których nie trzeba dodatkowo dosładzać. Do przepisu najlepiej wykorzystać banany wcześniej mrożone, dzięki czemu już w kilka minut uzyskamy gotowe lody.

Aby zapewnić sobie ich zapas, wystarczy obrać je, pokroić w plasterki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane wstępnie zamrażamy, a gdy będą już twarde, przekładamy do pudełka. W takiej postaci można je przechowywać kilka tygodni.

Jak zrobić lody z bananów wcześniej mrożonych? Po wyjęciu z zamrażalnika trzebaodstawić je na 10 minut. Następnie wystarczy zblendować. Taką masę można od razu nakładać do pucharków. Do zamrożonych bananów można też dodać sok cytrynowy, cynamon, przyprawę piernikową, pokruszone biszkopty, masło orzechowe czy prażone orzeszki - wszystkie dodatki, które lubimy, są w tym przypadku dozwolone.

Przepis na lody bananowe w bardziej klasycznej odsłonie również nie wymaga długiej listy składników. Co należy przygotować?

  • 3 banany
  • 50 ml mleka, jogurtu lub naparu kawy
  • granola do posypania, sos owocowy lub czekoladowy do polania lodów

Tak samo jak w poprzednim przepisie banany kroimy na plasterki, rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem i wstawiamy do zamrażarki na przynajmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Jeszcze zmrożone owoce przesypujemy do blendera, dodajemy mleko, jogurt lub kawę i blendujemy na gładko. Co jakiś czas całość warto przemieszać. Na początku, przy twardych bananach miksowanie będzie przebiegać opornie, z czasem jednak masa podda się działaniu ostrza. Tak przygotowane lody nakładamy do miseczek i podajemy posypane granolą lub sosem.

Lody bananowe fit, ale pełne smaku? Oferujemy również i taką możliwość. Wystarczy wykorzystać:

  • 2 banany
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki masła orzechowego

Zamrożone wcześniej według powyższych instrukcji banany, jogurt i masło miksujemy na gładką masę i umieszczamy ponownie w zamrażalniku na około 2-3 godziny. Po wyjęciu dzielmy na porcje. Tak przygotowane lody najlepiej jest podawać z orzechami lub bakaliami.

Lody bananowe: wegańskie lody z bananów

Jak zrobić lody bananowe wegańskie? Pierwsze pomysły znalazły się już wyżej. Wersja składająca się w stu procentach z bananów sprosta wymaganiom wegan. W pozostałych dwóch przypadkach wystarczy użyć mleka lub jogurtu roślinnego. Produkty te dostępne są w różnych wersjach: od najbardziej neutralnego sojowego i ryżowego po migdałowe czy orzechowe, które znacząco zmienią smak lodów.

Ciekawym pomysłem są także bardzo zdrowe, zielone lody bananowe z jarmużem.

  • 3 zamrożone wcześniej banany
  • 2 łyżki mleka kokosowego
  • garść zblanszowanego jarmużu
  • kilka listków mięty

Wszystkie składniki lodów miksujemy w blenderze przez około 3 minuty. Od razu po połączeniu składników przekładamy do pucharków i podajemy.

Miłośnicy kokosowej nuty zasmakują w bananowych lodach pina colada.

  • 3 zamrożone wcześniej banany
  • 1/3 szklanki mleka kokosowego
  • 1/3 szklanki pokrojonych kawałków ananasa
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

Sposób działania jest podobny jak w przypadku powyższych przepisów. Składniki należy dokładnie połączyć w blenderze i podawać.

Naturalne lody bananowe w wersji wegańskiej będą puszyste, jeśli odpowiednio napowietrzymy masę. Można tego dokonać odpowiednio długo miksując składniki.

Lody bananowe dla dzieci

Jak zrobić lody bananowe w domu, aby zachwycić nimi najmłodszych członków rodziny? Lody bananowe to świetny sposób, aby przemycić do dziecięcej diety wartościowe składniki. Niewykluczone, że któryś z powyższych wariantów posmakuje najmłodszym. Możemy także specjalnie dla nich przygotować wersję "na bogato".

  • 3 banany
  • 3 opakowania cukru z prawdziwą wanilią
  • 1/2 cytryny
  • 3 listki świeżej melisy
  • 3 dag cynamonu
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka posiekanych orzechów

W tym przypadku bananów nie trzeba wcześniej mrozić. Wystarczy pokroić je na kawałki i zblendować z sokiem cytrynowym i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy jogurt i pozostałe składniki, oprócz listków melisy. Całość miksujemy jeszcze chwilę. Składniki przekładamy do metalowej miski i wkładamy do zamrażalnika na około 3-4 godziny. Co pół godziny masę trzeba przemieszać, aby zachowała puszystość. Po tym czasie specjalną łyżką do lodów formujemy kulki i układamy w pucharkach. Dekorujemy melisą.

Czy lody bananowe są zdrowe?

Wartość odżywcza lodów bananowych zależy w dużej mierze od składników, które będą towarzyszyć owocom. Jeśli postawimy na zdrowe dodatki, walory deseru niewątpliwie zostaną podniesione. Same banany są natomiast bardzo zdrowe.

W bananach znajdziemy bogactwo witamin: A,C, E i K,  a także wielu minerałów. Wśród nich króluje potas. W 100 gramach tego owocu znajduje się około 360 mg interesującego nas pierwiastka. Dzięki temu jedzenie bananów polecane jest osobom z nadciśnieniem. Obecne w ich miąższu pektyny dodatkowo przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu. Dodatkowym bonusem jest zdolność hamowania biegunek, zwłaszcza u dzieci.