1. Lekkie tortille na szybko 

Wrapy są doskonałym pomysłem na szybki obiad. Najlepsze w nich jest to, że nigdy się nie nudzą – możesz nieustannie wymieniać składniki, eksperymentować z dodatkami i dressingiem. Bez względu na to, czy jesteś na diecie wegetariańskiej, wegańskiej, masz uczulenie na gluten czy na laktozę, na pewno znajdziesz wariant tego dania, który pasuje do twoich preferencji. 

Składniki

  • 4 placki tortilli
  • wędzony filet z piersi kurczaka 
  • 1 żółta papryka
  • 1 awokado
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryczka jalapeño
  • 1 czerwona cebula
  • 4 łyżki tartego sera
  • 1 garść rukoli
  • 1 jogurt grecki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i czarny pieprz 
  • garść świeżej kolendry
  • sok z ½  limonki
  • ½ oregano

Sposób przygotowania

  1. Awokado obierz ze skóry i wyjmij pestkę. Rozgnieć je widelcem. Dodaj posiekane jalapeño. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z limonki. 
  2. Cebulę pokrój w piórka, a obie papryki w kostkę. Kurczaka porwij widelcem na "szarpaną" strukturę. 
  3. Przygotuj sos. Do miseczki przełóż jogurt naturalny. Dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i oregano. Jeśli chcesz, możesz zetrzeć do niego skórkę z limonki. 
  4. Gotowym guacamole posmaruj tortille. Wyłóż na kurczaka, cebulę, papryki i rukolę. Polej odrobiną sosu.
  5. Zwiń tortille. Złóż boki do środka, tworząc kwadrat. Przełóż je na rozgrzaną suchą patelnię. Podpiekaj około 3 minuty z każdej strony.

2. Lekki obiad na szybko z łososiem

Bardzo dużym błędem żywieniowym, który popełniamy jest wyłączanie z diety ryb. Jeśli nie jesteś na diecie roślinnej, zdecydowanie powinnaś włączyć je do swojego jadłospisu. Są bogate w aminokwasy, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, a także wapń, fosfor, jod i selen. Choć ta opcja nie koniecznie sprawdzi się do lunchboxa, nie jest to wystarczający powód, by z nich rezygnować!

Zobacz także:

Składniki

  • 450 g filetu z łososia
  • ½ pomarańczy
  • pęczek świeżego koperek
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki 
  • ⅓  łyżeczki ostrej papryki
  • sok z ½ pomarańczy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oliwy

Sposób przygotowania 

  1. Umyj łososia i dokładnie go osusz. Pokrój go na mniejsze kawałki. Jeśli chcesz, możesz oddzielić mięso od skóry, jednak nie polecamy tego kroku – ryba może rozpaść się podczas pieczenia.
  2. Przygotuj marynatę. Papryki zmieszaj z sokiem z pomarańczy, miodem i oliwą. Obtocz rybę w marynacie i włóż do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  3. Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Piecz łososia około 20 minut. Przed pieczeniem udekoruj go całymi plasterkami pomarańczy. 

3. Lekka sałatka na szybko 

Sałatka to bardzo dobry pomysł na szybki, lekki obiad na upalne dni. Wysokie temperatury sprawiają, że głód doskwiera nam znacznie mniej niż zimą. Warto stawiać wtedy na posiłki pełne świeżych warzyw i owoców, których soczysta konsystencja nie tylko doda nam energii, ale i zaspokoi pragnienie. 

Składniki 

  • 1 brokuł
  • 200 g szklanka komosy ryżowej 
  • 180 g sera feta
  • ½ pęczka szparagów
  • 100 g fasolki szparagowej
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 jogurt typu islandzkiego 
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • ½  łyżeczki ziół prowansalskich 
  • ½ łyżeczki oregano 
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • sól i czarny pieprz 

Sposób przygotowania 

  1. Ugotuj komosę ryżową (najlepiej, aby była sypka). Brokuła podziel na różyczki, szparagi posiekaj na mniejsze części, fasolkę obierz. Warzywa ugotuj. 
  2. Kurczaka umyj i dokładnie osusz. Pokrój go w kostkę, a następnie przypraw, solą, pieprzem i odrobiną sosu sojowego. Podsmaż go na maśle klarowanym, a następnie przełóż na ręcznik papierowy.
  3. Przygotuj sos. Jogurt naturalny wymieszaj z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przypraw ziołami prowansalskimi, oregano i papryką. 
  4. W głębokim talerzu ułóż porcję komosy, brokuły, szparagi i kurczaka. Posyp całość pokruszoną fetą, skrop obficie sosem i sokiem z cytryny.

4. Lekki obiad na szybko z tartą 

Lekkostrawny obiad to nie tylko zupy dietetyczne, kurczak gotowany na parze i surowe zielone warzywa. Można się odchudzać, nie rezygnując z dobrego jedzenia. Jeśli masz ochotę na coś lekkiego i szybkiego na obiad, postaw na dania z piekarnika. Aromatyczne, sycące i pełne wyrazistych smaków potrawy pozwolą ci zapomnieć o liczeniu kalorii. 

Składniki

  • 180g mąki orkiszowej 
  • 100g masła 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 4 jajka
  • 45 g mozzarelli 
  • 150 g zielonych szparagów
  • 150 g cukinii
  • 50 g szpinaku
  • sol i pieprz
  • 3 ząbki czosnku 
  • ½ łyżeczki oregano 
  • ⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej 

Sposób przygotowania

  1. Mąkę przesiej do dużej miski. Dodaj jajko, masło, zioła prowansalskie i sól. Zagnieć składniki na kruche ciasto. Owiń je folią spożywczą i schłodź w lodówce przez 30 minut. 
  2. Przygotuj farsz. Na odrobinie oliwy podsmaż na patelni czosnek, a po chwili dodaj do niego pokrojoną na plasterki cukinię i szparagi. Podduś chwilę, a następnie dodaj szpinak (jeśli używasz świeżego; w przypadku mrożonego, musisz zacząć od szpinaku i do niego dokładać kolejne składniki). Całość dopraw solą, pieprzem, oregano i gałką muszkatołową. 
  3. Kruche ciasto wyjmij z lodówki i wylep nim spód formy na tartę (posmaruj ją wcześniej odrobiną masła). Nakłuj ciasto widelcem i przykryj je papierem do pieczenia. Piecz w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 10 minut, a następnie zdejmij przykrycie i podpiekaj kolejne 5 minut. 
  4. Przygotuj masę jajeczną. 3 jajka połącz z mozarellą, solą i pieprzem. Na upieczony spód wyłóż farsz, a następnie zalej go przygotowaną masą. Włóż do piekarnika jeszcze na 20 minut. 

5. Lekkie risotto na szybko

Dobry pomysł na szybki, lekki obiad to różne wariacje na temat klasyki kuchni. Ograniczając ilość tłustych, wysokokalorycznych składników, możesz stworzyć doskonałe potrawy inspirowane najpopularniejszymi smakami z całego świata!

Składniki

  • 200 g ryżu arborio
  • 500 ml bulionu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 cebula 
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli
  • ⅓ szklanki tartego twardego sera 

Sposób przygotowania

  1. Na dnie garnka rozgrzej oliwą. Podsmaż na niej posiekaną drobno cebulkę. Gdy zacznie intensywnie pachnieć, wsyp do niej suchy ryż. Podsmażaj przez minutę, a następnie zalej go 2 łyżkami gorącego bulionu.
  2. Nie przerywając mieszania, stopniowo dolewaj bulion. Rób to powoli – ryż musi się ugotować. Idealnie przyrządzony będzie miękki z zewnątrz i delikatnie twardy w środku. 
  3. Pod koniec gotowania dodaj ser, sól i masło. Dokładnie wmieszaj. Przed podaniem posyp natką pietruszki.