Lekka kolacja na ciepło 

Internetowe diety i popularne triki na szybkie zrzucenie wagi sprawiły, że wiele osób często rezygnuje z kolacji w obawie przed dodatkowymi kilogramami. Jeśli i ty należysz do tego grona, podpowiemy ci, co jeść na kolację żeby schudnąć.

Głodówka i odmawianie sobie posiłków nigdy nie prowadzi do niczego dobrego, dlatego zainspiruj się naszymi przepisami na lekkostrawne dania. Dietetyczne posiłki mogą być pełne fantazyjnych przypraw i smaków, stanowiąc nie tylko ucztę dla żołądka, ale i dla oczu. Aromatyczne potrawy to nie tylko propozycja dla osób chcących zmniejszyć swój rozmiar, ale też doskonały pomysł na romantyczną, lekką kolację dla dwojga lub spotkanie z przyjaciółmi.

Tacos z tofu i salsą mango

Tortille:

  • 100 g mąki orkiszowej
  • 80 ml gorącej wody
  • łyżka gorącej wody 
  • szczypta soli

Mąkę przesiej do miski. Wszystkie składniki wymieszaj, a następnie wyrabiaj przez kilka minut do uzyskania elastycznego ciasta. Podziel je na 4 porcje, każdą z nich rozwałkuj na niewielkie placki. Smaż na rozgrzanej suchej patelni przez około 3 minuty z każdej strony.

Mango salsa:

  • dojrzałe mango
  • świeży ogórek
  • garść kolendry 
  • szczypiorek lub piórka dymki
  • sól i pieprz 
  • 1/3 papryczki chili

Mango i ogórka pokrój w drobną kostkę. Szczypior, chili i kolendrę dokładnie posiekaj. Wrzuć wszystko do miski i wymieszaj, a na koniec dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Tofu:

Zobacz także:

  • kostka tofu naturalnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżka miodu 
  • łyżeczka papryki wędzonej 

Tofu włóż do zamrażalnika na całą noc. Rano wyjmij je i pozwól mu się rozmrozić, wodę odsączając dokładnie ręcznikiem papierowym. Dzięki temu tofu stanie się gąbką, która wchłonie przyprawy. Rozkrusz je do miseczki, by imitowało mięso mielone i dodaj resztę składników. Dokładnie wymieszaj. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. 

Przeczytaj także:

Lekka kolacja na szybko 

Bardzo często powodem sięgania po wysokokaloryczne i niezdrowe przekąski jest brak czasu na samodzielne przygotowanie zbilansowanych posiłków. Życie w pośpiechu i natłok obowiązków sprawiają, że trudno nam wygospodarować czas nie tylko na gotowanie, ale nawet na zrobienie zakupów, przez co w naszej lodówce brakuje warzyw, owoców i innych świeżych składników.

Jeśli brak czasu zmusza cię do rezygnowania z zasad zdrowego odżywiania, mamy dla ciebie dobrą wiadomoś - przygotowanie pełnowartościowej lekkostrawnej kolacji nie wymaga dużo pracy i z pewnością nawet najbardziej zapracowani znajdą chwilę na jej przyrządzenie. 

Gulasz z soczewicy

Składniki:

  • 100 g zielonej soczewicy
  • 80 g ulubionego ryżu
  • gotowa mieszanka mrożonych warzyw
  • puszka pomidorów krojonych
  • puszka mleczka kokosowego
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej i wędzonej
  • sólo i pieprz

Mrożone warzywa wrzuć na patelnię skroploną oliwą. Dodaj soczewicę i podsmażaj całość przez kilka minut. Wlej pomidory i mleczko kokosowej, a następnie zmniejsz ogień i zredukuj sos. Dopraw według uznania. Podawaj z ugotowanym ryżem. Proporcje z tego przepisu wystarczą na przygotowanie nie jednej, ale dwóch lub trzech pożywnych lekkich kolacji, więc to doskonała propozycja dla zabieganych.

Lekka kolacja z jajkiem

Jednym z najbardziej popularnych składników śniadaniowych jest jajko. Jajecznica, omlet, czy tosty francuskie pojawiają się na większości stołów w towarzystwie kawy i codziennej prasy. Nie są to jednak dania zarezerwowane jedynie dla godzin porannych. Wariacje na temat jajka sprawdzą się doskonale również jako przepisy na lekką kolację. 

Omlet ze szpinakiem

Składniki:

  • 3 jajka
  • 20 g masła
  • 5 łyżek mleka
  • 40 g ulubionego tartego sera
  • garść świeżego szpinaku 
  • ząbek czosnku

Na rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oliwy i podsmaż na niej posiekany drobno czosnek. Dorzuć do niego szpinak i całość podsmażaj przez kilka minut. Jajka roztrzep z dodatkiem soli i pieprzu w osobnej miseczce. Zalej nimi zawartość patelni, zmniejsz ogień i przykryj pokrywką. Podsmażaj około 5 minut.

Zobacz również:

Lekka kolacja z kurczakiem

Osobom, które nie przepadają za wegetariańskimi rozwiązaniami, często niełatwo jest znaleźć odpowiednią propozycję na coś lekkiego na kolację, co jednocześnie zaspokoi większy głód i doda energii na długie godziny. 

Przepisy zawierające mięso często proponują je w wysokokalorycznej, tłustej odsłonie, dlatego ważne jest, by serwować je razem z dzienną dawką warzyw. Złotym środkiem może okazać się lekka sałatka z kurczakiem i grzankami, czyli nieco podkręcona wersja tradycyjnego meksykańskiego cezara.  

Chrupiący cezar z kurczakiem

Składniki:

  • pierś z kurczaka
  • ciabata
  • mała główka sałaty lodowej
  • 30 g tartego parmezanu

Sos:

  • żółtko
  • 5 łyżek oliwy
  • łyżka sosu worcester
  • szczypta soli i pieprzu
  • łyżeczka musztardy
  • łyżka soku z cytryny

Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj. Kurczaka pokrój w dużą kostkę, przypraw i solą i pieprzem i podsmaż na oliwie. Gdy będzie gotowy, zdejmij go z patelni a na tej samej oliwie podsmaż pokrojoną w paski ciabatę. Sałatę porwij do miski i obficie posyp parmezanem. Dodaj sos i dokładnie wymieszaj. Kurczaka i grzanki połóż na wierzchu. 

Lekka kolacja z niczego

Znasz to uczucie, gdy chodzi za tobą lekka kolacja, jednak po otwarciu lodówki widzisz tylko światło? Nie oznacza to od razu konieczności zamawiania niezdrowego jedzenia lub bycia skazanym na gotowe dania express. Odrobina kreatywności wystarczy, by wpaść na pomysł na lekką kolację, która nie wymaga wielu składników. 

Aby przyspieszyć proces wieczornego gotowania, warto mieć w zanadrzu zamrożone gotowe dania. To znacznie ułatwi zdrowe jedzenie zabieganym, a także będzie kołem ratunkowym dla tych, którzy zapomnieli o zakupach spożywczych. Takie rozwiązania sprawdzają się świetnie, czego dowodem jest choćby domowa kostka rosołowa, która gwarantuje lekki obiad, nawet kiedy brak nam czasu.

Foccacia

Składniki:

  • 500 g mąki orkiszowej
  • 4 łyżki oliwy 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 7 g suszonych drożdży
  • 320 ml ciepłej wody
  • garść pomidorków koktajlowych
  • gałązka rozmarynu

Drożdże wymieszaj z ciepłą wodę. Mąkę przesiej do miski, dodaj 2 łyżki oliwy i przygotowane drożdże, a następnie zacznij dokładnie mieszać wszystko łyżką. Oprósz ręce mąką i rozpocznij wyrabianie. Kiedy ciasto będzie odchodzić od rąk, przełóż je do miski, przykryj ściereczka i pozostaw na około 45 minut do wyrośnięcia. 

Wyrośnięte ciasto wyłóż na blaszkę i posmaruj obficie oliwą, posyp solą i udekoruj pomidorkami i rozmarynem. Piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. 

Sprawdź także: