Kwiaty jadalne: które kwiaty można jeść?

Kwiaty na talerze! Im bardziej kolorowe i pachnące, tym lepiej. Róże, bratki, nagietki czy stokrotki nie tylko pięknie wyglądają. Mają też sporo składników, dzięki którym świetnie się czujesz i doskonale wyglądasz. Zobacz, które kwiaty możesz zastosować w swojej kuchni i sprawdź ich cudowne właściwości w naszej galerii.

III Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych

14-15 lipca 2018 r. odbędzie się trzecia edycja Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych. Goście, którzy odwiedzą Ogrody Hortulus Spectabilis w Dobrzycy, będą mogli dowiedzieć się, które kwiaty są jadalne oraz poznać ich niezwykłe właściwości i zastosowanie. Tematem przewodnim tegorocznej edycji będzie: Lawenda – dyskrecja smaku i moc zapachu.

Na czas festiwalu Ogrody Hortulus Spectabilis, staną się bufetem, pełnym kwiatów jadalnych, które doskonale prezentują się nie tylko na rabatach, ale również w daniach.

Znane, ogrodowe kwiaty jadalne, takie jak liliowce, pysznogłówki, begonie, aksamitki oraz tegoroczna bohaterka – lawenda, ponownie zagoszczą w plenerowej kuchni ogrodowej. Pokazy kulinarne, połączone będą z degustacją kwiatowych potrwa. Każdy kto zasmakuje w kwiatowej kuchni, otrzyma ciekawe przepisy i inspiracje dla swoich własnych działań kulinarnych.

Specjalnie na tegoroczną edycję festiwalu powstaje romantyczny ogród lawendowy, w którym posadzone zostanie ponad 20 odmian lawendy. Goście festiwalu będą mogli zaobserwować różnice w kolorze oraz zapachu odmian lawendy, długości i wielkości jej kłosów oraz terminów kwitnienia.

Podczas festiwalu nie zabraknie stoisk eksperckich oraz porad. Zaproszeni goście specjalni, podzielą się swoją wiedzą kulinarną, ogrodniczą i kosmetyczną.

Główna Ogrodnik Ogrodów Hortulus wyjaśni, jak założyć i pielęgnować ogród lawendowy oraz warzywnik kwiatowy. Podczas warsztatów i prelekcji przedstawione zostaną m.in.: „Recepta na siew i produkcję lawendy” oraz cykl „od nasiona do owocu” – czyli jak samodzielnie wyprodukować kwiaty jadalne.

W czasie festiwalu odbędą się warsztaty kuchni kosmetycznej. Toniki czy kremy, które przygotowane zostaną z naturalnych składników, posłużą nie tylko do pielęgnacji ciała ale można ich będzie również posmakować. W tym roku nie zabraknie również florystyki kulinarnej. Podczas pokazów florystycznych z kwiatów jadanych powstaną bukiety i wyjątkowe dekoracje stołów oraz talerzy. 

Dodatkowo swój debiut na festiwalu będzie miał carving – czyli wywodząca się z Tajlandii sztuka rzeźbienia m.in. kształtów kwiatowych w owocach i warzywach. Goście festiwalu będą mogli również wziąć udział w warsztatach i stworzyć np. zapachowy woreczek lawendowy.

Częścią wydarzenia jest kiermasz. W sprzedaży pojawią się: produkty ekologiczne, tradycyjne i regionalne, aromatyczne miody, kwiatowe przetwory i nalewki, świeże zioła, kwiaty jadalne, nasiona oraz szeroka gama artykułów, zawierających kwiaty. 

Lipiec to jeden z najpiękniejszych wakacyjnych miesięcy - w Ogrodach Hortulus króluje relaks, wypoczynek i zabawa. W ogrodach zobaczyć można m.in.: starannie pielęgnowane rosaria, rabaty bylinowe, założenia klasyczne i nowoczesne oraz największy na świecie labirynt grabowy. W sercu labiryntu znajduje się blisko 20 metrowa wieża widokowa, z jej szczytu podziwiać można cały ogród jak na talerzu.