Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta) jest pnączem, które choć znane od wieków i cenione ze względu na walory ozdobne, nie było dotąd powszechnie uprawiane w celach spożywczych. Owocem aktinidii jest jagoda, której miąższ przypomina popularne kiwi – w przeciwieństwie jednak do niego wyróżnia się gładką, cienką i jadalną skórką. Owoc można od razu włożyć do ust i zjeść, tak jak maliny lub porzeczki.

Minikiwi nie wymaga obierania ani krojenia, nie pozostawia także plam. Ten niewielki, słodko-kwaśny i niskokaloryczny owoc (tylko 52 kcal w 100 g) jest idealną przekąską dla dzieci, młodzieży, seniorów oraz osób prowadzących aktywny tryb życia. Wystarczy spakować poręczne opakowanie do torebki lub pudełka na drugie śniadanie, aby cieszyć się smakiem minikiwi w ciągu dnia. Warto po niego sięgnąć również przed treningiem lub gdy potrzebujemy zastrzyku energii.

Minikiwi zawiera dużo witaminy C (52,5 mg w 100 g, co stanowi 87,5% ZDS), która stymuluje układ odpornościowy, a także witaminy E (5,28 mg w 100 g, co stanowi 44% ZDS) będącej  jednym z najbardziej znanych przeciwutleniaczy. To również cenne źródło błonnika, który reguluje pracę przewodu pokarmowego, a także odgrywa istotną rolę w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy typu 2 oraz chorób nowotworowych przewodu pokarmowego i dróg oddechowych. W jagodach aktinidii znajdziemy też potas, magnez, fosfor oraz wapń – główny budulec kości, zalecany w dużych dawkach dzieciom i osobom w podeszłym wieku.

Choć owoc doskonale smakuje sam, można go wykorzystać jako dodatek do wielu dań i przystawek. Za każdym razem wniesie do przygotowywanych posiłków egzotyczną atmosferę, słodycz oraz oryginalność.

Zobacz również 5 sposobów na mrożoną herbatę

Zobacz także:

Co należy wiedzieć na temat lodów