Cassava: nowy superfood z Brazylii
Cassava to nowe warzywo, które dołączyło do grona superfoods. Cassava rośnie w Brazylii i Południowej Azji, jak smakuje Cassava i jakie ma właściwości?

Cassava nowy superfood w diecie
Bogata w cenny kwas foliowy, odżywcze węglowodany i witaminę A i C Cassava, czyli maniok jadalny może być kolejnym tzw. superfood na wiosnę. Oryginalnie ta odmiana manioku pochodzi z Brazylii, ale uprawia się ją także w kilku krajach Azji, np. w popularnej turystycznie Tajlandii. Cassavę można jeść podobnie do batatów w wersji prażonej - frytki z cassavy czy chipsy są zdrową i oryginalną przekąską. Z manioku jadalnego powstaje też mąka, która jest idealna dla osób z nietolerancją glutenu.
Cassava zalety dla organizmu
Cassava dzięki odżywczym składnikom świetnie wpływa na wygląd naszej skóry, można też poprawić dzięki niej kondycję paznokci. Jednak zbawienny działanie może mieć na źle funkcjonujące jelita - jedzenie cassavy zdecydowanie wspomaga ich pracę. Obecnie coraz większą popularność zyskuje mąka z cassavy, która idealnie nadaje się jako składnik diety paleo i wegańskiej.
Wygląda więc na to, że brazylijski maniok będzie super modny tej wiosny!
Polecane
Czarny czosnek: zdziwisz się, jakie właściwości i zastosowanie ma ten naturalny superfood
Modlitwa na Nowy Rok o opiekę, zdrowie, pokój i pomyślność. Poznaj treść pięknych modlitw na Nowy Rok
„Wydaliśmy z mężem wszystkie oszczędności na nowy dom. Po tym, co odkryłam w tajemniczej kopercie, zamieszkam tam sama”
Tygodniowa prognoza astrologiczna 28 października-3 listopada 2024. Nowy miesiąc zaczniemy z przytupem
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Co zabrać na wakacje z dzieckiem?
Współpraca reklamowa
Chmiel – zielony bohater urody, zdrowia i smaku
Współpraca reklamowa
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa