Ustalanie weselnego menu
O czym powinniśmy pamiętać planując menu na wesele, czego nie można pominąć, a co możemy sobie darować.

O planowaniu weselnego menu trzeba pomyśleć przynajmniej 2 miesiące przed ślubem. Zazwyczaj nie jest to trudne, bo domy weselne czy restauracje mają już gotowe propozycje spośród których możemy wybrać to najbardziej dla nas odpowiednie.
Wybierając propozycje na weselny obiad należy pomyśleć, czy aby ktoś z naszych gości nie jest wegetarianinem - jeśli planujemy podać mięso. Nawet na tradycyjnych weselach rosół i schabowy odchodzą już w zapomnienie. Obecnie powodzeniem cieszą się zupy-kremy oraz nieduże porcje mięsa (np. polędwicy) z dodatkami. Po obiedzie zwykle podaje się deser, a na bieżąco goście mogą też korzystać z jedzenia podanego na stołach, lub coraz popularniejszych szwedzkich stołach. Małe porcje obiadowe sprawdzą się więc lepiej niż duże.
Odwiecznym problemem Pary Młodej jest tez ilość gorących dań. Z doświadczenia wynika jednak że zdecydowanie lepiej mniej niż więcej. Jeśli ślub jest po południu, a wesele rozpoczyna się około 18 z powodzeniem wystarczą dwa dania oprócz obiadu. Dużą popularnością cieszą się też wiejskie stoły z wyrobami regionalnymi lub coraz popularniejsze słodkie kąciki.
Weselne menu powinno być urozmaicone, ale niezbyt rozbudowane. Warto natomiast zadbać o to, aby pominąwszy tradycyjną wódkę podać także wino do obiadu oraz później na stoły, bo nie każdy gustuje w mocnych trunkach.
Dobrym pomysłem jest także ustawienie wydrukowanego menu na stolikach, aby goście wiedzieli o której godzinie mogą się spodziewać dania.
Polecane
„Nastoletnia kuzynka bez skrupułów odbiła mi weselnego partnera już w progu. Jego strata, szybko znalazłam lepszego kochanka”
10 rzeczy, które rozwścieczą każdą pannę młodą. Zastanów się, zanim będziesz chciała służyć "dobrą radą"
Menu Roberta Lewandowskiego: Sprawdzamy, jak karmi Lewy! Nasz faworyt to 9 na 10 [GALERIA]
Tragedia w nieklimatyzowanym mieszkaniu. Zmarła 5-letnia dziewczynka. Prokuratura ustala okoliczności śmierci
Ślub Joanny Opozdy i Antka Królikowskiego: ujawniono datę, miejsce, koszty wesela i menu! Poznajcie szczegóły
Wielkanocne menu Magdy Gessler. Złote rady i przepisy na dania wielkanocne, które goszczą na stole restauratorki. Jest pysznie!
„Syn wył z wściekłości, gdy na komunię babcia dała mu Biblię. Dostał jednak lekcję życia, którą bardzo długo popamięta”
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa