Zielenina czyli np. natka pietruszki, szpinak, rzeżucha, szczypiorek czy koperek to świetne źródło witaminy C. Jest jej tu znacznie więcej niż np. w cytrusach. Rzeżucha ma też w sobie dużo chromu oraz jodu. Nie można jednak jeść jej zbyt dużo (powyżej łyżki dziennie) bo może to wpłynąć na zapalenie pęcherza. Natka pietruszki dobrze wpływa na widzenie, a także zapobiega anemii, oczyszcza krew i działa moczopędnie. Jedzenie jednej łyżeczki dziennie zaspokaja większość potrzeb witaminowych człowieka, a w dodatku ułatwia przyswajanie żelaza. Szczypiorek zawiera za to kwas foliowy, karoten oraz szereg minerałów. Jedzenie go poprawia apetyt i ułatwia trawienie. Na lepsze trawienie świetny jest tez koper. Związki eteryczne w jego gałązkach zwiększają wydzielanie soków trawiennych i hamują rozwój drobnoustrojów w jelitach. Jedzenie szpinaku zapewni nam przyswojenie większości witamin, kwasu foliowego, jodu i żelaza. Szpinak przeciwdziała anemii i wpływa pozytywnie na pracę serca. Aby zachować jego wszystkie właściwości warto jeść go na surowo np. w sałatkach.
"}}]],"promo":null,"userRatings":{"total":0,"isHalfStar":false,"commentCount":0},"isSaveable":false,"sponsor":null,"relatedItems":null,"plantOverview":null,"openWebSettings":null,"globalOpenWebSettings":null,"breadcrumbs":[{"label":"Strona główna","url":"https://www.kobieta.pl:443"},{"label":"Wellbeing","url":"https://www.kobieta.pl/wellbeing/"},{"label":"Diety i sport","url":"https://www.kobieta.pl/wellbeing/diety-i-sport/"},{"label":"Zielenina – zdrowie na talerzu"}],"seoMetadata":{"title":"Zielenina – zdrowie na talerzu","description":"Natka pietruszki, rzeżucha, szczypiorek czy koper to coś, co powinno znaleźć się na naszym talerzu codziennie!","metaTitle":"Zielenina – zdrowie na talerzu","metaDescription":"Natka pietruszki, rzeżucha, szczypiorek czy koper to coś, co powinno znaleźć się na naszym talerzu codziennie!","image":{"aspectRatio":0.6661290322580645,"height":662,"width":1000,"alt":"shutterstock_149286539","sourceName":"Zielona warzywa i owoce, fot. Shutterstock","title":"shutterstock_149286539","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-da19e82.jpeg"},"type":"article","robots":"","canonicalUrl":"https://www.kobieta.pl/wellbeing/diety-i-sport/zielenina-zdrowie-na-talerzu/"},"speedCurveLux":{"label":"article","data":{"layout-variant":"headline"}},"pageUrl":"https://www.kobieta.pl/wellbeing/diety-i-sport/zielenina-zdrowie-na-talerzu/","canonicalUrl":"https://www.kobieta.pl/wellbeing/diety-i-sport/zielenina-zdrowie-na-talerzu/","permutiveModel":{"category":["diety-i-sport","wellbeing"],"subcategory":["article"],"channel":"wellbeing","title":"Zielenina – zdrowie na talerzu","article":{"id":"189286","description":"Natka pietruszki, rzeżucha, szczypiorek czy koper to coś, co powinno znaleźć się na naszym talerzu codziennie!","type":"article","author":"redakcjakl","tags":["diety","jedzenie","szpinak"]}},"socialShare":{"platforms":["facebook","twitter","pinterest","email"],"emailSubject":"","emailBody":"","twitterHandle":"","fbAuthorizeCode":"","title":"Zielenina%20%E2%80%93%20zdrowie%20na%20talerzu","tweet":"Zielenina%20%E2%80%93%20zdrowie%20na%20talerzu","disabled":false,"imageUrl":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-da19e82.jpeg","url":"https://www.kobieta.pl/wellbeing/diety-i-sport/zielenina-zdrowie-na-talerzu/"},"schema":{"@context":"https://schema.org","@id":"https://www.kobieta.pl/wellbeing/diety-i-sport/zielenina-zdrowie-na-talerzu/#Article","@type":"Article","description":"Natka pietruszki, rzeżucha, szczypiorek czy koper to coś, co powinno znaleźć się na naszym talerzu codziennie!","image":[{"@type":"ImageObject","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-da19e82.jpeg?resize=768,508","width":768,"height":508},{"@type":"ImageObject","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-da19e82.jpeg?resize=1000,662","width":1000,"height":662}],"mainEntityOfPage":{"@type":"WebPage","@id":"https://www.kobieta.pl/wellbeing/diety-i-sport/zielenina-zdrowie-na-talerzu/"},"name":"Zielenina – zdrowie na talerzu","url":"https://www.kobieta.pl/wellbeing/diety-i-sport/zielenina-zdrowie-na-talerzu/","dateModified":"2024-09-18T16:25:22+02:00","datePublished":"2015-04-14T13:43:00+02:00","headline":"Zielenina – zdrowie na talerzu","keywords":"diety, jedzenie, szpinak","publisher":{"@type":"Organization","name":"Kobieta.pl","url":"https://www.kobieta.pl","logo":{"@type":"ImageObject","height":42,"url":"https://media.immediate.co.uk/volatile/sites/58/2024/04/kobieta-logo-primary2-fa242e6.svg?resize=228,42","width":228}},"speakable":{"@type":"SpeakableSpecification","xpath":["/html/head/title","/html/head/meta[@name=\"description\"]/@content"]}},"targeting":{"gtm":{"cat":["diety-i-sport","wellbeing"],"channel":"wellbeing","format":"standard","pageid":"189286","primary_cat":"diety-i-sport","subcat":"article","author":"redakcjakl","publish_date":"2015-04-14T11:43:00+00:00","template":"article","taxonomies":{"posttag":["diety","jedzenie","szpinak"]}},"dfp":{"configuration":"UAT","cat":["diety-i-sport","wellbeing"],"channel":"wellbeing","format":"standard","pageid":"189286","primary_cat":"diety-i-sport","subcat":"article","posttag":["diety","jedzenie","szpinak"]},"piano":[{"key":"premiumContent","value":false},{"key":"primaryCategory","value":"diety-i-sport"},{"key":"postType","value":"article"},{"key":"categories","value":["diety-i-sport","wellbeing"]},{"key":"tags","value":["diety","jedzenie","szpinak"]}]},"postPreview":null,"affiliateMessage":null,"image":{"aspectRatio":0.6661290322580645,"height":662,"width":1000,"alt":"shutterstock_149286539","sourceName":"Zielona warzywa i owoce, fot. Shutterstock","title":"shutterstock_149286539","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-da19e82.jpeg"},"ediplayer":null,"onnetworkplayer":null,"greenVideo":null,"hideComments":false,"suppression":{"disableAboveFooter":false,"disableAdsOnPictures":false,"disableAllAds":false,"disableBelowHeader":false,"disableBurdaffiInText":false,"disableBurdaffiWidgets":false,"disableEdiplayerAds":false,"disableEdiplayerAutoplay":false,"disableEdiplayerInjection":false,"disableEdiplayerPlaylist":false,"disableInTextAds":false,"disableRtbAds":false,"hidePromoLogoInHeader":false},"layout":"headline","taxonomies":[{"display":"Kategorie","terms":[{"slug":"diety-i-sport","display":"Diety i sport","parent":{"slug":"wellbeing","display":"Wellbeing"},"taxonomy":"category"},{"slug":"wellbeing","display":"Wellbeing","taxonomy":"category"}]},{"display":"Tagi","terms":[{"slug":"diety","display":"diety","taxonomy":"post_tag"},{"slug":"jedzenie","display":"jedzenie","taxonomy":"post_tag"},{"slug":"szpinak","display":"szpinak","taxonomy":"post_tag"}]}],"table":null,"postFormat":"standard","showHeroImageOverlayIcon":false,"gemius":{"id":".XdAfWdwB_6mYT5KSlnGr4XBroGFNhsKUVnuscDogkb.X7","url":"pro.hit.gemius.pl/gemius.js","parameters":{"content_identifier":"984360","content_title":"Zielenina – zdrowie na talerzu","content_type":"article","publication_date":"2015-04-14T11:43:00+00:00","player":1}},"c2cVars":{"contentId":189286,"contentName":"Zielenina – zdrowie na talerzu","contentType":"ContentArticle","contentUrl":"https://www.kobieta.pl/wellbeing/diety-i-sport/zielenina-zdrowie-na-talerzu/","pageType":"Content","siteCategory":"Kobieta.pl/Wellbeing/Diety-i-sport","siteCategoryId":null,"siteCategoryName":"Diety-i-sport","website":"kobieta-pl"},"relatedEdiPlayer":{"postType":"article","playerType":"related","breadcrumbs":["Wellbeing","Diety i sport"],"keywords":["diety","jedzenie","szpinak"],"disablePlaylist":false,"disableAds":false,"disableAutoplay":false,"isAdult":false},"sponsorTracking":null,"postMeta":{"client":"kobieta","schemaId":"https://www.kobieta.pl/wellbeing/diety-i-sport/zielenina-zdrowie-na-talerzu/#Article","entity":"post","source":"search-api","clientId":"189286"},"recommendedCards":null,"adSettings":{"unitName":"/22760503335/Kobieta.pl/","headerBidder":"none","headerBidderUrl":null,"headerBidderTimeout":1500,"adRefresh":{"enabled":true,"excludedOrderIds":[0],"durationInView":20,"percentageInView":50},"targets":{"configuration":["UAT"]},"lazyLoading":{"enabled":false,"renderMarginPercent":1000,"mobileScaling":0},"stitcher":{"disableAllAdvertising":false},"enableAdvertBeforeBodyOfContent":{"article":true,"recipe":false},"nativeAdvertiser":"none","promoPlacementId":".cDmQmMy0l5bPEAnX08d9Hi6Pi9okLrTr8joB_glidz.E7","permutiveConfig":{"permutiveProjectId":"","permutiveApiKey":"","permutiveDomain":""}},"currentPage":1,"pockets":{"aboveFooter":[],"articleContentBottom":[],"articleHeader":[],"articleMeta":[],"articleActions":[{"componentId":"savePostButton","props":{}}],"articleBelowContent":[{"componentId":"tagCloud","props":{"data":{"taxonomies":["post_tag"]},"widgetArea":"articleBelowContent"}},{"componentId":"burdaffi_legal_notice_id","props":{"data":null,"widgetArea":"articleBelowContent"}}],"articleFooter":[{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"dd523670968d53be9e30dab7521d5397","wrapperCssClass":"ecomm-boxd"},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"dynamicRelatedContent","props":{"data":{"title":"Polecane","limit":4,"showCardLabels":true,"layout":"horizontal","hideOnMobile":false,"smallCardTitles":false,"categories":["historie"],"type":[],"contentType":[],"aspectRatioOverride":"square","hidePublishDateOnCards":false,"hideAuthorNameOnCards":true,"displayCarousel":false},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"text","props":{"data":{"title":"","text":"","filter":true,"visual":true},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"dynamicRelatedContent","props":{"data":{"title":"","limit":16,"showCardLabels":true,"layout":"horizontal","hideOnMobile":false,"smallCardTitles":false,"categories":[],"type":[],"contentType":[],"aspectRatioOverride":"square","hidePublishDateOnCards":false,"hideAuthorNameOnCards":true,"displayCarousel":false},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"im_carousel_card_widget","props":{"data":{"title":"Promocja","categoryLabels":"hide","categories":["wspolpraca-reklamowa"],"tags":[],"tagsOperators":"","articlesType":"","contentType":"","aspectRatioOverride":"landscape","buttonText":"","buttonLink":"","showDescriptions":false,"showAdvertisingCooperationLabel":true,"showSponsorLabel":false,"showDotsNavigation":false,"numberOfCardsToInclude":8,"numberOfCardsToShowInViewport":4,"pinnedContent":[]},"widgetArea":"articleFooter"}}],"articleSidebar":[{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"944195871a8e622d8c045656b6cdb3bb","wrapperCssClass":"ecomm-narrow"},"widgetArea":"articleSidebar"}}],"pageBottom":[{"componentId":"text","props":{"data":{"title":"Legal notice","text":"
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
\r\n
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.\r\n
Zielone warzywa są szczególnie zdrowe dla naszego organizmu bo zawierają chlorofil. Barwnik ten odpowiada za zielony kolor, a jego skład bardzo przypomina skład naszej krwi. Zielenina czyli np. natka pietruszki, szpinak, rzeżucha, szczypiorek czy koperek to świetne źródło witaminy C. Jest jej tu znacznie więcej niż np. w cytrusach. Rzeżucha ma też w sobie dużo chromu oraz jodu. Nie można jednak jeść jej zbyt dużo (powyżej łyżki dziennie) bo może to wpłynąć na zapalenie pęcherza. Natka pietruszki dobrze wpływa na widzenie, a także zapobiega anemii, oczyszcza krew i działa moczopędnie. Jedzenie jednej łyżeczki dziennie zaspokaja większość potrzeb witaminowych człowieka, a w dodatku ułatwia przyswajanie żelaza. Szczypiorek zawiera za to kwas foliowy, karoten oraz szereg minerałów. Jedzenie go poprawia apetyt i ułatwia trawienie. Na lepsze trawienie świetny jest tez koper. Związki eteryczne w jego gałązkach zwiększają wydzielanie soków trawiennych i hamują rozwój drobnoustrojów w jelitach. Jedzenie szpinaku zapewni nam przyswojenie większości witamin, kwasu foliowego, jodu i żelaza. Szpinak przeciwdziała anemii i wpływa pozytywnie na pracę serca. Aby zachować jego wszystkie właściwości warto jeść go na surowo np. w sałatkach.
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.