Sezon na kalarepę
Kalarepa jest odmianą kapusty i właśnie wkracza do warzywniaków. Dlaczego warto ją jeść?

Kalarepa jest dwuletnią rośliną uprawną. Nie występuje ona nigdzie żyjąca dziko, prawdopodobnie pochodzi z Europy. Warto ją jeść na surowo, młode kalarepy są chrupiące i słodkawe o smaku zbliżonym do kapuścianych głąbów.
Kalarepa jest nie tylko pyszna, ale przede wszystkim bardzo zdrowa. Zawiera bardzo dużo błonnika pokarmowego i jest niskokaloryczna. W jej 100 gramach jest tylko 27 kcal, a porcja taka całkowicie pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Dodatkowo warzywo to zawiera witaminy z grupy B oraz składniki mineralne: miedź, wapń, potas, magnez i żelazo. Podobnie jak inne rosliny krzyżowe znajdziemy w kalarepie też izotiocyjaniany, sulforafan czy indol-3-karbinol, są to związku o działaniu przeciwnowotworowym.
Kalarepę zazwyczaj jemy na surowo, może być ona przekąską lub dodatkiem do sałatek czy surówek. Możemy ją też gotować np. jako dodatek zup, choć wtedy straci wiele swoich właściwości.
Polecane
„Urlop po sezonie to był nasz sposób na oszczędzanie kasy. Bycie dusigroszami odbiło nam się czkawką już w hotelu”
„Córka na przyjęciu będzie księżniczką w bielutkiej bezie. Kreacja na komunię ma być jak na wesele, a nie na pogrzeb”
Miłość, pieniądze i przełomy. Horoskop na sezon Bliźniąt w maju 2025 dla każdego znaku
Horoskop na sezon Makara 2025 dla wszystkich znaków zodiaku. Baran i Bliźnięta muszą uważać na swoje reakcje
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa